home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Dohánymúzeum Bácsgyulafalván
Tomek Viktor
2009.11.04.
LXIV. évf. 44. szám
Dohánymúzeum Bácsgyulafalván

PrésSokat lehet hallani a falusi turizmusról, szaporodnak a Vajdaságban a tájházak, a falusi vendéglátó intézmények, néprajzi gyűjtemények. A mezőgazdaságból egyre nehezebb megélni, korábban a termelő ha ,,csak'' néhány hektár földet művelt is, abból egész évben meg tudott élni. Ma...

Prés

Sokat lehet hallani a falusi turizmusról, szaporodnak a Vajdaságban a tájházak, a falusi vendéglátó intézmények, néprajzi gyűjtemények. A mezőgazdaságból egyre nehezebb megélni, korábban a termelő ha ,,csak'' néhány hektár földet művelt is, abból egész évben meg tudott élni. Ma már az alacsony felvásárlási árak miatt még a betakarításhoz szükséges anyagiakat sem tudják előteremteni. Nem is csoda, hogy a fiatalok bátortalanok, és munkalehetőség híján tömegesen elhagyják településeinket, lassan elnéptelenedik a vidék. Megoldás lehetne a falusi turizmus, de ahhoz meg nem elégségesek a kedvező természeti és épített környezeti adottságok, nagyon sok múlik az emberi tényezőn, azon, hogy a helyiek mennyire képesek azonosulni a falusi turizmus gondolatával, mennyire ismerik fel az önszerveződés, összefogás szükségességét. Már annyiszor leírták, hogy nem elégséges szálláshelyet biztosítani a vendégeknek, hanem tartalmas programokat is kell szervezni.
Bácsgyulafalván (Telecskán) Kovács István kezdeményezését siker koronázta. A történet több évvel ezelőtt kezdődött, amikor dohánymúzeumot rendezett be saját házának folyosóján, kiállítva a dohány termesztéséhez kapcsolódó eszközöket és termékeket. A tárgyak zömét a család a közelmúltban még használta is. Mint Kovács István elmondta, a falubeliek szintén előszeretettel adományoztak eszközöket a múzeumnak. A napokban a gyűjtemény új otthonra lelt, hiszen a gazdasági titkárság pályázatán 915 ezer dinárt nyertek, amiből egy régi épületet sikerült felújítani, átalakítani.
- A családom generációk óta foglalkozik dohánytermesztéssel, és a kiállított tárgyak jó részét én is használtam - mondta Kovács, majd hozzátette, hogy régóta dédelgetett álma a múzeum létrehozása, hiszen fontosnak tartotta továbbörökíteni a hagyatékot az utókorra.
Az ünnepélyes megnyitón először Szakács Csaba, a VMSZ nyugat-bácskai körzeti szervezetének elnöke köszöntötte a vendégeket.
- Kovács Pista bácsi azt álmodta meg, hogy ezzel a múzeummal saját népének állít emléket, annak a népnek, amely görcsösen és véres verejtékkel dolgozott azért, hogy ezen a vidéken megmaradjon - fogalmazott Szakács. Az ünnepségen jelen volt Varnyú Ernő tartományi gazdasági segédtitkár, valamint Pásztor István tartományi gazdasági titkár is, aki Kovács Istvánnal közösen leplezte le a múzeum falán levő táblát, s vágta át a dohánnyal díszített szalagot, hivatalosan is megnyitva ezzel a múzeumot.
- Szeretnék mindenkit arra biztatni, hogy ha van ötlete, akkor kövesse Kovács István példáját, a Tartományi Gazdasági Titkárság minden segítséget megad az ilyen ötletek megvalósításához - mondta Pásztor. Az épület felszentelése után a vendégek megtekinthették a kiállított tárgyakat.
Az egyedülálló múzeumban a dohány termesztéséhez kapcsolódó eszközök mellett több más érdekesség is látható, például sokan nem tudják, hogy régen parfümöt is készítettek a növényből vagy éppen madzagot meg gyógyszert, de van itt kiállítva szivar, bagó meg pipa is. A tárlat bővült, újdonságszámba megy a régi kovácsmesterség eszközeinek a kiállítása, ezeket a tárgyakat az udvaron helyezték el.
A múzeum hozzájárul a falu hírnevének öregbítéséhez, hiszen az egyedülálló turisztikai látnivaló sok vendéget vonz. A jövőben remélhetőleg még több ehhez hasonló ötlet fogalmazódik meg a bácsgyulafalviakban, és idővel még többet hallatnak magukról.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..