home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Dalos ünnep Csókán
Tóth Lívia
2011.10.12.
LXVI. évf. 41. szám
Dalos ünnep Csókán

Érkeznek a találkozó résztvevői - A szerző fotójaNem szabtak határt szárnyaló dalos kedvüknek azok a csoportok, amelyek a hét végén részt vettek Csókán a III. Magyar Nemzeti Népdalkórus Fesztiválon. A helybeli Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület szervezésében megtartott Kárpát-medencei...

Érkeznek a találkozó résztvevői - A szerző fotója

Nem szabtak határt szárnyaló dalos kedvüknek azok a csoportok, amelyek a hét végén részt vettek Csókán a III. Magyar Nemzeti Népdalkórus Fesztiválon. A helybeli Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület szervezésében megtartott Kárpát-medencei találkozóra tizenhat népdalkör érkezett a magyarországi Szatymazról, Ádándról, Deszkről, a horvátországi Harasztiból, az erdélyi Gyergyószentmiklósról, valamint a vajdasági Tóthfaluból, Zentáról, Adáról, Temerinből, Padéról és Csókáról. Közülük tízen megmérették tehetségüket és tudásukat a KÓTA (Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége) 16. térségi és országos minősítőjén.
''Egy ország létének nem csak gazdasági feltételei vannak. A magyarság joga az élethez elsősorban egy sajátos kultúra, amit magából merítve megteremt, s amivel naponta él. Ez a kultúra megvan, és folyton fejlődik. További életének másik feltétele a közösség, amely használja. Ezt a közösséget tervszerű munkával megteremteni első és fő kötelessége mindenkinek, aki a magyar kultúra és vele a magyarság fennmaradását akarja” - idézte Kodály Zoltánt Kiss Tóth Erika, a csókai Móra Ferenc MME elnöke, aki hozzátette: ezt az eseményt Bodor Anikó népzenekutató emlékének ajánlják fel.
Mivel a Magyar Nemzeti Tanács kiemelt jelentőségű kulturális rendezvényként tartja számon a csókai dalos ünnepet, az egybegyűlteket köszöntötte dr. Zsoldos Ferenc, a kisebbségi önkormányzat alelnöke is.
A fellépőket a KÓTA választmányának tagja, Fehér Anikó, Borsi Ferenc népzenész és a KÓTA társelnöke, Birinyi József népzenekutató alkotta szakmai bizottság osztályozta. A színvonalas műsor után Neisz Péter, a Seprődi János Kórusszövetség elnöke a következőket emelte ki:
- A zene, a dal a lelkek közötti beszéd legnagyszerűbb formája. Nagy szükség van arra, hogy a lelkeink találkozzanak, hogy szót értsünk, hogy egy akarat és egy nemzet legyünk újra.
Amíg a zsűri összegzett, addig a résztvevők egy rövid alkalmi műsor keretében megkoszorúzták Móra Ferenc mellszobrát, valamint a katolikus templom udvarában II. Rákóczi Ferenc és Cs. Simon István emléktábláját. Az értékelésre az esti gálaműsoron került sor, de előtte egy sajátos produkciót, a bírálók bemutatkozását láthatta a közönség. Birinyi József és Borsi Ferenc citerán játszott, Fehér Anikó énekléséhez pedig a teremben lévők valamennyien csatlakoztak. Birinyi József meg is jegyezte, addig nincs baj, amíg tudnak együtt énekelni.
- Gustav Mahler mondta: A tradíció nem a hamu őrzése, hanem a tűz továbbadása. Csókán továbbvihető szikrákat, lángokat sikerült csiholni, ezért azt tanácsolom, a színpadon is énekeljünk, zenéljünk úgy, hogy minél többeket érintsünk meg, ragadjunk magunkkal. Örökségünk a ma élményével lehet a jövőnk alapja.
A KÓTA térségi minősítőjén a haraszti Dózsa György Magyar Művelődési Egyesület férfikara megfelelt a követelményeknek; a padéi Takáts Rafael Magyar Kultúrkör Haranga népdalkórusa, a zentai Tópart Művelődési Egyesület, a csókai Móra Ferenc MME Kicsi csillag citeracsoportja dicséretes, a csókai Móra Ferenc MME leánykórusa, a csókai Orpheus férfikórus és a tóthfalusi Fehér Akác Művelődési Egyesület kiváló fokozatot szerzett; az országos minősítőn az adai Vadvirág Hagyományápoló Kör asszonykórusa és a zentai Délibáb Magyar Művelődési Egyesület arany, a temerini Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület férfikórusa pedig Aranypáva fokozatot szerzett.
A csókai Móra Ferenc MME Csalogány asszonykórusa és Rákóczi férfikórusa az ünnepi program alkalmával vette át az Aranypáva Nagydíjat, melyet az áprilisban megtartott csongrádi minősítőn érdemelt ki.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..