home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Egy nemzet fiai-leányai vagyunk!
Martinek Imre
2010.07.21.
LXV. évf. 29. szám

Az Apáczai Nyári Egyetem Történelem és magyarság elnevezésű tanítói és szaktanári továbbképzés hetedik felvonása is egyfajta nemzetkapocsi jelleggel ruháztatott fel, melyben a hazaiak mellett a Felvidékről és Erdélyből is érkeztek hallgatók. Fiatalos lendülettel és érdeklődéssel, továbbá közvetlensé...

Az Apáczai Nyári Egyetem Történelem és magyarság elnevezésű tanítói és szaktanári továbbképzés hetedik felvonása is egyfajta nemzetkapocsi jelleggel ruháztatott fel, melyben a hazaiak mellett a Felvidékről és Erdélyből is érkeztek hallgatók. Fiatalos lendülettel és érdeklődéssel, továbbá közvetlenséggel, melynek köszönhetően szinte már a nulladik napon kialakult az elkövetkező időszak dinamikus csoportszelleme. Amit tovább gazdagítottak a programba csempészett fakultatív szösszenetek: a városnézés, a Tarcal hegyen tett túrakirándulás, az estéli kötetlen beszélgetések és a vb-s focimeccs-szurkolások, Micsik Béla citeradallamaira közösen előadott népdaléneklések...
Dr. Mezei Alexandru - Sándor Marosvásárhelyről érkezett vissza az újvidéki továbbképzésre.
- Tavaly feleségemmel voltam itt, és nagyon kellemes emlékekkel távoztunk. Ez adta az indíttatást, hogy ismét eljöjjek, ezúttal néhány kollégámmal együtt. Különböző szakterületen dolgozunk. Siklódi Beáta kolléganőnk magyar szakos tanár, Oroszhegyi Enikő földrajzos, Kilyén Ioan - János elektromérnök, jómagam pedig gépészmérnök vagyok. Fazakas Jenő, aki Székelyudvarhelyről társult hozzánk, pincérszakot végzett. Ennek ellenére úgy érzem, maga a téma közös, és igen érdekes. Nagyon sok olyan magyar vonatkozású dolgot hallottunk és tapasztaltunk, amely nemcsak előttünk volt rejtve, de magában az eseményekre vonatkozó országban is viszonylag kevesen mertek róluk beszélni. Ha lesz rá módunk, jövőre is eljövünk.
A felvidéki kétfős küldöttséget Nagy Beáta és Gulyás Viktória képviselték. Rövid kiértékelő nyilatkozatra ez utóbbi, vagyis a fiatal komáromi szociálpedagógus vállalkozott.
- Autizmussal élő gyerekekkel foglalkozom. Három évvel ezelőtt részt vettem Erdélyben a Bolyai Nyári Akadémia mentálhigiéné tanfolyamán, mely gazdag élményfelhozatalából, illetve szakmai téren szerzett tapasztalataiból mindmáig táplálkozom hivatásom során. Ez az itteni persze egy merőben más jellegű képzés, de az előzetest megtekintve arra gondoltam, a Magyarság és történelem továbbképzésben is hallhatok majd előadásokat, legyen szó akár Széchenyiről vagy Trianonról, mely témákban magyarként kötelességem tájékozottnak lennem. Amit az előadásoktól és a képzésektől elvártam, azt megkaptam. Tartalmas, jól felépített és színes előadásokat. Ezenfelül főként az előadók személyisége hatott rám. A professzionalizmusuk, illetve a közvetlenséggel és gyakran igen magas fokú szakmai alázattal társuló tájékozottságuk. Ámde nem lenne a kép teljes, ha nem említeném meg az emberi kapcsolatok fontosságát, amelyek egy-egy ilyen találkozó alkalmával születnek. Mindig rácsodálkozom arra, amikor Erdélyből vagy a Vajdaságból érkező, kisebbségi létben élő magyarokkal találkozom, hogy bár egy nemzet fiai-leányai vagyunk, mégis mennyire sokszínűek és gazdagok vagyunk temperamentum, nyelvi gazdagság vagy egyéb értékek tekintetében. Nem először tapasztalom, de újra és újra megragad ez a furcsa érzés: bár a valóságban ismeretlenek voltunk egymás számára, mégis olyan, mintha eredettől fogva összetartoznánk, csak eddig fizikailag még nem találkoztunk!
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..