home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Egy szép nap a Csík-ér partján
Tomek Viktor
2007.08.22.
LXII. évf. 34. szám

Csantavéren már ötödik éve augusztus második hétvégéjén rendezik meg a Csík-ér partján a Csantavérről elvándoroltak találkozóját. Az idei összejövetelre a vendégek Ausztráliából, az Egyesült Államokból, Franciaországból, Németországból, Ausztriából és Magyarországról érkeztek. Az élet úgy hozta, hog...

Csantavéren már ötödik éve augusztus második hétvégéjén rendezik meg a Csík-ér partján a Csantavérről elvándoroltak találkozóját. Az idei összejövetelre a vendégek Ausztráliából, az Egyesült Államokból, Franciaországból, Németországból, Ausztriából és Magyarországról érkeztek.
Az élet úgy hozta, hogy igen sokan elkerültek Csantavérről a világ szinte minden sarkába. Évekkel ezelőtt azokat, akik augusztus folyamán éppen évi szabadságukat töltötték a faluban, közös piknikre hívták a Csík-ér partjára, és a rotyogó bográcsok mellett egy gondtalan, szép napot töltöttek el, visszaemlékezve az ifjúkori élményekre. Akkor abban a reményben váltak el egymástól, hogy a következő évben ugyanebben az időben, ugyanezen a helyen ismét találkoznak.
Földi Márta, a Chontafeyer civil szervezet vezetője jóvoltából immár ötödik alkalommal kerítenek sort a rendezvényre. A programja egyre színesebb. A legutóbbi összejövetelen képviseltették magukat Csantavér festői: Szedlár Rudolf, Turzai Sándor és Vert-Német Gabriella; kézimunkázói: Faragó Kornélia, Oláh Erzsébet, Linka Matilka, Pintér Rózsa, Sztapár Magdolna, Ozsvár Angéla, Pásztor Katalin, Mihály Klára, Pintér Ilona; szalmaképkészítői: Szalka Ottília, Vastag Ibolya; a szőnyegszövői: Harmat Anna; fafaragói: Harmat Vilmos. A Prihoda család jóvoltából régi hangszerekből láthattak kiállítást, ismét jelen voltak a gazdasági szempontból megújulni vágyók, a Bodza-program képviselői. Az idén újdonságnak számított Hernyák László és fia, Hernyák Tamás borpincészetének bemutatója, borkóstolóval egybekötve. Magossy Imre sakkmester a délután folyamán a sakkverseny győztesét egy gyorsjátszmára hívta ki.
A kulturális műsor előtt Földi Márta főszervező és Utcai Róbert, Csantavér fiatal plébánosa köszöntötték a vendégeket.
- Nagy öröm és megtiszteltetés számomra, hogy itt lehetek és együtt ünnepelhetek a csantavériekkel. Három rövid mondatban bátorkodom megfogalmazni azt az érzést, ami, úgy gondolom, sokunkat eltölt ezen a délutánon: Jó itt lenni!, Jó együtt lenni!, Jó itthon lenni! - fogalmaz Utcai Róbert, majd hozzáteszi, hogy nagy öröm számára, hogy immár két hete a falu új plébánosaként otthon érezheti magát ezen a közép-bácskai településen.
- A Csantavérről elszármazottaknak azt kívánom, hogy jöjjenek gyakrabban és bátran haza - fejezte be köszöntőjét Utcai Róbert.
A művelődési programot a Prihoda Zenekar nyitotta meg, fellépett Utasi Árpád mesemondó, aki a Kálmány Lajos Népmesemondó versenyen tavalyelőtt 1., tavaly pedig 3. helyezést ért el, valamint a Kozmix Táncklub növendékei. A program záró műsorszáma a No Parking zenekar volt.
Földi Márta főszervező lapunknak elmondta, hogy öt évvel ezelőtt spontán módon szervezték meg az első találkozót.
- Úgy éreztük, hogy egy gondtalan, szép napot töltünk majd el itt a Csík-ér partján, és az első találkozó nagyon jól sikerült. A kezdeti sikereken felbuzdulva úgy döntöttünk, hogy hagyományossá tesszük e rendezvényt. A találkozók lényege az, hogy az elvándorolt csantavériek újra ismerkedhetnek, hiszen sokan nagyon rég nem találkoztak - mondja Földi Márta.
Az elmúlt öt év tapasztalata azt mutatja, hogy az elszármazottak előszeretettel élnek a lehetőséggel, hiszen a mostani találkozóra is több százan érkeztek. A szervező szerint a találkozó híre szájról szájra terjed, nem küldenek meghívókat, mégis minden évben új vendégekkel gazdagodik a rendezvény.
- Mivel minden évben egyre többen és többen vagyunk, úgy gondolom, hogy még sokáig megtartjuk az innen elvándoroltak találkozóját. Minden évben azzal válunk el egymástól, hogy jövőre ugyanitt ugyanebben az időben újra találkozunk. Azt hiszem, az itt levők ezt az üzenetet továbbítják azoknak, akik most nem tudtak eljönni.
A találkozó azonban nemcsak vidámsággal telik, fontos dolgokról is szó esik olykor-olykor. Csantavérnek, mint fentebb szó esett róla, új plébánosa van, Utcai Róbert, aki mindössze néhány hete teljesít szolgálatot a faluban. Földi Márta elmondta, úgy is támogatni szeretnék a fiatal papot, hogy adományokból felújítanák a templom előtt álló Szentháromság szobrot. A Chontafeyer civil szervezet ezért gyűjtést szervez, és a Csantavérről elvándoroltak is adakozhattak e nemes cél érdekében, amely egyben az összefogást is jelképezné.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..