home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Csúszkáld magad egészségesre!
Bíró Tímea
2017.11.19.
LXXII. évf. 45. szám
Csúszkáld magad egészségesre!

A kondíció megőrzésére már számos eszköz és módszer létezik.

Beköszöntöttek a hideg napok, viszont az igazi sportolót, mozogni vágyót ez sem állítja meg, az edzőteremben vagy otthon dolgozik az egészségéért, formálja a testét. A kondíció megőrzésére már számos eszköz és módszer létezik. Ezúttal a slideboard, azaz a „csúszkálós tréning” mozgásformával ismerkedhetnek meg az olvasók.

A csúszkáláshoz elengedhetetlenül fontos a zene, melyre a mozgást végezzük. A slideboard olyan, mint ha korcsolyáznánk, az egyensúlyozással sokkal több izom dolgozik egyszerre, mint a hagyományos tornák esetében, így maximális a kalóriaégetés. A két oldalsó ütköző között csúszkálunk egy speciális, csúszós felületű fóliával felszerelt táblán, egy sportcipőnkre húzott lábzsák segítségével, kardio- és erőelemek változatos alkalmazásával. A körülbelül 50 x 150 centiméteres, csúszós műanyag felületnek zártak a végei, így nem kell félni az eleséstől, az elcsúszástól.

A slide minden izomcsoportot megmozgat. Rendkívül erőteljes kardioedzés, ami annyit tesz, hogy a pulzusszámot növeljük, és tartósan az úgynevezett zsírégető tartományban, esetenként afölött tartjuk a mozgás segítségével. Tehát annak is előnyös, aki fogyni szeretne, és annak is, aki kondicionálásra, jobb erőnlétre törekszik. Óránként 800 kalóriát égetünk el, ami igen hatékonynak számít. A slide a láb oldalra zárásával olyan izmokat is megmozgat, amelyek a napi tevékenység során nem kellőképpen aktívak, ezért gyengülésre hajlamosak. Ezek erősítésével azonban helyreáll az izomegyensúly.

Amellett, hogy pénztárcabarát, kismamáknak is ajánlják, hiszen a slide rázkódásmentes, és a nagyobb testsúly ellenére is ízületkímélő. A kardioterhelésen kívül az alakformáló, izomerősítő hatása is számottevő. Főleg a kényes területeket, a comb belső és külső oldalát, a popsit és a hasat formázza. A lábak sohasem emelkednek el a talajtól, a csúszás mozdulatával lassan, kiegyensúlyozottan terhelődik hol az egyik, hol a másik.

A slideboard valamennyi korosztály számára ajánlott, hiszen a mozgás tempóját és nehézségét mindenki egyénileg állítja be magának. Az interneten számos gyakorlat közül lehet válogatni igényünknek és teherbírásunknak megfelelően. A csúszkálós tréning fejleszti az egyensúlyt, szép testtartást ad, és a téli korcsolyázásra is felkészíti az izomzatot.

Nézzünk néhány gyakorlatot:

⇒ A szőnyeg egyik végénél támasszuk ki a lábunkat, helyezzük rá testsúlyunkat. A másik láb sarkát rugózó mozdulatokkal, ütemesen csúsztassuk fel-le. Végezzük el a gyakorlatot a másik láb kitámasztásával is!

⇒ Tviszteljünk! Egyik lábunkat támasszuk ki a szőnyeg végéhez, a másikra nehezedjünk rá, emeljük meg a sarkunkat, és jobbra-balra forgassuk, mintha tvisztelnénk. A kart eközben a sarkunkkal megegyező irányba lendítsük. 

⇒ Folytassuk a tvisztelést, de ezúttal páros lábbal! Mindkét sarkunk a szőnyegen legyen, összezárt talpunkat pedig forgassuk egyik-másik irányba. 

⇒ Sífutás helyben: mindkét lábunk a talajon legyen (támadóállásban), egymással párhuzamosan. Testsúlyunkat az elöl levő lábra helyezzük. Folyamatos lábtartáscserével, majd ellentétes kartartáscserével segítsük a mozdulatot. 

Minden edzés előtt és után fontos a nyújtás, hogy az izmok regenerálódni és fejlődni tudjanak, illetve hogy fejben is lezáruljon a mozgás. Másnap pedig ismét slideboardra fel!


Az illusztráció forrása: www.tpfitness.com

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..