home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Egész évben virágzik a Százszorszép
CS. BERÁK Benita
2013.09.04.
LXVIII. évf. 36. szám
Egész évben virágzik a Százszorszép

Az ötvenkét tagot számláló csókai Százszorszép kézimunkacsoport az idén ünnepelte fennállásának 15. évfordulóját. Nemrégiben a Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesületben tartottak kézművesnapot, aminek maga a csoport és a Vajdasági Magyar és Multietnikus Hagyományápoló és Kézimunka-kedvelők Szövetsége volt a fővédnöke.

A rendezvényen Tóthfalu, Csóka, Törökkanizsa, Óbecse, Tiszakálmánfa, Tiszaszentmiklós, Hódegyháza, Zenta, Topolya és Magyarkanizsa ügyes kezű asszonyai vettek részt. Ki-ki választhatott a hímzés, gyöngyfűzés, horgolás, krepp-papírból való rózsakészítés, gölöncsérezés, foltvarrás közül. A csoportnak egyébként férfi tagjai is vannak, ők gobelin varrásával, pénzérmék és jelvények gyűjtésével foglalkoznak. Fehér Piroska, a Százszorszép elnöke arról számolt be, hogyan maradtak fenn másfél évtizeden át.
— Kiválóan együttműködünk a Móra Ferenc MME-vel és a többi szakosztályával. Megemlíteném a csókai Művelődési és Oktatási Központot is, mely a lehetőségeihez mérten mindig igyekszik  támogatni bennünket. Ha tehetjük, akkor természetesen mi is hozzájárulunk ahhoz, hogy eljussunk egy-egy képzésre, vagy meglátogassunk egy-egy rendezvényt. Sok kiállítást szeretnénk még szervezni, és több óvodást meg általános iskolást vonnánk be a munkánkba. Igyekszünk lehetővé tenni egyesületünk tagjainak, hogy  minél több eseményen vehessenek részt, illetve hogy megszerettessék és átadják a kézművességet a fiatal nemzedéknek.  
Meglepődve láttam, hogy az egyik asztalnál fiatal lánykát vesz körbe a szorgos asszonykoszorú. Zseludek Zsófi egy újdonsággal, a papírcsíktechnikával (quillingezéssel) színesítette az összejövetelt. Az ifjú hölgy a Százszorszép kézimunkacsoport elnök asszonyának az unokája, és a kézművességet is a nagymamája szerettette meg vele. A mindössze kilencéves lány bámulatos kézügyességét sok felnőtt is megirigyelhetné. A papírcsíkozáson kívül az üvegfestés, gyöngyfűzés, papírhajtogatás, selyemfestés és az alumíniumlemez-domborítás technikáját is kiválóan ismeri.
A kézművesnapon a magyarkanizsai Együtt veled — értünk értelmi és testi fogyatékosok érdekeit védő és segítő egyesület Tulipán gölöncsérműhelyének tagjai népi motívumokkal ékesített dísztárgyakat készítettek, valamint kiállítást rögtönöztek a munkáikból. Tandi Andrea, a gölöncsérműhely egyik keramikusa és gyógypedagógusa elmondta: egyesületük felvállalta a fogyatékos személyek napközi foglalkoztatójának működtetését. A hasznos munka elősegíti a fogyatékkal élők szellemi fejlődését és erősíti az önbizalmukat, a biztonságérzetüket, valamint segít a szocializálódásukban.
— Jó érzés volt tartalmasan eltölteni a napot — nyilatkozta Dosztás Erzsébet, aki két éve tagja a Százszorszép csoportnak. — A kézimunkázás színessé és tartalmasabbá teszi a hétköznapjaimat. A teadélutánok, kötetlen beszélgetések is gyógyírként hatnak rám.
Hazainduláskor arra gondoltam: Csókán a Százszorszép egész évben virágzik, ezért még sok esztendőn át tartó virulást kívántam a tagoknak.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..