home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Egy új felsőoktatási intézmény ötlete körvonalazódik
Tóth Tibor
2015.10.25.
LXX. évf. 42. szám

Május óta negyedik alkalommal találkozott egymással Trócsányi László magyar és Nikola Selaković szerb igazságügy-miniszter. A negyedik találkozóra kedden Szabadkán, a Pátria Szállodában került sor, majd a két tárcavezető egy jogi szemináriumon vett részt, melynek témája a kisebbségi jogok, a két minisztérium közötti együttműködés fokozása, illetve a magyarországi szerb és a szerbiai magyar közösség jogainak érvényesítése.

A tanácskozás után a két igazságügy-minisztert Maglai Jenő, Szabadka polgármestere is fogadta. Selaković kiemelte, hogy a két ország közötti együttműködés nagyon fontos, mert Magyarország nagyon sokat segíthet Szerbiának az európai uniós csatlakozásban. Selaković, Trócsányi és Maglai megbeszéléseket folytattak egy szabadkai felsőoktatási intézmény létrehozásáról, mely a Szegedi Tudományegyetem és az Újvidéki Egyetem együttműködésével jönne létre, egyesítené a két ország egyetemi oktatását, így a fiatalok itthon is színvonalas képzésben részesülnének.

— A projektum keretében felsőfokú képzés indulna Szabadkán a jog, a közgazdaságtan és a nemzetközi kapcsolatok területén. A képzés magyar, angol, szerb nyelven folyna, és természetesen a magyar és a szerb nemzetiségű polgárok számára is nyitott lenne — mondta Selaković.

Maglai elmondta, hogy Szabadka egyre több alkalommal nyújt otthont a két ország magas rangú tisztségviselőinek. Az ilyen találkozók már egyfajta szimbólummá váltak, a két ország közötti fejlődő együttműködést jelképezik.

— Egy olyan egyetemi intézmény alapításáról tárgyaltunk, amely kapcsolatot teremtene a két ország felsőoktatási intézményrendszere között, ezáltal erősítené a fiatalok itthon maradását, valamint javítaná az oktatás minőségét, bővítené a fiatalok lehetőségeit — mondta Maglai.

A szabadkai büntetés-végrehajtási intézet jelenlegi áldatlan helyzetéről azt mondta, hogy a város központjában lévő kerületi börtön egy nem megfelelő, régi épületben található, és az sem szerencsés, hogy a város központjában helyezkedik el.

— Beruházásokra van szükség, egy modern követelményeknek megfelelő, új épületre, melyben el lehet helyezni az elítélteket, illetve mely újabb munkahelyeket teremtene — nyilatkozta a polgármester.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..