home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Döbbenet
Tomek Viktor
2005.10.25.
LX. évf. 43. szám

A Szerbiai Legfelsőbb Bíróság megerősítette a temerini fiatalok ügyében meghozott elsőfokú ítéletet. Nem lesz perújrafelvétel, vagyis az elsőfokú ítélet szerint az öt magyar fiatalnak le kell ülnie a rá szabott drákói büntetést (az összesen 61 évet!). Az egyik elkövető édesapja, Horváth Tibor lapunk...

A Szerbiai Legfelsőbb Bíróság megerősítette a temerini fiatalok ügyében meghozott elsőfokú ítéletet. Nem lesz perújrafelvétel, vagyis az elsőfokú ítélet szerint az öt magyar fiatalnak le kell ülnie a rá szabott drákói büntetést (az összesen 61 évet!). Az egyik elkövető édesapja, Horváth Tibor lapunknak elmondta, hogy gyalázatosnak tartja a szerbiai igazságszolgáltatás állásfoglalását az ügyben. ,,A Szerbiai Legfelsőbb Bíróság nem vette figyelembe sem a fellebbezéseket, sem a kérelmeket. Úgy érzem, már a bírósági eljárás előtt megvolt az ítélet -- jegyezte meg. A hírt a szerb médiából tudták meg a gyerekek, ők szóltak a szülőknek. Horváth Árpádot, az egyik elítéltet a fegyházban sorozatosan bántalmazták az őrök, pillanatnyilag a gerince miatt terápiára jár.
A Szerbiai Legfelsőbb Bíróság hozzáállása sok mindent elárul az igazságszolgáltatásról, a kisebbségek helyzetéről, magáról az országról. Ha a realitás talaján maradunk, akkor kétféle következtetést vonhatunk le: 1. A szerbiai igazságszolgáltatás, a jogászok, illetve a Szerbiai Legfelsőbb Bíróság bírái amatőrök, a szakma megszégyenítői, dilettánsok, analfabéták, írástudatlanok, a szerbiai jogi egyetemek csapnivalóak, és így tovább. 2. Koncepciós per volt, amely a legsötétebb diktatúrákat és totalitárius rendszereket idézi fel. Hogy melyik a kettő közül? Azt hiszem, nem szorul túl sok magyarázatra. A világ megbizonyosodhatott róla, hogy Szerbia egy olyan állam, ahol a XXI. században az alapvető emberi jogokat nem tisztelik, ahol a bíróságok nyugodt lelkiismerettel hozhatnak olyan ítéleteket, amelyek minden civilizált embert zavarba ejtenek, ahol a társadalmi fejlődés megrekedt valahol a középkorban.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..