home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Egy szelet Vajdaság Budapesten
Gyurkovics Virág
2015.03.11.
LXX. évf. 10. szám
Egy szelet Vajdaság Budapesten

Színházi előadás, kiállítás, filmek, könyvek és koncertek, vagyis Vajdaság remekei voltak reflektorfényben február 26-án Budapesten, a Vojvodina recommended — Vajdaság ajánlja című programon, melyet a Budai Fonó Zeneházban rendezett meg a nagybecskereki Új Optimizmus (Novi Optimizam) civil szervezet.

Vajdaságból — Nagybecskerekről, Újvidékről és Szabadkáról — mintegy nyolcvan személy érkezett, hogy megmutassa a régió sajátosságait a kulturális élménycserére éhes közönségnek, ezenkívül jó alkalom volt ez arra is, hogy itt találkozzanak a Budapesten élő vajdaságiak.

A nagybecskereki civil szervezet budapesti kirándulása egy többéves együttműködés eredménye. Az elmúlt másfél évtized során számos vajdasági zenekar az Új Optimizmus csoport szervezésében lépett fel a magyar fővárosban. A Vojvodina recommended című rendezvényt öt éve szervezték meg először, ráadásul éppen Budapesten — ugyancsak a Fonó Budai Zeneház adott neki otthont. Akkor többek között Lajkó Félix muzsikált a közönségnek, valójában ezzel a fellépéssel kezdte meg nagy sikerű turnéját a Boban Marković Orkestarral. A következő években más közeli nagyvárosokban, például Bécsben és Temesváron is bemutatkozott a vajdasági küldöttég, az idén pedig ismét Magyarországra látogatott. A kezdeményezés célja, hogy elmélyítse a régió nemzetközi kapcsolatait, és ezzel együtt a szerb—magyar kapcsolatokat, hogy érdemi párbeszéd, új ismeretségek és újabb szakmai, baráti kapcsolatok alakuljanak ki.

Az immár hagyományosnak mondható rendezvényen fiatal művészek mutatták be azokat a kulturális értékeket, amelyekkel Vajdaságban büszkélkedhetünk.

Az egész estét betöltő műsor a bácskai túlélő történetével kezdődött. Szerbhorváth György Van valami bejelentenivalója? című monodrámáját Csernik Árpád előadásában láthatta a közönség. A darab a szabadkai csokoládégyár négy portásgenerációjának történetét elmesélve vezet át bennünket az elmúlt évtizedek eseményein: második világháború, szocializmus, testvériség-egység, Tito temetése, Jugoszlávia felbomlása, napjaink… Politikusok, ideológiák jöttek-mentek, csak a kisember maradt, a bácskai túlélő, akinek történetét tavaly április, a bemutató óta mintegy négyezren látták szerte Vajdaságban és immár Budapesten is.

A darab után kerekasztal-beszélgetés következett, melynek témája a színház és az irodalom szemszögéből megvilágított történelem volt, párhuzamba állítva a hozzáadott érték és az irónia kérdésével. A részt vevő felek — Gordana Draganić Nonin, a Nova Misao folyóirat főszerkesztő-helyettese, Balázs Attila író, Makai József újságíró és Bárdi Nándor történész, az MTA Kisebbségkutató Intézetének munkatársa — azt is megpróbálták megválaszolni, hogy a kormányok vajon miért félnek az ilyesfajta daraboktól, és hogy a legfiatalabb művészi generáció miért csak akkor nem szökik el a politikától, ha valami érdeke fűződik hozzá.

A beszélgetés után bemutatták Bala Nemanja és Brane Love Hunter című filmjét, melyben a főszereplőt a Love Hunters című legendás újvidéki zenekar frontembere, Mumin Milan alakítja. 

Az est hátralévő részében bemutatkozott az Exit mint minden idők legjobb vajdasági fesztiválja, mely Európa-szerte nagy népszerűségnek örvend, továbbá az Újvidéki Egyetemi Művelődési Központ, a Nova Misao (Új Gondolat) vajdasági kortárs kulturális folyóirat, és bemutatták Bogica Mijatović könyvét, a Vajdasági rockenciklopédia című kötetet is.

A képzőművészeti programban egy csoportos kiállítást láthatott a közönség Utcai Dávid, Ricz Géza, Kis Endre, Sütő Anna, Varga Natália, Faragó Orsolya, Pély Barna, valamint Siflis András alkotásaiból. A kiállítás kuriózuma volt, hogy a közönség Sinkovics Ede vajdasági származású képzőművész műtermébe is betekinthetett, ahol a művész korábbi munkáin kívül a most készülő alkotásait is megtekinthette.

Az estet természetesen koncertekkel zárták: a zenei programban fellépett Branimir Rosić, aki 2013-ban a Belgrádi Arénában Manu Chaóval is zenélt, ezenkívül a nagybecskereki Josif Marinković Zeneiskola ígéretes dzsessz-szakosai, akik elnyerték az Új Optimizmus Jó Példája elnevezésű díjat is, valamint a híres nagybecskereki Jam Factory együttes is.








Az Új Optimizmus civil szervezet felvételei

 

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..