home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Egy híján hetven érem
Tóth Tibor
2017.12.17.
LXXII. évf. 50. szám
Egy híján hetven érem

A közelmúltban a Palicsi Evezősklubban hangulatos évzárót tartottak, melynek keretében megjutalmazták a legsikeresebb és a legkitartóbb versenyzőket.

Örömre és ünneplése volt ok bőven, hiszen a klub tagjai összesen 69 érmet nyertek a hazai és a külföldi versenyeken, ez pedig 20%-al több az előző idényben elért érmek számától.

Az egyesület versenyzői összesen 19 (11 belföldi és 8 külföldi) versenyen vettek részt, melyeken a tóparti evezősök a 14 aranyérem mellé 28 ezüst- és 27 bronzérmet is nyertek. Az edzések száma ötszázra tehető, és ha tudjuk, hogy egy edzés időtartama általában két óra, akkor a palicsi fiatalok mintegy 1000-1200 órát töltöttek az edzőteremben vagy a vízen. Szabó Hangya András, a Palicsi Evezősklub igazgatóbizottságának elnöke elmondta, hogy kellemesen meglepődtek az eredményeken, hiszen ilyen jó szereplést nem vártak versenyzőiktől.

— Két legfontosabb megméretésünkön, a Belgrádban szeptemberben megtartott országos bajnokságon és a Palicsi-tavon megrendezett LV. Vajdasági nyílt bajnokságon is szépen szerepeltünk. Az országos bajnokságra kis létszámú, tizenegy fős csapattal utaztunk, a termés pedig hat érem. A dobogó második fokára a B. Varga Zsófia, B. Varga Boglárka összetételű pionír-kétpárevezős egység állhatott, bronzérmet pedig Ana Miković felnőtt-egypárevezősben, a Milica Stambolija, Iva Zubelić, Nikolina Đorđević, Ana Miković alkotta felnőtt- és ifjúsági négypár, a Miković—Đorđević ifjúsági-kétpár és a Zubelić—Đorđević serdülő-kétpárevezős egység szerzett. A tartományi nyílt bajnokságot a B. Varga lányok megnyerték, Zsófia pioníregypárban (a 13 évnél fiatalabbak között) és a Rind Roland, Mihajlo Bolić alkotta pionírkétpár ezüstérmet nyert, Miković ifjúsági egypárban, a Zubelić—Đorđević serdülőkétpár és Korhecz Viola pioníregypárban (a 15 évnél fiatalabbak között) pedig bronzérmet szerzett. Utóbbi versenyen hazai pályán eveztünk ugyan, ami nem mindig előny. Egyrészt saját közönségünk előtt mindig bizonyítanunk kell, másrészt akár előnyként is felfoghatjuk, hiszen ismerjük a pályát, tudjuk, hogyan kell evezni rajta, melyek a buktatói. A felsoroltakon kívül ki kell emelni Mačković Martint, aki a plovdivi U23-as világbajnokságon, kormányos nélküli kétpárban, bronzérmet nyert — mondta Szabó Hangya.


B. Varga Boglárka és Zsófia átveszi az elismerést Tomislav Zvekanovićtól, a Palicsi Evezősklub elnökétől (Dejan Vuković felvétele)

B. Varga Zsófia és Boglárka az országos bajnokságról ezüst-, a vajdasági nyílt bajnokságról pedig aranyéremmel térhettek haza. A lányok két évvel ezelőtt kezdtek evezni. Édesanyjuk megkérdezte őket, hogy volna-e kedvük kipróbálni a sportágat, ők pedig igent mondtak. Az evezősiskola elvégzése után a klubban maradtak, és azóta is szállítják a jobbnál jobb eredményeket. Az első edzésre, az első sikerekre is szeretettel emlékeznek.

— Első edzésünkön felültünk egy békának nevezett alkalmatosságra, és azon ismerkedtünk meg a technikával. Alapszinten kezdtük, azóta rengeteget fejlődtünk — mondta Zsófia, aki a palicsi Miroslav Antić Általános Iskolában koptatja a padokat, Boglárka pedig a Svetozar Marković Gimnázium tanulója.

— Elég nehéz volt megszokni a sok edzést, a klubot és a társaságot, végül mindent nagyon megszerettem. Egy év kellett ahhoz, hogy fejlődjünk, versenyszintre emelkedjünk — mondta Boglárka.

Az országos bajnokság második helyén meglepődtek, mivel olyan egységeket utasítottak maguk mögé, amelyeket korábban még sosem sikerült. Mivel testvérekről van szó, felvetődik a kérdés: otthon, hajón kívül, szóba kerül-e a sportág?

— Rengetegszer megvitatjuk, mi a jó, és mi nem, min lehetne javítani. Bogi a vezértípus, ha valamit mond, akkor nekem azt kell csinálnom. Nagyon szeretem az evezést, a naplemente és a tükörsima vízen való sportolás gyönyörű, főleg nyáron — mondta Zsófia.

— Hajón belül néha előfordul egy kis nézeteltérés, viszont ez motivál és visz előre bennünket. Továbbra is én maradok a vezérevezős, hiszen én vagyok az idősebb. Párosban nagyon fontos az összhang. Ismerni kell egymást, verseny előtt meg kell beszélni a taktikát, sokat kell együtt edzeni. Nagyon megszerettem ezt a csodálatos sportágat, rengeteg munkát kell belefektetni, illetve egyfolytában dolgozni — tette hozzá Boglárka.

Az evezősklubban folyamatos a generációváltás. Több versenyző külföldre távozott, és az ottani egyesületekben folytatja a munkát. Martin Mačković és Patyi Éva az Egyesült Államokban tanul és evez, Mila és Maja Milentijević Németországban teszi ugyanezt, mellettük még nyolc egykori palicsi evezős Magyarországra, kettő pedig Horvátországba tette át székhelyét.

— Természetesen figyelemmel kísérjük egykori versenyzőink eredményeit is. Mačković Martin a nyolcas tagjaként megnyerte az amerikai egyetemi bajnokságot, Patyi Éva szintén kiváló eredményeket ért el négyesben, Mila Milentijević bronzérmet nyert a német bajnokságon, Maja pedig a tizedik helyet szerezte meg a pionírok között. A németországi evezősklub egyébként kapcsolatba kíván velünk lépni, megtekintené a nálunk folyó munkát, és segíteni is szeretne nekünk. Az utánpótlásképzés folyamatos, Kornelija Đurašević vezetésével ugyanis újabb sikeres evezősiskolát zártunk. A huszonhat fiatalból tizenkilencen tovább folytatják az evezést, tehát rájuk versenyzőként is számíthatunk — emelte ki Szabó Hangya.

Palicson négy versenyt rendeztek az idén, a legrangosabb mindenképp az egyetemista-Európa-bajnokság volt, melyen 21 ország 80 egyetemének 466 evezőse szállt hajóba.

Egyhetes szünet után újra javában folynak az edzések a Palicsi-tó partján, hiszen februárban már sor kerül az ergométeres országos bajnokságra.

— Az idén tizenkilenc versenyen vettünk részt, 2018-ban pedig huszonegy regattán szeretnénk vízre szállni. A Magyar Evezős Szövetség Palicson rendezné meg az országos bajnokságot, ami nagy megtiszteltetés számunkra. Kornelija Đurašević az iskolai kötelezettségei miatt jövőre csak az evezősiskolát vezeti, így a továbbiakban erőnléti edzőnk, Szöllősi Róbert foglalkozik majd a versenyekre készülő evezősökkel — ecsetelte az igazgatóbizottság elnöke.

A tervekről érdeklődve Boglárka elmondta, hogy jövőre már nem a pionírok, hanem a serdülők között indul, ami minden bizonnyal némi változást hoz majd. Zsófiának még joga volna a pionírok között szerepelni, ám elképzelhető, hogy ő is a serdülők között folytatja pályafutását. Viszont az is előfordulhat, hogy az alacsonyabb korosztályban maradva, egypárevezősben láthatjuk a versenyeken. Mindketten gondolkodtak már világbajnoki és olimpiai szereplésről is, ám tisztában vannak vele, hogy addig még sok munka vár rájuk, viszont mindent megtesznek, hogy egy szép napon elérjék a céljukat.

A Palicsi Evezősklub költségvetésének 70%-áról a város gondoskodott: a pálya felújításában, a lelátók rendezésében, a dobogó rendbetételében és a torony javításában segítette az egyesületet. Emellett több személy és magánvállalat is lehetőségeihez mérten támogatta a klubot. A versenyzők az eredményeikkel igazolták, hogy a befektetés nem volt hiábavaló.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..