home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Csokihisztéria
Talpai Lóránt
2016.12.31.
LXXI. évf. 52. szám
Csokihisztéria

Frontot nyitott a karácsonyi desszert — Közúti alagút köti össze Európával Ázsiát — Olaszországban lőtték le a berlini merénylőt — Erdoğan testőre volt az orosz nagykövet gyilkosa — Tragédia egy mexikói tűzijátékvásáron

Frontot nyitott a karácsonyi desszert

Alig zárult le a horvát—szerb csokiháború, máris újabb fejezet kezdődött a balkáni csokoládé-párviadalban. Ezúttal a szlovénoknak nem tetszett a horvát ajándék édesség. Vesna Terzić nagykövet szlovén kormányhivatali dolgozóknak küldte azt a karácsonyi ajándékcsomagot, amelyben a horvát Kraš gyár egyik bonbonja is benne volt. Az „Üdvözlet Horvátországból!” feliratú dobozon Horvátország térképe látható, és be van rajzolva rajta a határvonal az Adriai-tengeren, a Pirani-öböl felezővonalánál. Mint ismeretes, Szlovénia és Horvátország között 1991 óta határvita dúl. Ennek egyik tétje pedig éppen a Pirani-öböl felügyelete. Szlovéniából ugyanis csak a horvát területi vizeken keresztül lehet kihajózni az öbölből, ezért Ljubljana a határvonal módosítását kéri, illetve egy korridort a nemzetközi vizekig. Horvátország viszont ragaszkodik hozzá, hogy a határt az öböl felezővonalánál kell meghúzni, ezért Szlovénia területi vizei nem érintkeznek a nemzetköziekkel, és az ország be van szorítva az olasz és a horvát felségterületek közé.

Közúti alagút köti össze Európával Ázsiát

Felavatták a Boszporusz szoros alatt futó közúti alagutat, mely Isztambul európai és ázsiai oldalát köti össze. Az 5,4 kilométer hosszú, kétszintes alagút a város közlekedési zsúfoltságát hivatott enyhíteni, és várhatóan 120 000 gépkocsi használja majd naponta. A török hatóságok úgy döntöttek, hogy nem halasztják el az alagút megnyitását azután, hogy Oroszország ankarai nagykövete nemrég merénylet áldozata lett. „Nem engedhetjük meg, hogy a terrorizmus irányítsa mindennapjainkat” — közölte Recep Tayyip Erdoğan török elnök. Isztambulban három éve adták át az első tenger alatti, a két kontinenst összekötő vasúti alagutat.

Olaszországban lőtték le a berlini merénylőt

Az olasz hatóságok Milánóban, egy közúti ellenőrzés során végeztek a berlini merénylővel. Minden kétséget kizáróan a berlini kamionos merénylet feltételezett elkövetőjét, Anis Amrit lőtték le — jelentette be a német szövetségi legfőbb ügyész. Peter Frank a hatóság karlsruhei központjában tartott tájékoztatóján elmondta, hogy a Milánóban a rendőrökkel folytatott tűzpárbaj során meghalt férfi azonosításához a Németországban rögzített ujjlenyomatokat is felhasználták. A nyomozást teljes erővel folytatják, a legfőbb kérdés annak megállapítása, hogy vannak-e tettestársak és bűnsegédek, illetve hogy tudhatott-e valaki a merénylet tervéről. Kérdésre válaszolva hangsúlyozta: valóban meg kell majd vizsgálni, hogy a német hatóságok korábban miként téveszthették szem elől a közveszélyes iszlamistaként számontartott tunéziai férfit, de előbb a 12 halálos áldozatot és 56 sebesültet követelő támadás ügyét kell feltárni.

Erdoğan testőre volt az orosz nagykövet gyilkosa

Az ankarai orosz nagykövet gyilkosa a júliusi törökországi puccskísérlet óta többször volt tagja Recep Tayyip Erdoğan török államfő biztonsági kíséretének — közölte a török Hürriyet napilap. A cikk szerint Mevlüt Mert Altintas két és fél éve az ankarai rohamrendőrség tagja volt, és nyolcszor választották be annak a biztonsági kíséretnek a tagjai közé, amely közvetlenül Erdoğan testőrei mögött halad az elnök nyilvános megjelenései során. Az eset részletei és a nyomozás eddigi eredményei alapján Altintas valószínűleg tudatában volt annak, hogy öngyilkos küldetésre adja fejét, mert a lövések leadása után azt kiáltotta, hogy nem hagyja el élve a termet, és a „szíriai testvéreit” emlegette. Hozzátette, „ne feledjétek Aleppót”, majd gyenge arabsággal elmondott egy dzsihadista hűségesküt.

Tragédia egy mexikói tűzijátékvásáron

35 ember életét vesztette, 59 pedig megsebesült a mexikói Tultepecben, Mexikóváros külvárosában, egy tűzijátékot árusító piacon, mely az ország egyik legnagyobb pirotechnikai vására. Két futballpálya nagyságú területen mintegy 300 tonna robbanóanyagot tároltak. A robbanás pillanatában legalább 2000 ember tartózkodott a helyszínen. Hiába volt olvasható több helyen is a figyelmeztetés, hogy tilos a dohányzás, elképzelhető, hogy az emberek nem tartották be a tilalmat. A robbanás akkora volt, hogy a légnyomás felemelte az embereket a levegőbe. A petárdák egymás után robbantak fel, ahogy terjedt a tűz. A jelenlevők mindezt úgy hallották, mintha repülőgép csapódott volna be, vagy bombáznának.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..