home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Egy egész élet munkája veszhet kárba
Tomek Viktor
2011.02.09.
LXVI. évf. 6. szám
Egy egész élet munkája veszhet kárba

A házak többségében nagy kár keletkezett - Szabó Attila felvételeiMint köztudomású, igen súlyos Vajdaságban a belvízhelyzet. A tartomány termőföldjeinek sok tízezer hektárját borítja víz - újabban jég -, nem beszélve a veszélyeztetett településekről. Zenta is egy ilyen település, főként a d...

A házak többségében nagy kár keletkezett - Szabó Attila felvételei

Mint köztudomású, igen súlyos Vajdaságban a belvízhelyzet. A tartomány termőföldjeinek sok tízezer hektárját borítja víz - újabban jég -, nem beszélve a veszélyeztetett településekről. Zenta is egy ilyen település, főként a december folyamán hullott nagy csapadék miatt. Az önkormányzat tavaly december 28-án rendkívüli állapotot hirdetett a Kertek helyi közösségben. Rácz Szabó Lászlót, a zentai képviselő-testület elnökét kérdeztük a kialakult helyzetről. Mint mondta, a válságtörzs feladata az volt, hogy felmérje a belvizek okozta károkat, illetve hogy megoldást javasoljon a víz elvezetésére.

Varga Mária az átnedvesedett padlót mutatja

- Szerencsére az életben ritkán történik ilyesmi, ami most Zentán. Katasztrofális állapotok uralkodnak a község egyes területein, főleg az alacsonyabban fekvő részeken. A Tiszától 5 kilométerre húzódó terület tulajdonképpen árterületnek számít. A part Felsőhegynél kezdődik, vagyis a vízzáró rétegek ezen a részen közel vannak a talajhoz - mondja Rácz Szabó. Tulajdonképpen egész Zenta a Tisza árterületére épült, s csak a szerencsének köszönhető, hogy korábban nem okozott ilyen nagy gondot a víz. A városrészek mellett a termőföldeket is nagy mennyiségű víz borítja. A képviselő-testület elnöke elmondja: nincsenek karbantartva a vízelvezető csatornák, mivel ezek a nem a város fennhatósága alá tartoznak, hanem a köztársaságéba.
- A polgárokkal megfizettetik a lecsapolási díjat, de nem tudni, hogy mi lesz ezzel a pénzzel. Annyi bizonyos, hogy - legalábbis Zentán - nem tartották karban a vízelvezető csatornákat - teszi hozzá Rácz Szabó. A másik gondot az okozza, hogy az alacsonyabban fekvő városrészekre (Kompetencia, Kecel) az önkormányzat nem adott ki építési engedélyeket. Ennek ellenére felépültek ott a házak, egész utcák jöttek létre, és most főleg ezek vannak veszélyeztetve. A házak többsége nincs biztosítva, emellett főleg vályog építményekről van szó, amelyeknek rossz az alapjuk. A zentai önkormányzatnak természetesen az ott élő polgárok is ugyanolyan fontosak, mint mások, ezért mindent megtesz a károk enyhítésére és szanálására.
Jovanović Goran, a községi tanács kommunális ügyekkel megbízott tagja elmondja, hogy a válságstáb az első naptól kezdve járja a terepet.
- Néhány helyszínen nagyobb mennyiségű víz gyülemlett fel, és ennek az elvezetését kellett megoldani - emeli ki Jovanović. A felszíni elvezető árkok kiásásával a legtöbb helyen sikerült lecsapolni a vizet. A csapadékvizet zárt szennyvízcsatornába vezették. Egyes helyeken átereszeket készítettek. Néhány helyen pumpákkal dolgoztak, egy helyütt a víz 90 százalékát sikerült lecsapolniuk, másutt majdnem a felét.
A kárfelmérés során 10 épületet lakhatatlanná nyilvánítottak, 9 pedig megrongálódott. A belvíz miatt kiköltöztetett polgárok egy része albérletben, illetve a rokonainál húzódott meg, azoknak pedig, akik sehová sem tudtak menni, a szociális központ ajánlott fel ideiglenes lakásokat. Az emberek elkeseredettek és az önkormányzattól várják a segítséget. A községi tanács kommunális ügyekkel megbízott tagja elmondja, hogy több megoldási lehetőség is van: építőanyagban segítenék ki a polgárokat, illetve anyagi támogatásban részesítenék őket. A község még nem döntött arról, hogy milyen formában segítsen.
Hogy valóban súlyos a helyzet, arról a helyszínen is meggyőződhettünk. Az önkormányzat autójával érkezünk, és tüstént körülvesznek bennünket az emberek. Varga Mária, az egyik károsult miközben a házán keletkezett repedéseket mutatja, elmondja, hogy az összes jószága megfulladt a vízben. Főként a tavaszi olvadástól, esőzésektől tartanak, hiszen akkor még nagyobb lehet a kár.
A Dimovics család négyen tagja él egy fedél alatt. Kolompár Benedek, a ház ura az átnedvesedett falakat mutogatva elmondja, hogy amikor a legnagyobb volt a baj, az emberek összefogtak, mindenki lapátot és ásót ragadott, és dolgozott. A vízelvezető árkokat közösen ásták ki. Dimovics Teréz hozzáteszi: egy szempillantás alatt egész életük munkája veszhet kárba.
Az önkormányzat február 3-án hivatalosan is megszüntette a Kertek helyi közösség területén kihirdetett rendkívüli állapotot. A hivatalos álláspont szerint a község illetékes szervei sikeresen megoldották a víz elvezetését, így már nincsenek veszélyeztetve a lakóépületek.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..