home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Egy sketchbook ha megelevenedik
Gyurkovics Virág
2016.03.21.
LXXI. évf. 11. szám
Egy sketchbook ha megelevenedik

A Symposion folyóirat és a Forum Kiadó közös gondozásában jelent meg Oláh Dóri magyarkanizsai grafikusművésznő Rakétaiskola darálthúsból című kötete. A könyv március 12-ei, szabadkai bemutatója alkalmából természetesen az ifjú alkotó kiállítása sem maradhatott el. Péntek este már hosszú órákkal a kezdés előtt nagy volt a zsongás a Klein house / social bar & art galleryben, ahol a művésznő — underground stílusához hűen — falra festette a kiállítását.


Kelemen Emese felvételei

Oláh Dóri neve már nem ismeretlen a vajdasági képzőművészeti palettán. Néhány éve a KMV felfedezettjeként jelent meg. Sajátos és összetéveszthetetlen képi világa rögtön hatalmas népszerűségre tett szert, hiszen munkái amellett, hogy fiatalosak és lendületesek, stílusuk abszolút vagány, a rajzok pedig annyira változatosak, hogy noha az utóbbi időben több fesztivál arculatát is rábízták, csupán a kézjegye jelzi a hasonlóságot.

Dóri a KMV-s szereplés, illetve díjazás óta a TAKT művésztelep rendszeres részvevője. Esete nagyon jól példázza, hogy az az egy hét, tíz nap, ameddig a fiatalok együtt vannak, közösen alkotnak a Hevér-tanyán, mennyire beleszövi magát a művészek mindennapjaiba, egész éves tevékenységébe. A művésztelepen ugyanis hagyománnyá vált, hogy a hajnali órákban — amikor már a tábortűz fénye is csak pislákol — a kevésbé álmos társaság a műterembe húzódik, és puszta időtöltésből, meg a buli kedvéért, kollázsokat készít. Egy ilyen hajnali kollázsolásból, a szavak szürreális egymás mellé, alá, fölé helyezéséből született a Rakétaiskola darálthúsból furcsa szóösszetétele is. Aztán később, amikor már a kötetet állította össze a szerző, és már csak az azt összefoglaló, átfogó cím hiányzott, akkor valahogy ismét előúszott ez a kombináció, mely végül Dóri első könyvének címe lett.

Na de miként is lett a sketchbookból kötet?

A „kézirat” az elmúlt évek rajzterméséből született meg, valójában diplomadolgozatnak készült az egri Vizuális Művészeti Intézetbe, ahol Dóri a tanulmányait végezte. Az is lett belőle, egy kiváló diplomamunka, aztán a Symposion folyóirat főszerkesztője, Sirbik Attila megkérdezte, van-e már kiadója a könyvnek. Innentől kezdve egyik meglepetés érte a másikat, hiszen amikor Dóri nekifogott, még eszébe sem jutott, hogy ez irányba is gondolkodjon. Stark Attila budapesti képregényes 2009-ben adta ki Kulocity című könyvét, mely a rajzait tartalmazta. Dóri ekkor még középiskolás volt, és nagy rajongással forgatta a kötetet, hosszú délutánokon át lapozgatva azt. Lenyűgözte az a személyesség, amellyel a rajzoló olyan intim dolgokat is kifejezett, amilyeneket csak nagyon kevés személlyel oszt meg az ember. Mindez nagyon sajátos világot formált, ami nagyon megragadta őt. A diplomamunkához is ez adta az inspirációt. Könyvének kiadásán túl a szerzőnő második meglepetése az volt, hogy a Symposion főszerkesztője által megismerkedhetett Stark Attilával. A harmadik pedig, hogy Stark még előszót is rajzolt az első kötethez, ami Dóri számára óriási megtiszteltetésnek számít.

Hogy részletesebben is beszéljünk a könyvről, illetve a könyvbemutatóról, a kérdező, Borbély Éva a visszatérő toposzok kérdését vetette fel — ilyen a kötetben a vonat, a kutya, a kávé, a legények, a barátok vagy a ló motívuma —, amelyre Dóri néhány példával válaszolt. Közben kiderült az az érdekesség is, hogy a legnagyobb rajzokról rövid történeteket lehet elmesélni — ezek közül többet is hallhatott a közönség —, egyszersmind a hosszabb történetek valahogy fordítva működnek rajztémaként, hiszen azok mellé valamiért mégis kisebb rajzok készültek.

A személyesség egyébként Dórinál is abszolút jelen van, hiszen a beszélgetésből kiderült, hogy ami a rajzokat előhívja, az legfőképp a válaszkeresés. Amikor valamilyen kérdés, kétely foglalkoztatja őt, melyre nem tudja a választ, ez is egyfajta módja annak, hogy „kibeszélje” a problémát. Nem biztos, hogy közelebb kerül a megoldáshoz, de jobban összebarátkozik a gonddal, és így már nem is látszik olyan vészesnek a helyzet. Ez is egy abszurd jelenség egyébként, hogy akkor a legkönnyebb rajzolnia, amikor éppen nincs jól. A könyv rajzolása közben például annyit rajzolt — belső késztetésből —, hogy begyulladt a keze, hónapokig nem tudta használni a jobb karját, kénytelen volt hát megtanulni a másik kezével rajzolni. A könyv csaknem fele ezért balkezes munkákat tartalmaz. És mindezzel ellentétben ezért is esik nehezére rajzolni mostanában, amikor „sínen van” az élete.

Dóri jelenleg Budapesten él. Kanizsa, Szeged és Eger után most úgy látszik, ez a legmegfelelőbb hely, ráadásul ő maga is hozzánőtt a városhoz. Már nemcsak átutazóként van jelen benne, nemcsak tranzithelyként tekint rá, és már nem vendégnek érzi magát benne, hanem megtalálta a maga helyét, mely most pont olyan, mint amilyenre szüksége van. Visszatérve a toposzokhoz — a vonatban az üléseket vagy a szomszéd utast sketchbookba rajzolós korszaknak tehát nemcsak a könyv, hanem az élet is véget vetett. Dórit is utolérte az a közhely, hogy a szerzőt a kötete kiadása után már kevéssé érdeklik azok a kérdések, amelyekről abban szó — ez esetben rajz — van. De nem aggódunk, az új élethelyzet előbb-utóbb új rajztémát is hoz majd, és ki tudja, ennyi változás után talán a lelki egyensúly mellett is megszállja majd az ihlet. Legalábbis szurkoljunk érte.

A beszélgetés után, az est folytatásában vegetáriánus rakétazene és Super 8mm-es vetítés következett eredeti technikával hendrigz és Sziszi közreműködésével.

Oláh Dóri kiállítása március 24-éig tekinthető meg a Klein house falain.  


Kattints az alábbi képre, és tekintsd meg a szerző adatlapját is:
Gyurkovics Virág

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..