home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Disznótoros fesztivál
Tomek Viktor
2009.01.21.
LXIV. évf. 3. szám
Disznótoros fesztivál

Folyik a munkaPéterrévén csak a disznók tiltakoztak a január második hetében megtartott III. Farsangi Disznótoros Fesztivál miatt. A rendezvényre a Kárpát-medence valamennyi országából érkeztek vendégek: a magyarországi Harkányról, Siófokról, Siklósról, Erdélyből, Tusnádfürdőről és a kárpát...

Folyik a munka

Péterrévén csak a disznók tiltakoztak a január második hetében megtartott III. Farsangi Disznótoros Fesztivál miatt. A rendezvényre a Kárpát-medence valamennyi országából érkeztek vendégek: a magyarországi Harkányról, Siófokról, Siklósról, Erdélyből, Tusnádfürdőről és a kárpátaljai Szalókáról, Ungvárról. A házigazda a péterrévei Tisza Művelődési Egyesület volt. A négynapos nemzetközi fesztiválra változatos programmal készültek a szervezők. A farsangolás főattrakciója a disznóvágás volt, de kirándulásokról és előadásokról is gondoskodtak a vendégeknek. A disznótoros fesztivál kora reggel kezdődött: a böllércsapatok hét órakor gyülekeztek a Familia Coop doo. telephelyén, majd egy kis szíverősítővel való bemelegítés után kezdődhetett a disznóvágás. Minden csapat a saját országának, vidékének a hagyománya szerint vágta le a sertést, majd a péterrévei vadászházba vitték a húst feldolgozni. Itt töltötték a kolbászt, sütötték a tepertőt, az asszonyok főzték az abalét, és készült a megannyi más finomság.
Mindenkinek csak úgy égett a keze alatt a munka, és ebben a nagy sürgés-forgásban bizony nem könnyű szóra bírni egy-egy szervezőt, résztvevőt.
Györe Ágnes szervező, a Tisza ME művészeti vezetője elmondja, hogy kora reggel hét hízott sertést és egy mangalicát vágtak le a böllérek.
- Ebédre sült vért, májat, sült húst és szalonnát tálalunk fel savanyúsággal, friss kenyérrel. A többi húsból hurka, kolbász készül, a disznótoros vacsorára pedig 100 kiló húsból főzünk pörköltet a vendégeknek.
A programot mindig úgy állítjuk össze, hogy mindenkinek tetsszen. Az idén művelődési műsorral és szabadegyetemmel bővítettük ki a fesztivál munkarendjét - mondja Györe Ágnes. Az előadások sorában helyet kapott Böjte Csaba ferences rendi szerzetesé, azonkívül a harkányi Kitaibel Pál Általános és Zeneiskola igazgatójáé, Horváth Tamásé, de nagy érdeklődés kísérte a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség főtitkárának, dr. Szöllősy Vágó Lászlónak az előadását is, akárcsak dr. Kiszely István antropológusét.
- 24-en érkeztünk Tusnádfűrdőről, és már tavaly is részt vettünk a fesztiválon a Gyöngyvirág néptánccsoporttal. Az idén az idősebbek is velünk tartottak - mondja Zója Ilona, a tusnádfürdői Gyöngyvirág és åszirózsa néptánccsoportok vezetője, majd hozzáteszi, hogy nincs nagy különbség az erdélyi és a vajdasági disznóvágási eljárások, szokások között.
- A disznó leszúrásában, a kolbásztöltésben vettem észre némi eltérést, illetve mi az abalébe kevesebb zsiradékot teszünk, vagyis a húsfélék ízesítése nálunk picit más, például a kolbászt sokkal kevesebb paprikával készítjük, és köménymagot sem teszünk bele - sorolja fel észrevételeit Zója Ilona. Annak ellenére, hogy Románia tagja az Európai Uniónak, sokan nem veszik komolyan a szigorú szabályozást, vagyis a falvakban még ugyanúgy vágják a disznót, mint 100 évvel ezelőtt.
A siófokiak az idén harmadszor vesznek részt a fesztiválon. Mintegy 30-an érkeztek a dél-balatoni településről, főleg a városi népitánc-együttes képviselteti magát.
- A legjobb formánkat próbáljuk hozni a fesztiválon. Magyarországon szigorúan szabályozzák a disznóvágást, no de hát a szabályok azért vannak, hogy megszegjék őket. Mi is szervezünk disznóvágásokat, és azokra a péterréveieket is meghívjuk - közli velünk Papp Károly, a siófokiak vezetője.
Ferenc Ferdinándot, a péterrévei főböllért a hús szeletelése közben kérdezgetem. A bajusza alatt huncutkásan mosolyogva mondja: a hangulat kezd már a tetőfokára hágni, és ehhez bizonyára hozzájárult a kora reggeli hidegben bemelegítőnek használt szíverősítő is, mely, meg kell hagyni, igen gyorsan fogyott.
- A munka nem a legjobb tempóban halad, de ha iparkodunk kicsit, akkor utolérjük magunkat, és idejében elkészülünk mindennel - bizakodik a főböllér. Az ebéd gazdag volt, mindenkinek jutott bőven, senki sem maradt éhen, és olyan felséges volt az illata, hogy még azokat is asztalhoz csalogatta, akik nem voltak éhesek.
A művelődési műsorban a péterrévei Tisza ME néptáncosain kívül a külföldi vendégegyüttesek is szerepeltek.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..