home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
De jó, hogy újra hazajönnek!
Bíró Tímea
2018.08.03.
LXXIII. évf. 31. szám
De jó, hogy újra hazajönnek!

A külföldi élet minden szépsége vagy előnye ellenére sokan vallják azt, hogy itt vannak igazán otthon, ide húz a szívük, és amikor csak tudnak, hazalátogatnak, mert múlni nem akaró honvágyuk van. Ennek az enyhítésére találtak ki egy népszerű rendezvényt.

Az idén második alkalommal rendezik meg Csantavéren a De jó lenne újra hazamenni elnevezésű találkozót, mely augusztus 4-én várja a külföldre és más településekre költözött csantavérieket, dušanovóiakat (zentaörsieket) és višnjevaciakat (meggyesieket). A rendezvény fő támogatója a szabadkai önkormányzat, és a Mendicus Művelődési Egyesület szervezésében valósul meg. Az egyesület alelnökével, Vörös Róberttel beszélgettünk a programról.

— Volt már korábban hasonló rendezvény, ám annak nem volt művészeti jellege, így mi arra gondoltunk Pintér Magdolnával, hogy a találkozó keretében meghívunk olyan külföldi néptáncegyütteseket, amelyekkel jó viszonyt ápolunk. A program délelőtt 11 órakor a színházterem előtti gyülekezővel kezdődik, és egy rövid gyalogtúrával eljutunk az új szigetre. Mindenkit sok szeretettel várunk a túrára is, és elsősorban azokat, akik külföldön élnek, mert szívesen elbeszélgetnénk velük arról, hogy milyen máshol lakni, mennyire és miben változott meg a falu azóta, amióta elmentek innen. A szigeten levő sporttevékenységet Magdi fogja koordinálni. 15 órakor kezdődik a babpaprikásfőző verseny, melyre a benevezési díj 550 dinár, és minden csoport kap 1 kg babot, 1 kg kolbászt, valamint mi adjuk nekik a tűzrevalót is.

A művelődési műsor 19.30-kor veszi kezdetét. Először a kárpátaljai Eszenyből érkező Ritmus Néptáncegyüttes lép színpadra. Őket követi a kolozsvári Szarkaláb Néptáncegyüttes, a tornyosi Ady Endre ME tamburazenekara és asszonykórusa, a zentagunarasi Petro Kuzmjak Ruszin Művelődési Egyesület tamburazenekara, az oromi Petőfi Sándor ME népdalkórusa, valamint a helyi erők is képviseltetik magukat, hiszen fellép a Mendicus MK Szénaboglya Táncegyüttese, Virgonc gyermektánccsoportja, a Mendicus Tamburazenekar és a Kabai Emlék Tamburazenekar. A műsor után, 21 órától a jó hangulatról a Skála lakodalmas zenekar gondoskodik.

A szervezők a rossz időjárásra is gondolván felállítanak majd egy sátrat, a művelődési műsort pedig a színházteremben rendezik majd meg, ha eleredne az eső.

Róbert kiemelte, hogy a külföldön élők külön kérése volt, hogy a tavalyi júliusi időpont helyett augusztusban legyen a találkozó, mivel ekkor tudják kivenni a nyári szabadságot. Ez is elárulja, hogy a Vajdaságból elvándoroltak számára fontosak a gyökerek és a hazalátogatás. A tavalyi találkozó részvevői az idén is nagy izgalommal várják az eseményt, mely nemcsak a hazaérkezőknek nyújt kellemes kikapcsolódást, hanem az itthon maradottaknak is, akik ilyen módon találkozni tudnak a volt osztálytársakkal, a régi barátokkal, az ismerősökkel.

További információkat a +381-63/840-5697-es és a +381-63/544-426-os telefonszámokon kaphatnak.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..