home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Digitális analfabéták
Tóth Péter
2018.08.29.
LXXIII. évf. 34. szám
Digitális analfabéták

Az analfabetizmus az írástudatlanságot jelöli, pontosabban az írástudás hiányát. Arra vonatkoztatható, amikor a felnőtt egyén nagyon rosszul vagy egyáltalán nem tud sem írni, sem olvasni.

A digitális analfabetizmus fogalmát ennél valamivel nehezebb definiálni. Az olyan együttes kompetenciák hiányát értjük rajta, amelyek segítségével a felnőtt egyén magabiztosan és hatékonyan tudja használni, felhasználni és kihasználni a digitális eszközök nyújtotta lehetőségeket.

A különféle számítógépes programok, alkalmazások kezeléséhez szükség van bizonyos ismeretekre és készségekre, ezek hiánya jellemzi a digitális analfabétákat. Nem egyszerűen arról van szó, hogy valaki képes-e számítógép segítségével valamilyen munkát végezni, vagy sem, mert fontos szempont, hogy képes-e a rendelkezésre álló digitális eszközök által nyújtotta lehetőségeket olyan módon használni, kihasználni, felhasználni, hogy pozitív hatást érjen el a saját élete, munkája, mások élete, munkája területén. A digitális tudásnak vannak fokozatai. Azt azonban, hogy ki milyen módon határozza meg ezeket a fokozatokat, mindmáig nincsen valamiféle szakmai szempontok alapján lefektetve, így aztán nagyon szubjektív. Ha valaki nem tud bekapcsolni egy számítógépet vagy nem képes használni az internetet, akkor a digitális tudás teljes hiányával van dolgunk. De valóban vita tárgya lehet, hogy mi az a szint, amely alatt digitális analfabetizmusról beszélhetünk.

Szakértők szerint a „digitális nemzedék” szokásai nem minden esetben egyenlőek a valódi írástudással. Becslések szerint 4 millióan lehetnek Szerbiában, tehát minden második polgártársunkra igaz, hogy nem képes a számítógép megfelelő használatára. Ők azok, akik nyilvánvaló hátrányt szenvednek el a munkaerőpiacon, valamint a közösségi kapcsolattartás terén is. A digitális analfabetizmus visszaszorítása az e-kereskedelem és az e-közigazgatás felfutásának is előfeltétele. Ezen a súlyos gondon elsősorban képzési programokkal lehet enyhíteni. A digitális analfabetizmus felszámolásának első lépése azonban a megfelelő infrastruktúra létrehozása. Ha az emberek nem juthatnak gépekhez és hálózatokhoz, hiába minden. A tapasztalatok szerint a felhasználók többsége pontosan meghatározott szándék nélkül, spontán kezdi el használni az online eszközöket.

Az informatika fejlődése olyan gyors, hogy a hétköznapi emberek számára már-már követhetetlen. A munkaerőpiac jelentős része középkorú személyekből áll, és nekik kellene belépniük a digitális korba. Ehhez képest viszont a munkahelyeken sok esetben elavult számítógépeken, régi technológiákkal kénytelenek dolgozni. A mezőgazdaságban is terjed a digitalizáció, a terepi munkavégzést mobil megoldásokkal lehet támogatni. Az informatikus traktorosoké a jövő (user 1.0). A központi beállítás és a szoftver egymaga elvégez mindent. Mindez azonban aggályokat is felvet: több ezer év agrártudását végképp el lehet-e (kell-e) emiatt törölni? 

El kell választani, illetve meg kell különböztetni az internet használatát a digitális analfabetizmus fogalmától. A világháló ugyanis még nem egyenlő a digitális írástudással. Egy friss felmérés szerint országunk lakosságának jelenleg a 80 százaléka netezik, viszont 49 százaléka, tehát a fele, digitális analfabéta. Kormányunk most egy munkacsoportot hozott létre a helyzet felmérésére, illetve a javítására tett javaslatok megfogalmazására. Csak remélhetjük, hogy a munkacsoport tevékenysége nem merül ki egy olyan stratégia kidolgozásában, amelyet aztán senki sem alkalmaz majd a gyakorlatban.

Azt sem szabad elfeledni, hogy a számítógép csak egy eszköz, a kulcs pedig a valódi tanulási folyamatokhoz az oktató. Ha csak a tanítás illusztrálására használja a számítógépet, akkor valójában nem ad át hatékonyan tudást, melyet a digitalizáció terén alkalmazni lehet majd. Amikor a számítógép és az internet használata lép a kreatív pedagógusi erőfeszítések helyébe, nem biztos, hogy a várt eredményt kapjuk.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..