home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
EU-konform játszótér, kétnyelvű cégtáblák
Tomek Viktor
2008.12.03.
LXIII. évf. 49. szám
EU-konform játszótér, kétnyelvű cégtáblák

A gyermekek öröme és biztonsága a legfontosabb- Az óvoda udvarában 30-35 éves fémből készült játékszerek voltak, melyeket már kikezdett az idő vasfoga, rozsdásodni kezdtek, életveszélyesekké váltak. Az új játszótér gondolata már régóta érlelődött bennünk - mondták az óvónők. A Szülőföld Ala...

A gyermekek öröme és biztonsága a legfontosabb

- Az óvoda udvarában 30-35 éves fémből készült játékszerek voltak, melyeket már kikezdett az idő vasfoga, rozsdásodni kezdtek, életveszélyesekké váltak. Az új játszótér gondolata már régóta érlelődött bennünk - mondták az óvónők. A Szülőföld Alap projektumára a szenttamási Emberi Jogi Központ aktivistái hívták fel a figyelmet, és az ő segítségükkel írták meg a pályázatot és gyűjtötték össze a hozzá mellékelendő dokumentumokat.
- Nem volt könnyű minden papírt beszerezni és a kijelölt határidőig, ez év március 15-éig átadni őket, főleg azért, mert az intézmény vezetője sem értette, hogy miről is van szó. Sokak számára még mindig ismeretlenek a pályázatok, ezért nekünk is számos akadályt kellett leküzdenünk. Az Emebri Jogi Központ aktivistái sokat segítettek a dokumentumok fordításában - mondta Fullajtár Mária.
Májusban értesítették az óvodát, hogy megnyerte a pályázati díjat, az 1,5 millió forintnyi támogatást, és innentől kezdve felgyorsultak a dolgok, júniusban már meg is kötötték a szerződést a Szülőföld Alappal. Az AKART Kft. vállalta a létesítménynek, az új EU-konform játszótérnek a megépítését, és szeptember 25-én már el is készült vele. Az avatóján több fából készült játszótéri berendezés várta a gyerekeket: 9 lengő-, illetve 2 mérleghinta, csúszda, mászóka, sőt faházikó is. A kivitelezők igazán igényes munkát végeztek, a játékszerek művészi megmunkálására is volt gondjuk, vagyis magyar nemzeti motívumokkal díszítették őket. Az enyhe októbernek hála a kicsinyek azonnal használatba is vehették, felavathatták az új játszóteret, naphosszat kinn játszhattak a szabad levegőn, sőt más óvodák pajtásait is vendégül látták. Most már csak a játékszerek védelméről kellene gondoskodni, elejét venni annak, hogy avatatlanok a könnyű akadálynak számító kerítést átugorva behatoljanak. Éjjelenként ugyanis többen belógnak, és rongálják az óvoda tulajdonát, mit sem törődve azzal, hogy főleg a gyerekeknek okoznak vele nagy kárt. Az intézményben dolgozók bíznak benne, hogy hamarosan a régi kerítést is újra cserélhetik majd. Tervezik továbbá az óvoda bútorzatának a felújítását, illetve a szülők kérésére napközi működtetését is. A pályázati lehetőségek adva vannak, a szenttamási Barbie óvoda példája jól mutatja, hogy csak élni kell vele.
Kiss Rudolf és Andróczky Csaba, az Emberi Jogi Központ szenttamási szervezetének aktivistái elmondják, hogy már néhány éve tervezték a Barbie óvoda játszóterének, illetve bútorzatának a felújítását. Az EJK elsősorban a Délvidéken történt atrocitások dokumentálásával foglalkozik, jelentéseket ír nemzetközi szervezeteknek, közéleti személyiségeknek ajánlva, mégis úgy gondolták, más nemes cél megvalósításában is segítenek, mint amilyen például egy óvoda felújítása.
Az EJK egyik újabb kezdeményezése: a szenttamási vállalkozók arra való ösztönzése, hogy kétnyelvű cégtáblákat készíttessenek. Észak-Bácskában sok vállalkozó él ezzel a törvény adta jogával, Szenttamáson pedig csak nagyon kevesen. A napokban egy helyi vállalkozó cégtáblája elkészítésének a központ vállalta a költségeit.
- Többen tudatlanságból nem helyeznek ki cégük fölé kétnyelvű táblát. Felkerestük a vállalkozót, megtettük az ajánlatunkat, ő elfogadta, és elkészítettük neki a cégtábláját - újságolta Kiss Rudolf, és bízik benne, hogy a városban több vállalkozó követi majd ezt a példát, mégpedig nemcsak a kisebbségi jogaik érvényesítéséért, hanem mert gazdasági előnyei is vannak a két- vagy többnyelvű feliratoknak.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..