home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Egészségünkre!
Tomek Viktor
2013.10.09.
LXVIII. évf. 41. szám
Egészségünkre!

Szerbia az öngyilkosságok, a rákos, a szív- és az érrendszeri megbetegedések száma tekintetében is a világ élvonalába tartozik. Ezek az adatok azonban sokszor nem felelnek meg a valóságnak, az ugyanis sokszor ennél jóval rémisztőbb.

Betegebbek vagyunk, rövidebb ideig élünk, mint szomszédjaink és Európa más részén élő embertársaink. A balkáni háborúk, az évekig tartó nélkülözés, vagyis az elmúlt két és fél évtized következményeit érezzük, húzzuk mindmáig. Szabadkán a múlt héten egy 33 éves férfi döntött úgy, hogy kilép az élők sorából. Lelki egészségünkről azonban nemcsak az öngyilkosságok nagy száma árulkodik. Ha végigsétálunk az utcán, az emberek arcán gondterheltséget, közönyt, érdektelenséget látunk. Sokszor nehéz elvonatkoztatni a mindennapi nehézségektől. A megélhetésért, a család fenntartásáért küzdelmet vívó embernek alig jut ideje saját magára, lelkének gondozására. Persze ott a másik véglet is, a menekülés — menekülés a valóság elől. Szakemberek szerint ez az egyik legelterjedtebb önvédelmi mechanizmus, mely olyannyira gyakori, hogy az angolszász világban egy kifejezést is fabrikáltak a leírására. Az eszképizmus az angolból átvett escape = menekülni igéből képzett főnév, az „escapism” magyar megfelelője. A meghatározás alapján az eszképizmus nem más, mint mentális, azaz szellemi figyelemelterelés, mely egyfajta menekülés életünk kellemetlenségei elől. A menekülni vágyó valamilyen szabadidő-tevékenységbe veti bele magát, lehetőleg olyanba, amelyik nem kerül sok pénzbe, hiszen Szerbiában az ember a nehéz gazdasági helyzet miatt nem engedhet meg magának sokat. Persze ez újabb frusztrációkat okoz, és régóta tudjuk, hogy a mentális problémák nemcsak súlyos lelki, szociális és gazdasági terhet okoznak, hanem a testi megbetegedéseknek is kockázati tényezői. Egy meghatározás szerint az ember lelki egészsége akkor kielégítő, ha elfogadó család, megértő, kellemes társaság, barátok veszik körül, ha az iskola, a munkahely légköre demokratikus, eltűri az egyéni kezdeményezéseket, lehetőségeket kínál a képességek kibontakoztatására, a sikerre. A felsorolt optimális feltételek hatására fejlődik ki az olyan autonóm stabil személyiség, aki helyt tud állni kedvezőtlen körülmények között is.

1992 óta emlékeznek meg minden év október 10-én a lelki egészség világnapjáról. A világnap célja a figyelemfelkeltés a pszichiátriai problémákra, azonkívül a pszichiátriai problémákkal küszködőkkel szemben megnyilvánuló előítéletek elleni harc, valamint a lelki egészség középpontba állítása.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..