home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
December végi lapozgató
Martinek Imre
2015.01.06.
LXX. évf. 1. szám
December végi lapozgató

Az óesztendő utolsó napjaiban hagyta el a nyomdát a Székelykevei Igaz Szó legújabb lapszáma, pedáns időrendi lajstromba szedve az al-dunai településen jegyzett decemberi eseményeket. Összeállításunk — a teljesség igénye nélkül — a lapszerkesztő és munkatársainak megjelent írásai alapján készült.

Mottó: „Egy ajándék éppen annyit ér, amennyi szeretettel kiválasztották” (Thyde Monnier).

Kevevára község önkormányzatának támogatásával tartott adventi kézműves-foglalkozást a Varrócska kézimunkacsoport a CMH helyi irodájában. Rendhagyó módon szólítva meg a falu legkisebbjeit, illetve iskolásait, akik aktív részvételére a csoport a közeljövőben is számít. Az alkotásokat — díszes mézeskalácsokat, karácsonyfadíszeket — a SZMECISZ által szervezett alkalmi könyvvásárral is egybekapcsolt adventi vásáron állították ki. Ellenben ez utóbbi fénypontja mégis az óvodás gyermekek szülei által kezdeményezett jótékonysági megmozdulás volt. Mint megtudtuk, felajánlásuk nyomán a „kigusztált” játékok kiárusításából származó bevétel a rászoruló gyermekek, valamint a székeli óvoda megsegítését teszi majd lehetővé.

A félév végi tanügyes zárszámadások kezdetén jegyzett rendhagyó belgrádi kirándulást a Székelykevei Falufejlesztési Társaság szervezte és koordinálta. Tanáraik kíséretében a helyi Žarko Zrenjanin Általános Iskola diákjai e tanulmányút keretében a szerbiai képviselőházat, a Collegium Hungaricumot és a Kalemegdant keresték fel. Az első állomáshelyen a gyermekeket Pásztor Bálint képviselő úr is fogadta, a másodikon pedig Dormán László fényképész aktuális, Rejtőzködő vajdasági tájképek című fotókiállítását tekinthették meg. December idusán az iskola tanári gárdája egy, a multimédia eszköztárának gyakorlati alkalmazását serkentő szemináriumon vett részt, majd a biztonságos közlekedés szabályait fókuszba helyező, községi szintű képzőművészeti versenypályázat eredményhirdetése következett. A szakzsűri Barabás Ede hetedikes tanuló alkotását is díjazta. Az úgynevezett kultúrás hírek közül kiemelkedő helyet kapott a lapban a Szalmaszál ME által szervezett néptáncoktatás Varga Viola és Gazsó Tibor oktató szerepvállalásával, továbbá a helyi csoportok részvétele a dél-bánsági betlehemes és karácsonyi szokások verseci találkozóján. Mint ismeretes, a Petőfi Sándor ME hagyományőrző csoportja Joó Gyülvész Margit felkészítésében „lucázással” lépett fel, a Szalmaszál ME hagyományőrző szakköre pedig Túrmezei Erzsébet Boris néni karácsonyfái című rövid jelenetét mutatta be. A vegyes korosztályú csoport munkáját Szatmári Ilona és Antal Anna koordinálta.

Összhangban az ünneppel és az ajándékozással a lapban szó esett még a több helyszínen (óvoda, sportcsarnok stb.) megtartott Télapó- és egyéb típusú csomag osztásáról, ajándékozásokról, illetve a már hagyományosnak mondható adventi társalgásról. A Vöröskereszt helyi szervezete és a falufejlesztési társaság közös rendezésében megtartott faluközponti esemény látogatóit vidám zeneszó, tea, némi harapnivaló és édességcsomag fogadta. Végül, a legkisebbek nagy örömére, a Télapó is megjelent. Így aztán végre teljesebbek le(he)ttek  a feldíszített köztéri óriásfenyő előtt készült emlékfotók is. Igaz Szó hatvannegyedszer is. Érdemes fellapozni, időről időre újraolvasni e kiadványt.


Fotó: Ifj. Csóti Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..