home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
Egy perc egetrengető csend
Tóth Lívia
2014.05.30.
LXIX. évf. 22. szám
Egy perc egetrengető csend

Mivel az idei évben a rendkívüli helyzet miatt középiskolásaink nem tudtak részt venni a hagyományos Ballagók tánca elnevezésű eseményen, helyette 2014. május 30-án több városban támogató rendezvénnyel fejezték ki együttérzésüket az árvíz sújtotta polgártársaink iránt.

Az Egy perc eget rengető csend elnevezésű összejövetelnek az volt a célja, hogy a fiatalok jelezzék a katasztrófa valamennyi áldozatának, számíthatnak az ő segítségükre is.

A zentai középiskolák diákjai a Városháza előtti téren gyülekeztek, ahol a fő védnök, a községi önkormányzat nevében, Ceglédi Rudolf polgármester fordult hozzájuk.

Rövid alkalmi beszédében elmondta, a korábbi években ilyenkor azért gyűltek össze, hogy gyönyörködjenek az érettségizők közös táncában, de az idén a Szerbiát sújtó természeti katasztrófa ezt a rendezvényt is átformálta.

— A segítségnyújtásnak számos módja van, amelyekből a fiatalok eddig is kivették a részüket, de ezzel az eseménnyel is üzenetet küldenek az árvíz áldozatainak. Az egy perces csend valóban megrengetheti az eget, hiszen középiskolásaink néma kiáltását és ígéretét továbbítja: a bajban senki sincs egyedül, a súlyos helyzetekben összetart az ország lakossága — hangsúlyozta Ceglédi Rudolf, és minden diáknak sok sikert kívánt az érettségihez, a felvételi vizsgához, a továbbtanuláshoz vagy a munkához.

Tizenkét óra előtt a zentai helyszínen is kapcsolták a Belgrádi Rádió 202 programját. A stúdióból a műsorvezető elmondta, az ismert körülmények miatt az idén a Ballagók táncában Szerbia, Bosznia-Hercegovina és Horvátország középiskolásai nem vettek részt.

Az egybegyűlteknek a rádió hullámhosszán üzenetet küldött Vanja Udovičić, Szerbia sport és ifjúsági minisztere, valamint Ljubljanából a Ballagók táncának szervezője.

A Gaudeamus Igitur diákhimnusz után a végzős középiskolások kinyitott fehér esernyők alatt adták meg az egy perces néma tiszteletet az árvíz áldozatainak, majd a Vostani Serbie című szerzemény akkordjai csendültek fel. A rendezvény az Ekatarina Velika együttes Zemlja című dalával zárult, miközben a jelenlévők sms-t küldhettek az 1003-as segélyszámra.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..