home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Egy egészségesebb társadalomért
Gyurkovics Virág
2012.08.01.
LXVII. évf. 31. szám
Egy egészségesebb társadalomért

SZABÓ Attila felvételeAz európai-polgári tudat megerősítésének jegyében, a Duna menti régiók és városok mintegy kétszáz fiataljának megmozgatásával zajlott le a hatodik toleranciatábor július 22-e és 28-a között Topolyán. A részvevők Szerbia, Magyarország, Horvátország, Románia, Németország...

SZABÓ Attila felvétele

Az európai-polgári tudat megerősítésének jegyében, a Duna menti régiók és városok mintegy kétszáz fiataljának megmozgatásával zajlott le a hatodik toleranciatábor július 22-e és 28-a között Topolyán.
A részvevők Szerbia, Magyarország, Horvátország, Románia, Németország és Szlovákia területéről érkeztek, hogy megismerjék egymást, és multietnikus közegben tanuljanak a kulturális különbözőségek tiszteletben tartásának jelentőségéről, arról, hogyan szállhatnak szembe a diszkrimináció különféle megjelenési formáival, valamint hogy megértsék a konfliktusok erőszakmentes megoldásának fontosságát.
A foglalkozások délelőttönként edukációs jelleggel zajlottak. A 18--24 éves hallgatók a délelőtti műhelymunkák során vegyes csoportokban tájékoztatták egymást saját régiójuk helyzetéről, és megismerkedtek a tolerancia erősítésének lehetőségeivel, délutánonként pedig, több szekcióban és rendkívül jó hangulatban, sportoltak, illetve művészeti és zenei tevékenységet folytattak.
A táborlakókat arról kérdeztük, milyennek látják a tolerancia kérdését hazájukban, és hogy miben látják a diszkrimináció elleni küzdelem megoldását.
Biljana Gaća, Vukovár
A tolerancia nagyon fontos fogalom, amire azonban nem fordítunk kellő figyelmet. Sokan nincsenek tisztában az értelmével. Számomra a tolerancia szónak olyan jelentése van, hogy valakit muszájból kell elviselnem, pedig egyfajta természetes együttélésre lenne szükség minden nemzetiségű ember részéről. Nem is kellene a toleranciát hangsúlyozni, ha meglenne bennünk az empátia és a szolidaritás érzése. Én olyan emberekkel vagyok körülvéve, akik pozitívan gondolkodnak, és magam is ezt a pozitív energiát igyekszem közvetíteni másoknak. Elfogadom a különbözőséget, nyitott vagyok mások megismerése iránt, kész vagyok kapcsolatot teremteni velük, szeretni őket. A táborban megvalósítottam a legfontosabbat: ez pedig az ismerkedés, a barátkozás. Maholnap, ha ellátogatok Szerbiába, barátaim lesznek Topolyán, Újvidéken, Pancsován, és ez a tábor valódi lényege -- hogy mi itt kapcsolatba lépjünk egymással. A diszkrimináció elleni küzdelemben mindenkinek saját magából kell kiindulnia. Ha egyénileg megtanuljuk tisztelni és elfogadni a másikat, akkor az egész társadalom egészségesebb lesz. Nem háríthatjuk másra a felelősséget, a megoldás önmagunkban van.
Tóth Renáta, Topolya
Szerintem minden emberben megvan a tolerancia tudata, de némelyekben erősebb az elvárás, hogy mindenki a többségi nép nyelvén beszéljen. Előfordult már, hogy utánunk kiabáltak az utcán, mert az anyanyelvünkön, magyarul beszélgettünk. A táborban a különféle országokból érkezett fiatalok együtt vesznek részt a foglalkozásokon, és megismerik egymást a közös programok, esti szórakozások keretében. Én a diszkrimináció elleni küzdelemhez annyit tudok hozzátenni, hogy mindenkit elfogadok, s zavar, ha valaki intoleráns. Mindenkinek tisztáznia kell magában ezt a kérdést, de ez emberfüggő. Talán ha elmennének egy másik országba és megtapasztalnák, hogy milyen az, amikor valaki utánuk szól az utcán, ha nem a többségi nép nyelvén beszélnek, akkor módosítanának ezen a hozzáálláson, de a szűk látókörű emberek nézetein nagyon nehéz változtatni.
Ivan Popović, Újvidék
A tolerancia nagyon fontos, különösen egy olyan országban, mint Szerbia, ahol nagy számban élnek nemzeti kisebbségek. Mindenkinek dolgoznia kellene magán, hogy toleránsabb legyen másokkal szemben. Nekem eddig személyesen nem volt negatív tapasztalatom, de most valósággal elborzasztott, hogy a táborban, ahol az összes részvevő ország zászlaját kitűzték, a horvát zászlót letépte valaki. Állítólag helybéli személy volt, és el is kapták az illetőt, de ez nincs rendben. Én megtanultam, hogy nyitottabb legyek az új emberek, más kultúrák iránt. Mi mind más-más nemzetiségűek vagyunk Európában, és ez így van rendjén. Azt hiszem, ha azok, akik nem fogadnak el másokat, a saját bőrükön is megéreznék az intoleranciát, felfognák, hogy ez a magatartás sehova sem vezet.
Taskovics Leila, Kiskunhalas
Minden országra vonatkozik, hogy lehetnénk toleránsabbak, de úgy vélem, jó felé haladunk. Diszkrimináció mindenhol előfordul, de nem feltétlenül direkt módon. Ebben a rohanó világban nem tudunk kellően odafigyelni sem egymásra, sem önmagunkra, és így elég nehéz változtatni a dolgokon. Ez már a negyedik toleranciatábor, amin részt veszek. Mindig nagyon jó érzésekkel térek haza. A társaság mindig más, és az idei tábor tematikailag is megújult. Nagyon jó, hogy nemcsak előadásokat hallgatunk, hanem interaktívak a foglalkozások. Szeretném, ha a tolerancia szó megszűnne létezni, mert ha képesek lennénk kultúráltan és normálisan együtt élni, akkor nem lenne rá szükség. Ez nehéz feladat, elsősorban a politikusoknak magatartásának kellene példásnak lenni ebben a kérdésben, hiszen ha ők nem mutatnak példát, egymástól sem várhatunk mást.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..