home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
December idején Fehértemplomban
Martinek Imre
2009.12.23.
LXIV. évf. 51. szám
December idején Fehértemplomban

A sándoregyházai hittanosok csoportjaSorrendben a tizenharmadik alkalommal rendezték meg a dél-bánáti betlehemes játékok és karácsonyi szokások vándorjellegű találkozóját, melynek idei házigazdája Fehértemplom maroknyi magyarsága volt. A tavalyi ünnepségen zárkóztak fel a mozgalomhoz vezető...

A sándoregyházai hittanosok csoportja

Sorrendben a tizenharmadik alkalommal rendezték meg a dél-bánáti betlehemes játékok és karácsonyi szokások vándorjellegű találkozóját, melynek idei házigazdája Fehértemplom maroknyi magyarsága volt. A tavalyi ünnepségen zárkóztak fel a mozgalomhoz vezetőjükkel, ft. Király Tibor atyával, aki a vidék katolikus híveinek lelki gondozásán kívül a város hajdani magyar egyletének a szikrácskáit is felkarolta. Összefogásuk eredményeképpen alakulhatott meg pár hónappal ezelőtt a helybeli magyar kultúrkör. Noha a bejegyeztetéssel járó papírmunka csak a közelmúltban fejeződött be, a többszörösen is nagykorú tagjai már hallattak magukról. Szervezésükben a jövő tavasszal, a dél-bánáti szemle ürügyén, ismét találkát ad majd egymásnak a régió sziget- és szórványmagyarsága. Itt, a Délvidék legkeletibb viharsarkában, ahol a 2002. évi népszámlálás alkalmával a magyar ajkúak száma mindössze az 1,7%-át (180 fő) képezte a 10 675 lakosú kisvárosnak.
- Támogatás? Fehértemplom község ingyenesen rendelkezésünkre bocsátotta a kulturális központ nagytermét, állta a fűtés költségeit és a hangosítás bérleti díját - nyilatkozta Király plébános úr. Háromszáznál is több vendégre számítottak, de ''csupán” 265 embert vendégel(het)tek meg - soraikban Magyarország belgrádi nagykövetségének küldöttségével, mely Varga Imre nagykövet úr üdvözletét tolmácsolta.
Megtudtuk, hogy a mintegy háromórás programot a helyi rádió helyszíni közvetítésben sugározta. Sőt, ismétlésképpen azt is, mi végre erőlködünk évről évre. Ezek a találkozók ugyanis kettős célt szolgálnak. Általuk nemcsak a vidék betlehemi szokásai elevenednek fel őrző, népszerűsítő és továbbörökítő szándékkal, de keretein belül a szórványok szórványai is fellépési lehetőséget kapnak. Azok a közösségek, amelyekben a gyermekek már csak az anyanyelvápoló csoportok összejövetelein, illetve az egyházi hittanórák keretében ízlelhetik őseik nyelvét. Üdvözlőbeszédet mondott továbbá msgr. Fisher János székelykevei főesperes úr, a rendezvény megálmodója, valamint Balassa Julianna, a pancsovai székhelyű Börcsök Erzsébet Módszertani Központ elnök asszonya is. Az ünnepi összeállítás nyitányát a Dél Pacsirtái gyermekkórus adta, záróakkordjait pedig a fehértemplomi énekkar magyar, cseh, horvát és német nyelven elénekelt Csendes éje. A vendégtelepülések gyermek- és felnőttcsoportjainak az ünnepen is túlmutató üzenetei ékkőként helyezkedtek közibük. Összetartoz(t)unk!
A házigazdák az Ave, Mariát adták elő, a székelykevei Szalmaszál IME angyalkái táncoltak, hagyományőrzői énekeltek, hittanosai pedig huszárjátékot hoztak. A kevevárai anyanyelvápolók verses-zenés összeállítással érkeztek, a sándoregyházai Bonnaz Sándor ME hittanosai betlehemessel, csakúgy mint a Petőfi Sándor nevét viselő ürményházi ME és az udvarszállási MME iskolásai. A vojlovicai gyermekecskék az egységes színekben színre lépő Tamási Áron SZMME-t, a Testvériség-Egység iskolát és a hertelendyfalvi református keresztyén egyházat képviselték, a torontálvásárhelyiek pedig hat műsorszámot készítettek. A József Attila MO berkeiből a vegyes kórus, a Kéknefelejcs énekcsoport, a kántálók és a betlehemezők csoportja mutatkozott be, az MMMK énekkart állított színre, végül a Dalárda következett. A hagyományőrzés terén a temesvajkóci betlehemezők ezúttal is nagyot alkottak, akárcsak a verseci Petőfi Sándor Kultúregyesület Hagyományápoló Köre. Ez utóbbiak anyanyelvápolóit Ecsedi Tímea képviselte hegedűn előadott két szerzeménnyel.
S hallhattuk többször is irodalmunk nagyjainak, Juhász Gyulának és Ady Endrének az idevágó sorait. Melyek megszívelendők lehetnének más alkalmakkor is, nemcsak ilyenkor, decemberben!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..