home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
EduSign, a hallássérültek szolgálatában
(Z. Č.)
2014.04.20.
LXIX. évf. 16. szám
EduSign, a hallássérültek szolgálatában

A Szabadkai Műszaki Szakfőiskola hallgatói a Microsoft különdíjában részesültek, és további megmérettetések előtt állnak

A Szabadkai Műszaki Szakfőiskola hallgatóiból álló CMOS (Coding Masters of Serbia) nevű csapat a világhírű Microsoft cég különdíjában részesült (Honorable Mentions) az UX Challenge versenyen, amelyet az Imagine Cup 2014 keretében rendeztek meg.

A Microsoft 2003 óta évente megrendezi az Imagine Cupot, amely a világ egyik legnagyobb műszaki versenye felsőoktatási intézmények tanulói számára, és világszerte több mint egymillió hallgatót mozgat meg.

A versenyre részletes ágrajzot kellett elküldeni, amely teljes egészében lefedi és megmutatja a szoftver működését, információs architektúráját, felhasználói felületét, kinézetének tervrajzát, illetve a kész szoftver grafikus felületének képét.

A csapat által készített szoftver neve: EduSign. A rendszer asztali szoftverből (amelyet Kinect-tel tudunk irányítani), mobil applikációból és weboldalból áll. A rendszer jelbeszéd tanítására szolgál különböző gyakorlatokon, teszteken és mini játékokon keresztül. Minden korosztálynak megfelel. A projekt célja a hallássérült személyekkel való kommunikáció során jelentkező szakadék csökkentése.

Az első helyezettnek járó díj 3000 dollár volt, melyet egy amerikai csapat nyert el. A CMOS bekerült a legjobb kilenc csapat közé a World Citizenship kategóriában. A különdíj és az oklevél mellett a szabadkai csapat a Microsoft zsűrijétől szakmai véleményt is kapott, amely nagy segítség lesz a szoftver további fejlesztésében.

Az elismerés értékét növeli, hogy a kilenc csapat közül a CMOS volt az egyetlen Szerbiából, a régióból, és Európából.

A CMOS csapat tagjai: Pálfi Szuzanna, a villamosságtan és számítástechnika mérnöke (a mechatronika specializáció szak hallgatója), Fodor Balázs (harmadéves a számítástechnika szakon), Viktor Vojnić (másodéves a műszaki informatika szakon) és Nikola Novaković (másodéves az internet és elektronikus ügyvitel szakon). Mentoruk prof. dr. Zlatko Čović, a Szabadkai Műszaki Szakfőiskola Informatika Tanszékének vezetője.

A csapat sikeresen vette az első forduló akadályait országos szinten. A következő állomás az országos döntő, melyet április 26-án tartanak meg a Microsoft belgrádi székhelyén. Az országos verseny győztes csapata továbbjuthat az online elődöntőre, ahol, ha kiválasztják, egyenes út vezet Seattle-be, ugyanis az idén ott rendezik meg az Imagine Cup 2014 világdöntőjét.

További információ a csapatról ITT.
Az elsimeréről bővebben a Microsoft Imagine Cup hivatalos oldalán.

Pálfi Szuzanna, Nikola Novaković, Fodor Balázs, Viktor Vojnić, és mögöttük: prof. dr. Zlatko Čović

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..