home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Csókán már a következő tanévre készülnek
Tóth Lívia
2010.02.24.
LXV. évf. 8. szám

A jelenlegi csókai Vegyészeti-Élelmiszeripari Középiskola több mint három évtizeddel ezelőtt, 1978-ban az úgynevezett kilencedik és tizedik osztállyal kezdte meg a működését. Az intézmény azóta több változáson esett át, de hogy továbbra is fontos szerepet játszik a bánsági magyar nyelvű középfokú ok...

A jelenlegi csókai Vegyészeti-Élelmiszeripari Középiskola több mint három évtizeddel ezelőtt, 1978-ban az úgynevezett kilencedik és tizedik osztállyal kezdte meg a működését. Az intézmény azóta több változáson esett át, de hogy továbbra is fontos szerepet játszik a bánsági magyar nyelvű középfokú oktatásban és nevelésben. Elég azt az elszomorító adatot említenünk, hogy a Bánátban Csóka mellett csak Törökkanizsán és Nagybecskereken nyitnak magyar tannyelvű középiskolai tagozatokat.
Az iskolában úgy vélik, végső ideje lenne valamiféle rendszert kidolgozni, amellyel meghatároznák, hol, milyen szakok létesüljenek, mert a jelenlegi helyzetben, amikor az úgynevezett kisiskolák szinte közelharcot vívnak a diákokért, gyakran egymás ellen dolgoznak. Az ésszerűsítésre azért is szükség lenne, mert az senkinek sem jó, ha a 20-30 kilométeres körzetben lévő középiskolákban ugyanolyan szakembereket képeznek. Az lenne a legegyszerűbb, ha -- a bölcs népi szólással élve: varga, maradj a kaptafánál! -- senki nem avatkozna olyan dologba, amihez nem ért, és az oktatási illetékesek nem vennék el azokat a profilokat, amelyekre egy-egy intézmény már berendezkedett, csak azért, hogy odaadják másoknak.
Igaz, hogy még ennek a tanévnek a vége is messze van, de a csókaiak már tudják, mit kínálnak majd a 2010/11. tanévre az érdeklődő pályaválasztóknak. Két négyéves szakot szeretnének magyar és szerb nyelven 30-30 tanulóval. Az egyik az ipari gyógyszerész-technikus, a másik viszont a környezetvédelmi technikus szak, melyre most kapták meg a jóváhagyást a Tartományi Oktatási Titkárságtól. A hároméves élelmiszeripari szakra 10-10 élelmiszerkészítőt, hentest és péket vennének fel, magyar és szerb nyelven. A tervek szerint a 30 diák egy osztályt alkotna. Megjegyzésként csak annyit fűznénk hozzá, hogy ezek mind hiányszakmának számítanak. A csókai középiskolában már évek óta nagy népszerűségnek örvend a férfi- és nőifodrász-tagozat. Szeptemberben egy-egy harmincas létszámú, magyar és szerb tannyelvű osztály kezdheti meg a munkát a felújított, tágas és jól felszerelt iskolai fodrászatban. Az intézményben büszkék erre a szalonra, melyet a helyi közösség támogatásának köszönhetően sikerült átalakítani.
Török Tibor igazgató elmondta, nem bánja meg az, aki hozzájuk iratkozik, mert kiváló kádereket képeznek, tanulóik jó eredményeket érnek el a különböző versenyeken, és az iskola felszereltségét is folyamatosan korszerűsítik. Rendszeresen pályáznak, aminek látszata is van: a tavalyi évben különböző forrásokból mintegy egymillió dinárt sikerült szerezniük. Az igazgató úr fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy a pályázatok írásával a tanárok az oktató-nevelő munka mellett foglalkoznak, mert szívükön viselik az iskola fejlesztését.
A beszélgetés során természetesen szóba került, hogy a szórványból is várnák a leendő elsősöket, de az érdeklődőknek a kollégiumi elhelyezést továbbra sem tudják biztosítani. Igaz, hogy a Móra Ferenc Művelődési Egyesület székházának emeletén elkészült a diákotthonnak szánt rész, sőt, már a szobák többségét is berendezték, de a dolog valahol elakadt. Úgy tűnik, nem mindenkinek érdeke, hogy Csókán is legyen középiskolai internátus.
A csókai Vegyészeti-Élelmiszeripari Középiskola 2007 óta az ISO 9001 Nemzetközi Minőségirányítási Rendszer szabványai és előírásai szerint működik. Varga István és Kónya Sándor tanárok örömmel jelentették be, hogy a Szülőföld Alaptól 1 400 000 forintnyi támogatást nyertek az úgynevezett ISO-csoport eszközeinek fejlesztésére és működtetésére. Hozzátették azt is, hogy a rendszert magyar és szerb nyelven egyaránt fenntartják, a fordításokra leginkább a tartományi kisebbségi titkárságtól igényelnek eszközöket. Nagyon hálásak, hogy az alapítványnál erre a kis közösségre is felfigyeltek, és siettek hangsúlyozni, a donáció a legjobb helyre került, mert állandóan tevékenykednek a minőségellenőrzési program megvalósításán és kiszélesítésén. A pénzt elsősorban számítógépek és a szükséges felszerelés vásárlására fordítják, de már készülnek arra is, hogy az idén komolyabban kell bizonyítaniuk, nem véletlenül kapták meg ezt a jelentős dokumentumot. Elmagyarázták, ellenőrzés minden évben volt, de most jár le a három év, amelyre a tanúsítványt kiállították. Kemény megmérettetésre számítanak, mert újabb három évre kívánják kiérdemelni a Nemzetközi Minőségirányítási Rendszer szakembereinek bizalmát.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..