home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Egy éjszaka, amely más volt, mint a többi
Tóth Lívia
2008.06.25.
LXIII. évf. 26. szám
Egy éjszaka, amely más volt, mint a többi

Díszsortűz a Fekete Háznál Szabó Attila fotójaJúnius 21-én, szombaton tartották meg Szegeden a Múzeumok éjszakáját, ezt a sajátos hangulatú rendezvényt. Ez az éjszaka más, mint a többi! -- hangzott az esemény mottója, és valóban más volt. Sehol sem panaszkodtak az érdeklődés hiányára, a láto...

Díszsortűz a Fekete Háznál Szabó Attila fotója

Június 21-én, szombaton tartották meg Szegeden a Múzeumok éjszakáját, ezt a sajátos hangulatú rendezvényt. Ez az éjszaka más, mint a többi! -- hangzott az esemény mottója, és valóban más volt. Sehol sem panaszkodtak az érdeklődés hiányára, a látogatók elmaradására. Erről mi is meggyőződtünk: az emberek -- felnőttek, fiatalok és gyermekek --, jókedvűen járták a kiállítóhelyeket, részt vettek a különböző foglalkozásokban, a Móra Ferenc Múzeumnál pedig a lépcsőkre és a szökőkút köré telepedtek, hogy megnézzék a színpadon zajló programot. A hivatalos összegzés alapján annak ellenére, hogy a labdarúgó-Európa-bajnokság egyik legjobb meccseként beharangozott holland--orosz mérkőzés zajlott, ezrek mozdultak ki otthonról, egész pontosan este hat és éjjel kettő között a hét helyszínen 23 ezren fordultak meg.
A Móra Ferenc Múzeum állandó és időszakos tárlatait (Csongrád megye népművészete, Móra Ferenc-emlékszoba, Népi hímzések és szőttesek a Maros mentén, Kisfaludy Strobl Zsigmond szobrászművész emlékkiállítása stb.) díjmentesen tekinthette meg bárki, a díszterembe viszont 600 forint volt a belépő. Ott ugyanis nem mindennapi látnivalót kínáltak: Giorgio Vasari most restaurált százmilliós értékű reneszánsz remekművét, az Angyali üdvözletet, amelynek ezen az éjszakán volt a hivatalos bemutatója, valamint Szeged két emblematikus képét, Munkácsy Mihály: Honfoglalás és Vágó Pál: Árvíz című festményét.
A Múzeumok éjszakája a Fekete Ház parkjában kezdődött a III. Szegedi Honvéd Hagyományőrző Egyesület díszsortüzével. Az ünnepélyes megnyitó a Mátyás király-szobornál volt a Pavane Történelmi Táncegyüttes közreműködésével, majd a Csongrád megyei néptáncosok léptek színpadra. åket követte Sebestyén István népi mesemondó, a tűzzsonglőrök és Frankie Lato (Ferenc Látó) dzsesszzenekara. Erre az alkalomra kikerült a múzeum vitrinéből, és a koncert keretében a muzsikus megszólaltatta a százötven esztendeje született cigányprímás, Dankó Pista hegedűjét is. A műsor a Szent Iván-éji tűzugrással és táncházzal fejeződött be.
A REÖK-palotánál a KIUTAK 2008 környezetvédelmi szemléletformáló kiállítást az épület előtt helyezték el, a várkertet a CSEMETE Természet- és Környezetvédelmi Egyesület tagjai vették birtokukba. Az éjszakai várásatás rejtelmeibe vezetéssel és 300 forint ellenében lehetett bepillantani, de a nemezkiállításban is sokan gyönyörködtek. Megnyitotta kapuit a Szegedi Fellebbviteli Főügyészség is, melynek a pincéjében a szegedi vár nemrég megtalált nyugati bástyájának maradványai tárultak az arra járók elé. A Somogyi-könyvtárban a reneszánsz évhez kapcsolódóan a gyerekeket táncbemutató és -tanítás várta, de az összeállítások -- különleges, régi Bibliák, az 1879. évi árvíz eredeti fényképeken, Dankó Pistához kapcsolódó ritkaságok -- sem maradtak rejtve, éjfélkor pedig megmutatták a Szegeden őrzött legrégebbi kódexet, a Prágai Missale-t. A Fekete Házban többek között a régi honvédekre, az 1848-as érmékre, plakettekre és relikviákra és a ,,szögedi nemzet” egykori öltözködési szokásaira csodálkozhattunk rá. A Dómban felzúgott az összes harang, orgonakoncert marasztalta a nézelődőket, majd kinyílt az Altemplom is. Adomány (diákoknak 300, felnőtteknek 500 forint) és egy kis mászás ellenében a vállalkozóbb szelleműek a 46 méter magas toronyból csodálkozhattak rá a város fényeire. E sorok szerzője is szerette volna megtekinteni az éjszakai panorámát, de a templom előtt még este tíz után is olyan hosszú sor kígyózott, hogy elállt ettől a szándékától.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..