home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Dacolva a nehézségekkel
Tóth Tibor
2009.11.25.
LXIV. évf. 47. szám
Dacolva a nehézségekkel

A sziváci egyesület műkedvelőiNovember 27-én, pénteken este a Hét Nap szerkesztősége élőújságot tart a kúlai Népkörben, melyen a házigazdákon, továbbá szerkesztőségünk tagjain és vendégein kívül fellépnek a veprődi Kossuth Lajos és a sziváci Szenteleky Kornél Művelődési Egyesület tagjai is....

A sziváci egyesület műkedvelői

November 27-én, pénteken este a Hét Nap szerkesztősége élőújságot tart a kúlai Népkörben, melyen a házigazdákon, továbbá szerkesztőségünk tagjain és vendégein kívül fellépnek a veprődi Kossuth Lajos és a sziváci Szenteleky Kornél Művelődési Egyesület tagjai is. Ebből az alkalomból körülnéztünk az említett művelődési egyesületek háza táján, s évzáró értékelést kértünk a kúlai, a veprődi és a sziváci művelődési élet vezetőitől.
Valka Károly, a kúlai Népkör Magyar Művelődési Egyesület elnöke elmondta, hogy az év nem a legjobban indult, mivel a munkájukhoz és a magyarság létszámához képest a többi kultúregyesületnél lényegesen kevesebb pénzt irányoztak elő számukra a költségvetésből. A Népkör évi közgyűlésén elhatározták, amíg a helyzet nem javul, addig nem vesznek részt a községi versenyeken. Így a községi szavalóversenyről még távolmaradtak, de a helyzet rendezésével a többi megméretésen már jelen voltak a Népkör aktivistái. A néptáncosok a községi, az énekkar pedig a tartományi versenyre jutott el, Kiskunhalasról és a boszniai Bijeljinából pedig első hellyel és Aranyplakettel tértek haza. A Bartók Béla vegyes kar a Kóruspódiumon, az Árvácska asszonykórus a Durindón, valamint Budapesten, a Vakok és Gyengénlátók Intézetében szervezett ünnepségen, a tánccsoport pedig Érden képviselte a kúlai színeket. A sorból a kézimunkázók sem maradtak ki, akik több aranyérmet is kiérdemeltek a MIRK-en és a Vajdasági Kézimunka-kiállításon.
- A nehéz gazdasági év és a pénzeszközök gyengébb áramlása ellenére elmondhatom, hogy több helyen léptünk fel, mint az elmúlt években. Szakcsoportjaink kitűnően szerepeltek a különböző megméretéseken, s úgy tűnik, beért a több éves munka gyümölcse.
Kalocsa és Kúla együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá. A két művelődési egyesület máris felvette a kapcsolatot egymással, s a magyarországi néptáncosok a nyár folyamán vendégszerepeltek Vajdaságban. A Népkör patinás épületébe még az idén bevezetik a gázfűtést, így minden bizonnyal a szilveszterezésre már fűtött teremben kerül sor. Pillanatnyilag a december 5-én rendezendő Mikulás-napi műsor előkészületei folynak, mely évről évre nagy sikert arat a legkisebbek körében.
A magyar választói névjegyzékről szólva Valka elmondta, hogy néhány nap alatt 181 aláírást gyűjtöttek össze, ami Kúla község magyarságának mintegy öt százalékát teszi ki. Ez biztatónak mondható, s külön öröm, hogy a többségi nemzet részéről elmaradtak a szélsőséges megmozdulások, kilengések.
Veprődön a magyarság lélekszáma fokozatosan csökken, így a Kossuth Lajos Kultúregyesület munkája is évről évre egyre több akadályba ütközik. A legaktívabbnak a vegyes énekcsoport bizonyult, amely a Durindón, a Szenteleky-emléknapon és a veprődi gálaesten is fellépett, a keresztúri községi, valamint a cservenkai körzeti versenyről pedig kvalifikálta magát a verbászi tartományi döntőre. A szavalócsoport a községi versenyen és egy bácsfeketehegyi megméretésen vett részt, ahonnan dicsérettel tért haza. Papajcsik Béla, a Kossuth Lajos Kultúregyesület elnöke elmondta, hogy magyar ajkú gyermekből egyre kevesebb van, s nincs utánpótlás ahonnan új tehetségeket lehetne meríteni.
- Évekkel ezelőtt színjátszó csoportunk kitűnően szerepelt Nagykikindán, a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók Találkozóján, Szobek Károly különdíjban részesült, de a későbbiek folyamán létszámcsökkenés miatt kénytelenek voltunk beszüntetni a munkát. A fiatalok elköltöznek a faluból, s egyre csak fogyatkozunk. Sokat köszönhetünk az énekcsoport vezetőjének, Smih Jolánnak és a titkárnőnknek, Smih Izabellának, akik rengeteget segítenek nekünk. Jelenleg takaréklángon működünk, kérdés meddig mehet ez így? - teszi fel a kérdést az elnök.
Pedig tervekből, elképzelésekből nincs hiány, s a művelődési rendezvényeken is teltház előtt lépnek fel az egyesület tagjai. A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetséggel karöltve márciusban rendszerint megrendezik a Kossuth Lajos-emlékestet, ahol a környékbeli egyesületen kívül a veprődiek testvér művelődési egyesülete, a szabadkai Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesület is fellép. Nagy sikerrel szervezik meg a farsangi gyermekbált is, amit nemzetiségtől függetlenül minden gyermek egyre türelmetlenebbül vár. A Szekeres László Alapítványnak és a kúlai önkormányzatnak köszönhetően az egyesület nagyterme két éve új köntösben pompázik, jelenleg pedig a kistermet szeretnék egy harmonikaajtóval elzárni, amire a tartományi kisebbségügyi titkárságtól már érkeztek is eszközök.
Szivácon, a magyarul beszélő gyermekek kis száma ellenére élénk művelődési élet folyik. A szavalók és a népdalcsoport kitűnően szerepelt a községi szemlén, a hagyományőrző néptánccsoport pedig a nagybőgő temetést felelevenítve egészen a körzeti szemléig jutott. A kézimunkacsoport húsvéti hímestojás-kiállítással rukkolt elő, de nem maradt el az anyák napi műsor és a farsangi maszkabál sem, amelyen több mint harminc gyermek öltözött be különböző jelmezekbe. Szeptemberben 140 személy részvételével felújították a Szivácról elszármazottak találkozóját, júniusban pedig osztálytalálkozót szerveztek mindazoknak az egykori diákoknak a részvételével, akik Balogh Vera tanító néninél tanultak magyar nyelven. A kitűnő hangulatú ünnepségre száz egykori diák érkezett Ausztráliából, Horvátországból, Németországból, Magyarországról... Az idén is Szivác adott otthont a Szenteleky-napoknak és a Szenteleky-napok tanácsülésének.
A községben lévő magyar művelődési egyesületekkel példás együttműködést valósítanak meg, s egymás rendezvényein is rendszeresen fellépnek. Varagić Gabriella, a Szenteleky Kornél Művelődési Egyesület elnöke elmondta, hogy az anyanyelvápolással kapcsolatban problémák merültek fel, s sajnos egyre kevesebb gyermek beszél magyarul.
- Szeptemberben el kellett volna indulnia az anyanyelvápolásnak, de pénzhiány miatt egyelőre szünetel a munka. Az anyanyelvápolást tavaly a tartományi oktatási titkárság pénzelte, az idén azonban anyagiak híján nincs erre lehetőségük, s az oktatási minisztérium sem tud nekünk ebben segíteni. Sajnálom, hogy ez így van, mivel a gyermekek és a szülők folyamatosan érdeklődnek. A felmérések szerint az idén legalább harmincan iratkoztak volna anyanyelvápolásra, így akár két tagozatot is nyithattunk volna. Az egyesület tervei között szerepel a sziváci lakodalom felújítása, valamint egy felnőtt színjátszó csoport alakítása, melyet községi szinten, a veprődiekkel és a kúlaiakkal együtt hoznánk létre. A következő évben színpadunkat is fel szeretnénk újítani, s a Szenteleky-szobában a bútorok konzerválását is elvégeznénk - mondta az elnöknő.
Szivácon pillanatnyilag a december 5-én megtartandó, hagyományos Mikulás-napi műsorra készülnek, melyet Mikulásbál követ.
A magyarság csekély száma ellenére mindhárom településen él még a magyar szó, s reméljük, ez nagyon sokáig így is marad.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..