home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Dereng a fény az alagút végén
Tóth Tibor
2012.09.26.
LXVII. évf. 39. szám
Dereng a fény az alagút végén

Szabadkán és környékén a közelmúltban rendezték meg a 19. Stevan Ćele Vilotić labdarúgó-emlékversenyt a 19 éven aluli válogatottak részére. A hat csapat mezőnyében bronzérmes magyar válogatott szövetségi edzőjével, a korábbi tizennyolcszoros válogatott Mészöly Gézával a tornáról, az Európa-bajnoki selejtezőkkel kapcsolatos esélyekről, az utánpótlás helyzetéről folytattunk eszmecserét.

* A belga és a szerb válogatottal vívott döntetlent követően a bronzmeccsen 2:0-ra nyert a válogatott Ukrajna ellen. Hogyan értékeli a tornát?

— Először vagyok olyan nemzetközi tornán, ahol a magyar csapatnak egymást követő napokon ennyire komoly ellenfelekkel kellett megküzdenie — kezdte a beszélgetést Mészöly Géza, a magyar U-19-es válogatott szövetségi edzője. — A torna nagyon tanulságos volt számunkra, és rengeteg tapasztalattal felvértezve utazunk haza. A csapat jól teljesített, dominánsan játszott a szerbek és a belgák ellen is, a győzelmet azonban mégsem sikerült kicsikarnunk. A szerbek ellen talán még hatékonyabb volt a játékunk, így még jobban felértékelődik a házigazda ellen elért 3:3-аs döntetlen, pláne annak tudatában, hogy előző nap a belgákkal játszottunk egy nagyon nehéz meccset. A szervezés kitűnő, a torna pedig remek felkészülésként szolgált számunkra a novemberi, hazai rendezésű Európa-bajnoki selejtezőre.

* A selejtezőkön az andorrai, az osztrák és a bolgár válogatottal kell megküzdenie csapatának.

— Ezen a tornán próbáltuk kiválasztani és csapattá gyúrni azokat a játékosokat, akikre számítunk a selejtező folyamán. November 2-án Bulgária ellen kezdünk, s a négy csapatból az első kettő kerül az európai elitkörbe, ami egyértelmű célunk. A játékosoktól már érkeztek visszajelzések, hogy kikre is számíthatok a selejtezőkben. Annak külön örülök, hogy felvállalták az általam kért támadójátékot, és bátran rohamozták az ellenfél kapuját. A Magyar Labdarúgó-szövetség, Csányi Sándor elnök vezetésével nagyon sokat tett az utánpótlásért. A TAO-programon keresztül nagyon sok pálya létesül, rengeteg gyerek kezd el focizni, aminek mindenképp jótékony hatása lesz hosszú és rövid távon egyaránt. Az eredményességen kívül nagyon fontos, hogy néhány éven belül ebből a generációból tudjunk a felnőtt válogatott számára is játékosokat biztosítani.

* Évekkel ezelőtt új alapokra helyezték az utánpótlás-nevelést, labdarúgó-iskolák alakultak, és több, ezekből az iskolákból kikerült játékos már be is mutatkozhatott a felnőtt válogatottban.

— Az akadémiák megalakulása nagyon fontos állomása az utánpótlás-képzésnek. Most, amikor újraindul az OTP MOL Bozsik-program, újra felismerték, hogy rendkívül fontos a 6—12 éves korosztállyal való munka, hiszen azt a fajta iskolázottságot, képzést, amit a gyereknek ebben a korukban kapnia kell, ez a program megadja nekik. Hihetetlenül kellemes érzéssel tölt el, hogy látom a fejlődést, a pozitív utat, s bízom benne, hogy ez a fejlődés nem áll meg, s a magyar futball egy szép napon, talán hamarosan újra ott lehet Európa élmezőnyében.  

* Jó játékosok neveléséhez megfelelő körülmények, edzők, szakmai tudás, pénz szükséges. De nem szabad megfeledkezni a példaképekről sem. Magyar gyerekeknek magyar példaképek kellenek?

— A magyar labdarúgásban tevékenykedők számára fontos, hogy a gyerekek ne csak Messi vagy Ronaldo nevét viseljék a mezükön, hanem mi is neveljünk ki a felnőtt válogatott számára olyan játékosokat, akik példakép lehetnek a fiatalok számára. Jó lenne, ha Gera, Dzsudzsák vagy Rudolf nevét skandálnák, s a nevükkel ellátott mezeket hordanák. A későbbiekben a 19 éven aluli válogatottat alkotó játékosoknak is olyan meghatározó futballistákká kell válniuk, akik példaképül szolgálhatnak a most focizni kezdő nemzedék számára.

* Ki lehet-e emelni valakit a jelenlegi keretből?

— A külföldre szerződött játékosaink egyfajta példakép lehetnek fiataljaink előtt. Például a Napoli második csapatában játszó Novothny Soma (aki az olaszok felnőtt csapatában szintén bemutatkozott) is példa lehet a fiatalok előtt arra, hogy kemény munkával mindez megvalósítható. A Serie A-ban játszani nem kis dolog, s ennek húzóerőként kell szolgálnia a többi játékos számára, hogy ők is mindent megtegyenek annak érdekében, hogy külföldi profi szerződést kapjanak. Épp ezért fontos az ilyen tornákon való jó szereplés, hiszen a menedzserek, játékos-megfigyelők itt vannak, figyelik a játékosokat, s ők egy-egy mozzanattal, góllal, jó játékkal felhívhatják magukra a figyelmet. Az általam kért játékosokat a klubok Olaszországból és Németországból is zokszó nélkül elengedték. Tudják, ha a játékos a válogatottban jól teljesít, akkor az ő értékük is növekszik.

* A felnőtt válogatott a világbajnoki selejtező első fordulójában idegenben 5:0-ra legyőzte Andorrát (a beszélgetés a Hollandia elleni mérkőzés előtt néhány nappal készült — a szerző megj.), tehát a rajt kiválóra sikeredett.

— Nagyon erős csoportba került a válogatott. Egervári Sándor szövetségi kapitány megkért, hogy térképezzem fel a török válogatottat, s mivel korábban Andorrát is láttam játszani, beszámoltam a megfigyeltekről a szövetségi kapitánynak. Több gólos sikert vártam a mini állam ellen, ez meg is történt. Az alakuló török válogatott is tekintélyes erőt képvisel, az is kemény dió lenne számunkra. Reálisan nézve a harmadik hely lehet a miénk, a román és az észt válogatott hozzánk hasonló játékerőt mutat. Az észtek elleni mérkőzésen talán lehet bizakodni, de minden meccsen árnyalatok döntik majd el, melyik csapat viheti el a három pontot.

* Édesapja Mészöly Kálmán, a Szőke Szikla kiváló labdarúgó volt, s edzőként is szép sikereket könyvelt el. Önben mikor tudatosult, hogy labdarúgó szeretne lenni?

— Nem volt kérdés, hogy én is a focit választom. Már óvodáskoromban magamba szívtam az egész futballélet szeretetét, szívesebben mentem édesapámmal a Vasas pályájára, mint óvodába. Ő akkor Illovszky Rudi bácsi keze alatt edzett, én pedig nézhettem az edzést, barátkozhattam Farkas Jánossal, Molnár Dezsővel, a régi nagyokkal. Én már akkor, gyermekkoromban eldöntöttem, hogy futballista leszek. A Vasas kölyökcsapatában kezdtem, nem én voltam a legtehetségesebb, de hatalmas akaraterőm és szorgalmam megtette a magáét. Meg kellett küzdenem a Mészöly névvel, édesapám nagyon magasra tette a mércét, a hatvanegyszeres magyar válogatottság mellett háromszor a világválogatottban is játszott, többek között Pelé, Beckenbauer, Albert Flórián társaságában. Illovszky Rudi bácsinál, 18 évesen a Vasas felnőtt csapatába kerültem, s 200 első osztályú mérkőzésen léptem pályára. 1988-ban, Mezey Györgynél lettem először felnőtt válogatott. Óriási dolog volt a Népstadionban a magyar címeres mezben kifutni a pályára. Nekem ezért keményen meg kellett küzdenem. Úgy gondolom, hogy helytálltam és megküzdöttem azzal, hogy a sajtó és a közvélemény is állandóan édesapámmal hasonlított össze. Amikor Franciaországba szerződtem, ahol a Le Havre csapatában négy, a Lille színeiben pedig két évet játszottam, akkor az újságírók végre kimondták, hogy ha ez a Mészöly gyerek tud játszani Franciaországban, akkor miért ne lehetne válogatott. Edzőként az NB I-ben az Újpestben és a Vasasban dolgoztam, megkaptam az év edzőjének járó Sebes Gusztáv díjat is. Nagy megtiszteltetés számomra, hogy szövetségi edzőként az MLSZ-ben dolgozhatok. Az itt gyűjtött tapasztalatokat felhasználhatom további karrierem során.

* Milyen távlati célokat fogalmazott meg?

— Az U-19-es válogatottal mindenképp szeretnénk kivívni az európai elitkörbe jutást. Két év múlva mi szervezzük az U-19-es kontinensviadalt, amelyen az 1995-ben született korosztály vesz részt. Hazai körülmények között sikeres Eb-t szeretnénk magunk mögött hagyni, s az elkövetkező két évben az a feladatom, hogy az 1995-ös generációt minél jobban felkészítsem a tornára — fejezte be a beszélgetést Mészöly Géza, a magyar U-19-es labdarúgó-válogatott szövetségi edzője.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..