home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Dallal a nagykorúság küszöbén
Martinek Imre
2010.09.29.
LXV. évf. 39. szám

Ez a vezérgondolat lengte körül a másfél évtizeddel ezelőtt életre hívott torontálvásárhelyi székhelyű VIVE -- Magyarnóta- és csárdásfesztivál ezúttal is kétnaposra duzzasztott szeptember végi gálaműsorát. Keresztmetszete volt ez a mögöttünk maradt alkotói esztendőknek, amelyek során csaknem kétszáz...

Ez a vezérgondolat lengte körül a másfél évtizeddel ezelőtt életre hívott torontálvásárhelyi székhelyű VIVE -- Magyarnóta- és csárdásfesztivál ezúttal is kétnaposra duzzasztott szeptember végi gálaműsorát. Keresztmetszete volt ez a mögöttünk maradt alkotói esztendőknek, amelyek során csaknem kétszázötven új nóta és csárdás született, az amatőr énekesi versenyből pedig legalább húsz olyan énekes került ki, akire a nótapódium a jövőben is számíthat. Amint Bába Lúcia, a VIVE Fesztiválbizottságának elnök asszonya is elmondta, a szombat esti nyitány keretében a magyarnóta nemcsak Vitkay Gyula szülőhelyén, hanem az egész Vajdaság területén bizonyította létjogosultságát: versírók, zeneszerzők hada vállalta fel ezt az agyonszidott, magasabb kultúrkörökben nemcsak másodrendűnek, hanem dzsentri maradványnak is csúfolt zenei műfajt.
''Vadon nőtt virág volt, senki sem nevelte, csak az Isten szeme nézett rá nevetve” -- szólt egykoron Móra Ferenc is Dankó Pistáról, e műfaj lelkes művelőjéről, a szegedi hegedűvirtuózról... S hogy az égiszünk alatt alkotó amatőrök nevét se feledje a kései utókor, azok életrajzai is csokorba köttettek egy alkalmi kiadványban, amely képekben, szavakban, kottákban, sőt CD-melléklettel is ellátva hozza elénk a 1995-ben megálmodott, és minden megpróbáltatása ellenére életképesnek bizonyult fesztivál jeles momentumait.
Az ünnepi műsor első estje kezdetén a Megfordítom kocsim rúdját című, közismert hallgatónóta hangzott el a neves kántortanító dédunokája, Vitkay Kucsera Ágota előadásában, majd a köszöntők következtek. Az antalfalvi község elnöke, Miroslav Krišan üdvözölte az egybegyűlteket, Mérges Sándor pedig az MNT és a VMSZ nevében köszöntötte az ünnepeltet és a vendégeket, közöttük a Magyar Kultúra Lovagjait: a vajdasági dr. Csáky Sörös Piroskát és Mészáros Ilonkát, illetve a magyarországi Murányiné Bodnár Máriát. Rajtuk kívül a rendezvényt megtisztelte jelenlétével a Sárrétudvariból (Magyarország) érkező Tóthné Szabó Mária, a Kézenfogva testvéreinkkel Alapítvány elnök asszonya, továbbá Kovács Elvira parlamenti képviselő, Vidács László, Antalfalva község alpolgármestere, dr. Csengeri Attila tartományi egészségügyi titkár, akárcsak Hódmezővásárhely testvérvárosi küldöttsége is. Bejáródott szokás szerint ez utóbbiak nemcsak védnökök voltak, hanem a városuk képviseletében érkező Koltai Zoltán és Kovács Zoltán vendégművészek is hozzájárultak a műsor gazdagításához. A csaknem háromórás szombati felhozatal első részét az újvidéki tévéház kettes csatornája egyenes adásban sugározta, a már megnevezett profik mellett pedig Tűri Antal, Alföldi Eszter, Raffa Klára, Fésüs Mária, Cára Aranka, Gaál Zoltán, illetve az anyaországi Murényiné Bodnár Mária és Tóth Zoltán lépett közönség elé, a Schön Ignác vezetésével játszó Vajdasági RTV népi zenekarának kíséretében. Körítésképpen a József Attila Művelődési Otthon előcsarnokában tematikai fényképkiállítás is nyílt a Vitkay Hagyományápoló Társaság és a VIVE tovaszállt tizenöt évéből, de Törőcsik Szimóna és Ljiljana helyi kézművesek kínálatából is lehetett válogatni.
Vasárnap az 1996 és 2010 között ''befutott” díjazott amatőrök Osztermann Emma, Rajc Vilmos, Mezei Mónika, Kiss László, Morvai Melinda, Cseri János, Batalo Balázs Melinda, Gyapjas Tibor, Molnár Csikós Gábor és Guzsvány Izabella nótacsokrain kívül Kotroba Júlia válogatását is hallhatta a nagyérdemű. Meglepetésként pedig Vitkayné Kovács Vera művésznő lépett színre, akit a debellácsi publikum több ízben is felállva tapsolt vissza. Díszvendégként dr. Zsoldos Ferencet, az MNT alelnökét és Pál Károlyt, a VMSZ ügyvezető alelnökét illette külön köszöntő ezen az esten, továbbá Balogi Andrást, a torontálvásárhelyi helyi közösség elnökét. Természetesen a gálaműsor vasárnapi kiadásáról is készült koncertfelvétel, amit egy későbbi időpontban tűz majd műsorra a tartományi közszolgálati televízió. A színpadi díszlet ezúttal is Széchenyi Jolán tanárnő tervei alapján készült, az összesen huszonhét sponzort jegyző támogatói listán pedig a Tartományi Művelődési Titkárság, a HUMENTIS, a Magyar Nemzeti Tanács, a Szekeres Alapítvány, Antalfalva Község Önkormányzata valamint a helyi Szunyog Nyomda lett fővédnökként kiemelve.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..