home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Egy hajóban evezünk
Tóth Tibor
2018.07.09.
LXXIII. évf. 27. szám
Egy hajóban evezünk

A közelmúltban tartották meg Magyarkanizsán a magyarországi Algyő önkormányzatával közösen megvalósuló Ökoturizmus és környezetvédelem — Egy hajóban evezünk című, azaz röviden: a Tisatur elnevezésű IPA-projektum nyitókonferenciáját.

A projektum fő célja a fiatalok környezettudatosságra való nevelése, az Algyő és Magyarkanizsa vonzáskörzetébe tartozó tiszai szakasz turisztikai potenciáljának népszerűsítése, valamint a vakok és a gyengénlátók támogatása a régió idegenforgalmi értékeinek megismerésében.

Fejsztámer Róbert, Magyarkanizsa polgármestere nyitóbeszédében elmondta, hogy a 2018. és a 2019. évben három hasonló jellegű európai uniós pályázatot valósítanak majd meg a község területén.

— Algyővel összeköt bennünket a Tisza, és a projektumban a Tiszára mint fejlesztési lehetőségre fókuszáltunk. Nem igazán a Tisza menti infrastruktúrára, hiszen Magyarkanizsa területén móló és kikötőhely is épült az elmúlt években, illetve a felújításuk is megtörtént, hanem inkább a szabadidős és a tartalmi fejlesztésekre vonatkozik a projektum, melynek legnagyobb haszonélvezője az önkormányzaton kívül a magyarkanizsai cserkésztelep és a cserkészszövetség lesz. A másik két tervezet közül az egyik fesztiváljellegű támogatás, hiszen az oromi Malomfesztivál infrastrukturális és tartalmi fejlesztéséről van szó, a másik pedig a tartomány által elindított Játék határok nélkül elnevezésű program, melynek ugyancsak az infrastrukturális fejlesztését és még nagyobbá tételét tartalmazza ez a projektum.

Molnár Makai Krisztina projektkoordinátor elmondta, hogy Magyarkanizsa és Algyő 2016 októberében ült először asztalhoz a Tisatur kapcsán.

— A célok elérésének érdekében a projektum keretében Algyőn és Magyarkanizsán is megszerveznek egy-egy ifjúsági tábort, melynek középpontjában a vízi turizmus és a környezet védelme áll. A tábor zavartalan lebonyolításához sátrakat, kajak-, konyhai és tábori felszerelést szerzünk be. A jövőben két környezetvédelmi tematikájú konferenciát és egy egynapos gyalogtúrát is tartanak Algyőn. Létre fognak hozni egy honlapot, melynek tartalma a vakok és gyengénlátók számára is elérhetővé válik. A Tisza algyői szakaszán, két helyen, Braille-írással kialakított turisztikai információs táblák kerülnek ki a helyi látnivalókról. A projektumon belül három kiadvány is megvalósul: egy térkép az Algyő és Magyarkanizsa közötti tiszai szakasz vízitúra-útvonalaival, egy információs füzet, mely a terület környezeti értékeit tartalmazza, valamint szórólapok. A projektum megvalósításával a tíz és tizenhat év közötti nemzedéknek nyújtunk olyan elméleti és gyakorlati információkat, amelyek birtokában minden bizonnyal megváltozik a szemléletük a környezetvédelem területén, és jobban odafigyelnek természeti értékeinkre — nyilatkozta Molnár Makai.

Molnár Áron, Algyő polgármestere elmondta, ez a pályázati elem egy komplex stratégia része, melyet Magyarkanizsával együtt sikerült végigvinni.

— A településfejlesztési operatív program keretében több mint 140 millió forintot nyertünk a Tiszára vonatkozó infrastrukturális befektetésekre. Óbecsével és Csongráddal is létezik egy határon átívelő pályázatunk, melynek keretében új kikötőt építünk, illetve közösségi teret alakítunk ki a vízen. Magyarkanizsával az infrastrukturális fejlesztéseken kívül eszközbeszerzést is megvalósítanánk. Ennek a pályázatnak azért is örülök, mert rákényszeríti a településeket az együttműködésre, hiszen az ott élők találkoznak, gondolatokat cserélnek. Lehet infrastruktúrát fejleszteni, építeni, felújítani, ha azonban mindez nincs megtöltve tartalommal, és az emberek nem használják, akkor értelme sincs sok. Nagy várakozásokkal tekintek a jövőbe, hiszen hatalmas lehetőség előtt állunk. Nemcsak az algyőieket kell visszacsábítani a Tiszára, hanem úgy általában az embereket a természethez — mondta Molnár.

A konferencián előadást tartott még dr. Füzesy István algyői projektmenedzser, Lékó Lajos közgazdász és Sarnyai Csaba hajós.

A projektum 2018. május 1-jén indult és 2019. június 30-án zárul, összértéke 125 030 euró. Ebből az európai uniós hozzájárulás 106 000 euró, az unió Magyarkanizsának 53 500 eurót folyósít, az önkormányzatnak pedig önrészként 9500 euróról kell gondoskodnia.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..