home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Egy kicsiny csapat igyekezete
Martinek Imre
2018.01.08.
LXXII. évf. 52. szám
Egy kicsiny csapat igyekezete

Év végi szemle Ürményházán

A Mit tudsz Torontál vármegyéről? elnevezésű, általános iskolások részére szervezett történelmi vetélkedő beszámolójában írtunk arról, hogy az esemény szervezésének oroszlánrészét az Ürményházi Ifjúsági Klub (ÜIK) vállalta magára. Most pedig megkíséreljük összefoglalni, mi mindennel foglalkoztak az év folyamán az ifjúsági klub tagjai.

Mielőtt a felsorolásba kezdenénk, mutassuk be a klub fiatal elnökét, Móricz Elvira tanárnőt, főállású szülőt, aki három leánygyermek édesanyja. Elmondása szerint éppen ez a tény volt az, amely motivációt adott számára, hogy több helybéli, kisgyermekes szülővel összefogva időről időre tegyenek valamit a közösségi élet színesítéséért. A faluból sajnos rengetegen elmentek. Az alsó osztályokban, elsőtől negyedikig mindössze öt diák tanul. És sorolhatnánk még a gondokat, de inkább az itthon maradást választók egyik kicsiny csapatának igyekezetét próbáljuk meg bemutatni.

Haladva a korszellem diktálta „követelményekkel”, az ÜIK megmozdulásai is rendre követhetőek a közösségi portálon. Noha az oldal csak ez év februárjának idusán aktiválódott, maga a klub ennél sokkal patinásabb korú.

Korábbi programja az Ürményházi nyári játékok nevű rendezvény, emellett a faluban többéves múltra tekint vissza a farsangi jelmezes mulatság, továbbá a március 15-ei nemzeti ünnep méltatása is állandósult az ÜIK évi aktivitásai között.

A digitális almanach márciusi eseményei között találtunk még fásítási akciót — a szibériai szilfák kiültetése projektumot valójában a zichyfalvi község indítványozta és védnökölte, az „ürményházi ifik” csak felzárkóztak ehhez a megmozduláshoz. Ezenkívül volt szervezett papírgyűjtés is, mellyel a generációk környezettudatos szemléletét igyekeznek formálni. A gyűjtés során összehordott papírmennyiség raktározását a helyi vadászotthon vállalta, az értékesítésből befolyt pénzösszeget pedig élő virágok vásárlására fordították, melyek az iskola, a templom és a községháza elé kihelyezett virágtartókba kerültek.

Áprilisban húsvéti foglalkozást tartottak, májusban anyák napi műsort hirdettek, valamint bemutatták Bogdán József papköltő A szavak néha kövek című kötetét. Júniusban az ÜIK a VMPE szervezésében folyó, hagyományos, Szórakoztató szóra késztető elnevezésű anyanyelvápoló tábor lebonyolításában vállalt partnerséget.

— A tábor egy hétig tartott. A lehető legnagyobb melegben és a lehető legnagyobb vízgondok idején — mesélte Elvira. — Volt olyan nap, amikor szinte ötpercenként hörögtek szárazon a vízcsapok, mi meg ott álltunk nyakig porosan és izzadtan egy-egy természetjáró kirándulás után. Volt egy gyalogtúránk az egyik határdűlőnknél felállított nagykereszthez is, mivel az első telepeseink ott érkeztek meg 1817-ben. A gazdag és változatos program keretében újra köszönthettük körünkben a törökbecsei Micsik Bélát, aki hangszerbemutatóval és hangszerkészítéssel egybekötött népzenei estet varázsolt számunkra a színházterembe.

Július elején ismételten papírgyűjtést rendeztek, melynek bevételét ugyancsak a falu szépítésére ajánlotta fel az akciót meghirdető ÜIK. Ürményháza 200 éves fennállása alkalmából az ünnepi rendezvénysorozat szervezését és koordinálását az Ürményházi Barátok Társasága 1817 civil szervezet jegyezte. Megszólítására az ÜIK egy ürményházi felsős és középiskolás diákokból, továbbá egyetemistákból álló csoportot mozgósított, mely egy Janikovszky Éva-darabot vitt színre. Az ÜIK-et illette meg továbbá a 200 éves falujubileum tombolával és tűzijátékkal elegy, Szent Anna-napi záróműsorának megszervezése is. A múltra, egyszersmind a jövőre is tekintve, jelképes ajándékkal köszöntötték Ürményháza három legidősebb, illetve legifjabb polgárát. Végezetül mintegy harminc, két és húsz év közötti korosztályú fiatal énekelte együtt a Gyújts egy gyertyát a Földért című dalt az alkalomra felállított szabadtéri színpadról.

Novemberben, a már említett Torontál-vetélkedőn kívül, az ÜIK Márton-napi ünnepséget is rendezett. Az eseményen húsznál is több gyermek volt jelen, aki „libás” verseket és mondókákat adott elő, illetve „libás” táncokat járt.

— Az ürményházi közönség a Márton-naphoz kötődő hagyományokról és babonákról is hallhatott. Felsős diákjaink eljátszották Márton és a koldus történetét, végül a libapásztor is megtalálta az elveszett jószágait. A műsor leglátványosabb része a lámpás felvonulás volt. A gyerekek szüleikkel együtt indultak a moziterem felé. A saját készítésű lampionok vidám hangulatot árasztottak. Bevilágították az utcát. Elűzték a rosszat és a sötétséget. Utat nyitottak a fénynek és a jónak. Elképzelésünkhöz a gyerekek szülei és nagyszülei nyújtottak segítséget, akik meleg teával és finom süteményekkel vártak vissza bennünket. Jó közösségben, vidám hangulatban telt az este. Köszönet nekik érte! — hallottuk Elvirától. Ezután még hozzátette: — Az Ürményházi Ifjúsági Klub vezetését az idén „örököltem meg” a falunkban évtizedeken át szolgálatot teljesítő mgr. Viola Lujza tanárnőtől és Dulka Andor tanár úrtól, akik mellett bojtárkodva tizenhárom esztendőn át pallérozhattam tudásomat. Nélkülük aligha volnék ma itt, és persze maga a klub sem jöhetett volna létre. Rengeteget tanultam tőlük, és teszem ezt továbbra is, hiszen változatlanul kikérem a véleményüket minden — számomra még viszonylag új — helyzet kezeléséhez. Jóleső érzés, hogy mentorként ma is magam mellett tudhatom őket.

Végül, de nem utolsósorban, az ÜIK szervezésében valósult meg december 16-án a nezsényi és az ürményházi gyermekek sorrendben második közös énekes és játékos, barátkozással és teázással egybekötött alkotóműhelye. A tizenöt nezsényi és ugyanannyi „hazai”, különböző korosztályú gyermek a karácsonyi ünnepkörrel foglalkozott. Mint megtudtuk, a két település magyar ajkú gyermekei legközelebb 2018 farsangján találkoznak.


Az ÜIK felvételei

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..