home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Egy mindenki által ismert jelkép
Talpai Lóránt
2018.08.22.
LXXIII. évf. 34. szám
Egy mindenki által ismert jelkép

Napra pontosan 150 évvel ezelőtt alakult meg a Vöröskereszt nevű nemzetközi segélyszervezet. Azóta talán nem született olyan ember a Földön, aki ne találkozott volna a hivatalos jelképeivel.

A vörös kereszt szimbólumot 1864-ben fogadták el, és a genfi egyezménnyel szabályozták. A dokumentum határozottan kimondta, hogy a szervezet jelképeit (a vörös keresztet, majd a későbbiekben a vörös félholdat és a vörös kristályt) csak bizonyos katonai egységek egészségügyi alakulatai és a Vöröskereszt Mozgalom tagjai használhatják. Ennek ellenére több mint másfél évszázada folyik a küzdelem a jelkép szuverenitásának megőrzése érdekében. Számtalan szervezet próbálta és próbálja kisajátítani, illetve magáénak tudni az eredetileg kamilliánus szerzetesek által viselt szimbólumot.

Jean Henri Dunant svájci üzletemberben, a Vöröskereszt megalapítójában mély nyomot hagyott, ahogyan az 1800-as évek közepén a solferinói csatatéren a skapuláréjukon vörös színű keresztet viselő kamilliánus szerzetesek napnyugta után odaadóan ellátták az ezer sebből vérző sérülteket. Ezért választotta szervezetének ezt a jelképet. A Vöröskereszt azóta elképesztő mennyiségű pert folytatott le nemcsak különféle magáncégekkel, hanem állami szervekkel is, például kórházakkal, gyógyszertárakkal. Valójában ezek az egészségügyi intézmények sem használhatják hivatalosan a jelképet, ahogyan a mentőautók vagy a vakvezető kutyák sem.

Kevesen tudják, de a Vöröskereszt egykor olyan cégekkel is perben állt, mint a Zwack gyár. Az Unicum nevű italt a kezdetek óta gömbölyű palackban, címkéjén pedig vörös kereszttel forgalmazták. Mindezért a cég 1899-től tekintélyes összeget fizetett a Magyar Vöröskereszt Egyesületnek. 1922 után viszont érvényét vesztette a megállapodás, emiatt a kereszt színét aranyra, a háttérét pedig pirosra változtatták.

Ez természetesen csak egy a számtalan érdekes történet közül, mely a Vöröskereszt jelképe kapcsán merült fel. A lényeg, hogy senkinek sem szabad jogtalanul használnia a szimbólumot, annak érdekében, hogy komolysága megmaradjon, és háborús helyzetben tiszteletben tartsák az ellenséges felek!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..