home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Egy legendás hanghordozó reneszánsza
Talpai Lóránt
2018.02.15.
LXXIII. évf. 7. szám
Egy legendás hanghordozó reneszánsza

Néha jó volna megállítani az idő kerekét, azaz gátat szabni a folyamatos fejlesztési mániának.

Bizonyára sokan tapasztalták már, hogy bizonyos technikai eszközök, illetve informatikai fejlesztések legújabb változatai kevésbé jobbak vagy hatékonyabbak elődeiknél. Sajnos számtalan jól bevált használati eszközt áldoztak már fel a fogyasztói társadalom oltárán.

A zeneiparban a digitalizáció például villámgyorsan tette tönkre a lemezipart, illetve semmisítette meg a legendás hanghordozókat, a bakelitlemezeket. Pontosabban abban az esetben sikerült volna teljesen megsemmisítenie, ha éppenséggel korábban nem létezett volna a leginnovatívabb és legmodernebb zenei irányzat, az elektronikus zene. Nem kérdés, hogy ez a zenei ágazat őrizte meg az utókor számára az úgynevezett vinyl lemezeket.

A kényszeresen és erőltetett módon fejlődő világ számára valójában a sors fintora, hogy pontosan az űrkorszakot idéző ultramodern hangzás volt az, amely valamilyen mértékben gátat szabott a fejlődésnek, vagy talán inkább racionális keretek közé szorította. A hanghordozók példája egyértelműen bizonyította, hogy a különféle fejlesztések nem szavatolják a tökéletesebb változat elérését.

Igaz, a vinyl hanglemezek reneszánsza viszonylag ritka példa a technikai fejlődéstörténetben. A ’90-es években ugyanis már úgy látszott, hogy előbb a CD, majd az MP3 formátum végleg nyugállományba küldi a varázslatos, fekete lemezeket. Viszont egy váratlan fordulattal az elektronikus zeneipar a sírból támasztotta fel az egykor világszerte hódító zenei formátumot. Ennek az egyedi, egyszeri és talán megismételhetetlen technikai revánsnak köszönhetően manapság már nemcsak az elektronikus zenészek, hanem a különféle modern vagy kevésbé modern zenei irányzatok előadói is elkezdték bakelitlemezeken kiadni az albumaikat.

A pozitív fejleményektől függetlenül azonban kétség sem férhet hozzá, hogy hamarosan újabb technikai ütközet fog bekövetkezni, melynek során a fogyasztói társadalom vélhetően végérvényesen száműzi majd az utolsó mohikánként küzdő, legendás hanghordozót.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..