home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Dalos szemle igazi helyszínelőkkel
Martinek Imre
2012.10.03.
LXVII. évf. 40. szám
Dalos szemle igazi helyszínelőkkel

Még tisztességesen el sem kezdődött szeptember utolsó péntekjén a torontálvásárhelyi székhelyű délvidéki nótafesztivál, máris előrevetítette „bombasztikus” sikerességét!

Mottó: „A dolgok nem kívül kezdődnek, hanem belül, és nem alul, hanem felül, és nem a láthatóban, hanem a láthatatlanban.” (Hamvas Béla)
Még tisztességesen el sem kezdődött szeptember utolsó péntekjén a torontálvásárhelyi székhelyű délvidéki nótafesztivál, máris előrevetítette „bombasztikus” sikerességét! Tizenhat esztendő után ugyanis mások is beiktatták azt esemény naptárukba, és a kor divatja szerint bombariadóval tessékeltek ki mindenkit a VIVE magyarnóta- és csárdásfesztivál helyszínéről, a József Attila Művelődési Otthonból. Mindez — a helyszínre siető tűzszerészek gyors és alapos munkájának eredményére hagyatkozva — szerencsére nem volt több sületlen tréfánál! Viszont a hirtelen jött „hidegzuhany”-tól meglazult kissé az idült pénztelenségtől gyengélkedő, de mégiscsak tető alá hozott rendezvény göröngyös talaja. A felajzott kedélyekről nem is szólva... Egyébként nagykorúságának küszöbén a VIVE újból sorsfordulóhoz érkezett! Mert pénz nélkül mulatni bizony bajos, ha ezerszer is szokása a nótát asztaltársául hívnia a magyar embernek, amikor öröme van vagy bánata van! A pénzből viszont ezúttal mindössze egy estére (ha) futotta. A kiemelt jelentőségű vajdasági magyar rendezvény támogatóinak lajstromán huszonhárom bejegyzés volt olvasható. A fővédnök a Tartományi Oktatási, Közigazgatási és Nemzeti Közösségi Titkárság, a Magyar Nemzeti Tanács és Antalfalva Község Önkormányzata volt, több helyi, községi, székvárosi és hódmezővásárhelyi magánvállalkozó, illetve civil szervezet és félprivát állami konglomerátum aktív szerepvállalásával. Az est jelentőségét dr. Csáky S. Piroska, Mészáros Ilonka és Bába Lúcia kultúrlovagok is hangsúlyozták megjelenésükkel.
A fesztivál nyitányában Vitkay Gyula Megfordítom kocsim rúdját című szerzeményét a neves kántortanító dédunokája, Vitkay Kucsera Ágota adta elő, majd Siflis Zoltán, az MNT művelődési bizottságának elnöke és Vidács László, az antalfalvi község alelnöke köszöntötte az egybegyűlteket.
Az új énekesek csoportjában a bejelentett nyolc fellépő közül hét vállalta a megmérettetést, produkciójukat pedig a Gábor Károly, Guzsvány Izabella, Bába Lúcia, Szép Antal és Dékány Imre felállású zsűri, illetve a publikum értékelte. A harmadik helyen a közönség által is díjazott oromhegyesi Milutinovity Olivér végzett, második lett az újvidéki Bába Tibor, tízes osztályzattal pedig a felsőhegyi Szabó Zsófia vitte el a pálmát.
Az ízléses színpadi háttérdekoráció elkészítésében Széchenyi Jolán nyugalmazott helybéli képzőművész-pedagógus jeleskedett.
Az új szerzemények versenykategóriájában kilenc hallgatónótát, három andalgót és hat csárdást mutattak be a korábbi esztendőkben már bizonyított énekesek. A harmadik díjon ezúttal két pályamű osztozott. A péterrévei Cseri János által előadott Göndör hajú, szőke kislány című csárdás szövegét a torontálvásárhelyi Mérges Eszter, zenéjét pedig az újvidéki Kovács Ferenc írta, a Guzsvány Izabella tanárnő által hozott Egy őszinte ember című hallgatónótához a bácskertesi Krivda Tibor alkotta meg a szöveget és a dallamot. A kishegyesi Gál József második helyezett, Elmegyek a falutokból címet viselő hallgatónótáját a torontálvásárhelyiek egyéb zenei rendezvényeit is lelkesen támogató, magyarcsernyei Osztermann Emma lopta be a hallgatóság szívébe. Győztesként a zombori Tar István szövegíró és a törökbecsei Varga János kántor, amatőr zeneszerző által megkomponált, Tisza-parti pici rózsák című andalgó tempójú nóta került ki, amelyhez Fésüs Mária újvidéki amatőr nótakedvelő énekes adta a  hangját.
A többórás hangverseny gálaestjén a díjazott amatőröket és a dobogós új szerzeményeket láthatta, illetve hallhatta a közönség. Vitkay Kucsera Ágota művésznő nótacsokorral érkezett, az Újvidéki Rádió Népi Zenekarát Toll Gyula prímás vezette, majd a faluhimnusz jelzőt is magán viselő Kék nefelejcs kezdetű dal csendült fel, amit a közönség együtt énekelt az előadóval. Ezzel végre eltűnt a zűrzavaros kezdés okozta nyomott hangulat, és hajnalba torkolló, zenével és vacsorával egybekapcsolt mulatság kezdődött. Reméljük, sor kerül a történtek értékelésére is, ami a rendezvény  nagykorúságának méltó megünneplését is előkészítené. 2013 őszére. Persze, ha az Úrnak is ekképpen lészen akaratja! A VIVE-vel. Éltetőivel. Mindnyájunkkal.
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..