home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Egy cipősdoboznyi életöröm
Bíró Tímea
2018.12.09.
LXXIII. évf. 49. szám
Egy cipősdoboznyi életöröm

Akinek van, az meg sem érzi azt a csekély kiadást, amellyel meg tud tölteni egy cipősdobozt. Akinek viszont nincs, azt mérhetetlenül nagy hála és boldogságérzet önti el. Ajándékozni jó, és ezt szerencsére már a fiatalok is tudják!

A Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium és a BMC civil szervezet Nyúl Zoltán koordinálásával az idén is ajándékcsomagokat gyűjt a hátrányos helyzetű gyerekek számára. Több vajdasági iskola részt vesz a jótékonysági akcióban, és a közös munka eredménye évente 900-1000 cipősdoboz tele szebbnél szebb meglepetéssel. A gyűjtőpontokra beérkezett adományokat a Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnáziumba szállítják, és onnan utaznak tovább a vajdasági településekre, iskolákba.

Dognár Alex, a gimnázium pedagógusa, a jótékonysági akció fő szervezője elmondta, hogy nemcsak hátrányos helyzetű gyerekek kapnak ajándékot, hanem gyakran egy-egy osztály vagy iskola tanulói is.

— Az iskolákon kívül különféle intézmények, volt diákok, a Kosztolányi Dezső Színház és a szabadkai Népszínház is részt vesz az akcióban. Nagyon fontos, hogy szellemi támogatóink is vannak. Mivel mi leginkább az iskola falain belül tevékenykedünk, nélkülözhetetlen Nyúl Zoltán szerepe, aki több humanitárius akcióban részt vett már, és fel tudja mérni, hogy hol van a legnagyobb szükség ezekre a csomagokra. Így került a látókörünkbe Drea vagy Kavilló, illetve sok információ elmélyültebb kutakodás nélkül megtalál bennünket.

A dobozok tartalma a kisbabáktól kezdve a középiskolás korúakig mindenkinek nagy segítség, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy a 6-tól 13 éves korú gyerekeknek van a legnagyobb szükségük az adományra.

— Fontos megjelölni egy papíron, hogy hány éves fiúnak vagy lánynak szánjuk a dobozt. Természetesen megértjük, ha valaki nem tudja telerakni, a szerényebb csomagokat is elfogadjuk és megköszönjük. Egyébként nem muszáj dobozban hozni az adományt, ez sem követelmény. Az ajándékcsomag tartalmát illetően azt javasolnánk az adományozóknak, hogy tisztálkodási, iskolai szereket, édességeket és játékokat készítsenek a rászorulóknak. A kisebb téli ruhadarabok is szép ajándékok, viszont figyelni kell arra, hogy sok helyet elfoglalnak. Mivel mi átnézzük a dobozok tartalmát, azt tanácsoljuk a segítőknek, hogy vagy külön csomagolják a doboz fedelét és alját, vagy pedig ne is csomagolják be, hanem csak tegyenek az ajándék mellé egy csomagolópapírt. Miután megérkeznek az adományok, átnézzük őket, és úgy állítjuk össze a tartalmukat, hogy mindegyik dobozban meglegyen az említett négy kategória. Ez azért fontos, mert így elkerüljük azt, hogy a gyerekek irigykedjenek a másik csomagjára.

A gimnáziumban hagyománnyá vált a megmozdulás, ezért minden évben megbíznak egy osztályt a lebonyolításával, és a tanári kar is szívesen részt vesz az ajándékozásban. Az iskola fontosnak tartja, hogy ha lehetőség van rá, akkor a diákok egy része jelen legyen az ajándékozáson, hiszen az örömteli pillanatok még inkább motiválják a fiatalokat a nemes gesztusok kezdeményezésére és folytatására.

A jótékonysági akció december 10-éig tart, aki azonban szeretne adományozni, az később is leadhatja a csomagot a gimnázium portáján minden hétköznap 7.30-tól 19 óráig.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..