home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Csőd előtt
(—)
2013.10.09.
LXVIII. évf. 41. szám
Csőd előtt

A múlt héten is a korrupcióellenes küzdelem volt a legközérdekűbb feladat: Bekót egyelőre csak fenyegetik a letartóztatással, Dačić koszovói kitiltása miatt tiltakozott, a külföldi lapok Aleksandar Vučićot dicsérték, ő pedig rögvest ki is használta mind bel-, mind külpolitikai népszerűségét és a várható gazdasági megszorításokra kezdte felkészíteni az ország lakosságát. Közben tizenhárom év múlt el az október ötödikei események óta, és Jeremić is visszatért...

JEREMIĆ VISSZATÉRT
Vuk Jeremić volt külügyminiszter, akit a közelmúltban zártak ki a Demokrata Pártból, a múlt héten visszatért Belgrádba, szeptember 16-án ugyanis lejárt az ENSZ Közgyűlésében érvényes elnöki mandátuma. A szerb állami televíziónak adott nyilatkozatában azt mondta, hogy a parlamentben független képviselőként fog tevékenykedni, azonkívül a híres Columbia Egyetem támogatásával egy olyan intézetet szeretne létrehozni, amely a 21. századi kihívásoknak megfelelő fejlesztési stratégiák kidolgozásával foglalkozna.
(RTS)

BEKÓRA IS LECSAPNAK?
A Kurir napilap, mely az utóbbi időben azzal foglalkozik, hogy megjósolja egy-egy közéleti személyiség letartóztatását, a múlt héten arról cikkezett, hogy a Belgrádi Kikötő magánosítása miatt várhatólag elővezetik Milan Beko üzletembert is. A napilap emlékeztet arra, hogy Beko már több alkalommal is a rendőrségen járt ún. informális beszélgetésen, melyen elsősorban a kikötővel kapcsolatos dolgokról kérdezték.
(Kurir)

DAČIĆOT KITILTOTTÁK KOSZOVÓRÓL
Nagy felháborodást keltett a szerb kormánykörökben a döntés, hogy Ivica Dačić szerb miniszterelnököt kitiltják Koszovó területéről. Dačić kitiltása a koszovói választási kampány időszakára érvényes. A szerb miniszterelnök felháborodásában egészen odáig ment, hogy meglebegtette: nem hajlandó többet még Brüsszelben sem tárgyalóasztalhoz ülni a koszovói illetékesekkel. Hashim Tachi koszovói miniszterelnök is megszólalt a kérdésben, és úgy nyilatkozott, hogy ezt a döntést a koszovói szervek önállóan hozták meg mindenféle külföldi, nagyhatalmi nyomás nélkül.
(Beta, Tanjug)

A KÜLFÖLDI LAPOK AZ ESETLEGES VÁLASZTÁSOKRÓL
Egyre több szó esik a mérvadó külföldi lapokban is az esetleges előrehozott szerbiai választásokról. A londoni The Economist egyik kiadványa Vučić eddigi kormányzati tevékenységéről igen pozitív hangnemben számolt be, külön kiemelve a korrupció elleni küzdelmet, valamint az európai integrációs folyamatokat. Az elemzés Vučićot pragmatikus politikusként értékeli, egyúttal arra is rámutat, hogy a Szerb Haladó Párt elnöke a következő évben a hatalmát az előrehozott választások után fogja konszolidálni azzal, hogy átveszi a miniszterelnöki tisztséget.
(Tanjug, The Economist)

SZERBIA CSŐD ELŐTT
A hét utolsó napjának főhíre Vučić első miniszterelnök-helyettesnek az Első Televíziónak (TV Prva) adott nyilatkozata volt, melyben a haladók vezetője kijelentette: Szerbia a csőd előtti állapotban van. A konszolidált európai államokban egy ilyen kijelentés már másnap hatalmas gazdasági mozgásokat indítana el, Szerbiában azonban eddig elmaradt a pánik. Vučić figyelmeztető szavai minden bizonnyal azoknak az intézkedéseknek a bejelentését hivatott előkészíteni, amelyek az ország gazdasági konszolidációját fogják eredményezni. Kemény megszorítások várhatóak elsősorban a közszférában dolgozók körében, ahol jelentős mértékű fizetéscsökkentéssel is számolni kell. Az intézkedések ismertetését hétfőre ígérték, lapzártánkkor azonban keddre halasztották.
(Beta, Tanjug, B92)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..