home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Egy diplomatakórus Szerbiában
Martinek Imre
2013.07.31.
LXVIII. évf. 31. szám
Egy diplomatakórus Szerbiában

Gamzigrad a Dunától délre, Zaječar közelében fekvő szerb fürdőváros Kelet-Szerbiában. Közelében találhatók a Felix Romuliana elnevezésű római komplexum romjai.

Virágkorában az épületegyüttes vélhetőleg Gaius Galerius Valerius Maximianus római uralkodó egyik rezidenciája lehetett a III. század végén és a IV. század elején. A hely 2007-ben került a világörökségi helyszínek listájára. A vajdasági iskolások közkedvelt kirándulóhelyeként is nyilvántartott romkert június hó derekán a The International Belgrade Singers kórust és a zaječari Lavirint kamarakórust fogadta, mely utóbbi nemrégiben egy nemzetközi kórusversenyen is díjat nyert Velencében. A részletekről lapunknak az egyik fővárosi kórustag, Váradi Emil, a Belgrádi Magyar Nagykövetség diplomatája nyilatkozott.
— Az ünnepség a régészeti feltárások hatvanadik évfordulójának apropóján készült. Egyébként a nevezett belgrádi kórust a különféle belgrádi diplomáciai képviseletek diplomatái, helyi alkalmazottai és házastársaik, valamint a diplomáciai képviseletekhez vagy a kórusban való énekléshez valamilyen módon kapcsolódó belgrádiak alkotják, vezetőjük pedig Betty Ann German, a belgrádi kanadai nagykövet úr titkárnője. A kórusnak Roman Waschuk kanadai nagykövet is a tagja — ő az egyetlen nagykövet a kórusban. A magyar tagok közül rajtam kívül Hatvani Károlyné, a magyar nagykövetség gazdasági felelőse és férje, Hatvani Károly nyugdíjas katonatiszt vesz részt e munkában.
A kórus próbáinak helyszíne a belgrádi kanadai nagykövetség. Az együttes évente párszor fellép a nyilvánosság előtt is, főleg jótékonysági céllal.
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..