home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Csapatban gondolkodva
Tóth Tibor
2019.01.10.
LXXIV. évf. 1. szám
Csapatban gondolkodva

Hajdújárást szépen fejlődő, takaros kis falunak tartják Vajdaság-szerte.


A noszai művelődési ház (a szerző felvételei)

Az elvándorlás a mintegy 2000 lelket számláló településen is érezhető, ám Hajdújárás ama ritka kivételek közé tartozik, ahol az utóbbi években több fiatal házaspár rakott fészket. Az észak-bácskai faluban a mögöttünk hagyott évben is több beruházás valósult meg, ami még vonzóbbá, még élhetőbbé tette a 99%-ban magyarok lakta, egykoron Ludaspusztának hívott települést.

— Igazán eseménydús évet hagyunk magunk mögött — tekintett vissza az évre Sövény Rudolf, Hajdújárás helyi közössége közgyűlésének elnöke. — Csapatban gondolkodunk, hiszen a beruházások, fejlesztések csakis csapatjátékkal valósíthatóak meg. Ehhez elengedhetetlen, hogy embereink a helyi közösségtől egészen a köztársasági szintig megfelelő pozíción foglaljanak helyet. Kern Imrének, a Közlekedési és Építésügyi Minisztérium államtitkárának köszönhetően Szabadka városa felmart aszfaltot kapott a Szerbia Útjai Közvállalattól, és ebből a VMSZ szabadkai szervezetének közreműködésével Hajdújárás is részesült. A Palicsot Hajdújárással összekötő kerülőutat szórtuk le, csaknem 2 km hosszan. Ez nagyon fontos a felső hajdújárási polgárok számára, hiszen lényegesen könnyebben és gyorsabban megközelíthetik mindkét települést. Egy utcának korábban, háromnak pedig a napokban készült el az aszfaltozásra vonatkozó tervdokumentációja, így négy utcával pályázhatunk a megfelelő szerveknél. Egy tartományi pályázatnak köszönhetően folytatjuk az utcanévtáblák elhelyezését Hajdújáráson és Noszán.

A közelmúltban megtartott adventi ünnepségen helyezték először üzembe a művelődési otthon új fűtésrendszerét. A központi, gázüzemű fűtésrendszeren kívül szellőzőrendszerrel is gazdagodott az épület.

A noszai művelődési ház építésének második fázisa a végéhez ért, az objektum külső része már teljesen elkészült, jelenleg a belső munkálatok folynak. Ha minden a terv szerint halad, akkor a noszaiak 2019-ben birtokukba vehetik az épületet.

— Szabadka városa támogatásával folyamatosan épül a noszai ivóvízvezeték-hálózat. Nosza könnyebb helyzetben van, mint Hajdújárás, a noszai vízvezetékrendszer ugyanis a kispiacihoz csatlakozik. A hajdújárási hálózat a királyhalmi vízgyárhoz fog kapcsolódni, és több kilométer hosszan kell a csöveket a megfelelő helyre vezetni, ami igencsak költséges. A telket már kisajátítottuk, melyen belátható időn belül felépülhet az elosztóállomás. A Rózsa Sándor Hajdújárás civil szervezettel és a Lifka Sándor Művelődési Egyesülettel karöltve több sikeres pályázaton vettünk részt. Nemcsak rendezvényeink — mint amilyen a Rózsa Sándor Fesztivál vagy az 50. alkalommal megtartott Szüreti Napok — nagy részét fedeztük, hanem több szükséges eszközt is be tudtunk szerezni, például a helyi közösség konyhája számára egy ipari sütőt, a színpad fontos kellékét, egy új függönyt, egy 6 x 14 méteres rendezvénysátrat, tizenkét összecsukható elárusítóasztalt és egy 2,5 méter átmérőjű jurtát. Rendezvényeink közül kiemelném még a Napsugaras Őszt, az adventi ünnepséget, a Vándormozit, mely januárban is ellátogat hozzánk. A városi ombudsmanhelyettes időnként ellátogat a faluba, az emberek ügyes-bajos dolgaikkal bizalommal fordulhatnak hozzá, heti rendszerességgel használtruha-gyűjtést szervezünk, és a népkonyha is naponta meleg ételt ad a rászorulóknak.

A falusi turizmussal kapcsolatban a hajdújárásiak Rózsa Sándor történetére alapoznának, aminek a hosszú távú tervek szerint gazdaságélénkítő hatása lenne a helybeliek számára. A falu központjában a neves betyárnak egy szobrot állítanának, mely köré néhány padot helyeznének, illetve egy parkot létesítenének.


Hajdújáráson egyre több fiatal házaspár rak fészket

 

Citeraoktatás indul

A település legaktívabb civil szervezete a mintegy 80 tagot számláló Lifka Sándor Művelődési Egyesület, melynek keretében négy néptánccsoport (Pitypang, Kőris, Boglya, Veteránok — utóbbi nemrég alakult, és még nem kapott néptáncra utaló nevet), valamint a Rekötye népdalkör működik. Az egyesületnek május 23-a óta a korábbi alelnök, Szalai Eszter személyében új elnöke van, aki a tőle megszokott odaadással vetette bele magát a munkába. A tagok az idén is részt vettek a Durindón és a Gyöngyösbokrétán, megtartották az évadzárót, augusztusban pedig Hajdúnánásra, az V. Hajdúk Világtalálkozójára látogattak. Szeptemberben a szekszárdi szüreti fesztiválon léptek fel, majd a Határtalanul néptánctalálkozó, a hajdújárási Szüreti Napok — melyen a testvértelepülés, Előszállás műkedvelőin kívül a mórahalmi művelődési egyesület tagjait is vendégül látták —, a Napsugaras Ősz, a Rózsa Sándor halálának 140. évfordulójára szervezett ünnepség — melyre a környékbeli települések néptáncosai és népdalkörei kaptak meghívást — és az Advent a falunkban elnevezésű rendezvény következett a sorban. A népdalkört Brezovszki Eszter, a néptánccsoportokat pedig Szakács Tamás vezeti.

— Tamásnak köszönhetően néptáncosaink új lendületet kaptak, melyet a közönség kedvezően fogadott. Az új néptáncoktatónk szombatonként is tart próbákat, így a távolabb tanuló középiskolásaink is szorgalmasan látogatják a foglalkozásokat. A néptánc egyre népszerűbb a faluban, kis csoportunk létszáma látványosan növekedett. Az ide járó gyerekek szülei a közelmúltban azzal az ötlettel álltak elő, hogy alakítsunk egy újabb néptánccsoportot, melyben ők, a valamikori néptáncosok kapnának helyet. Tamás a felkérésre igent mondott, és megalakult a felnőttnéptánccsoport. Tagjai egyelőre még sehol sem léptek fel, de a szeptemberi Szüreti Napokon ők is részesei lesznek a művelődési műsornak. Az újonnan alakult, most még csak tíz párból álló csoportnak híre szaladt, és már Szabadkáról is járnak ki hozzánk — mondta Szalai.

A Csoóri Sándor-pályázaton a népdalkör és a néptánccsoportok is nyertek, a pénzből új viseletet és a színpadra függönyt vásároltak, továbbá az utazási költségek fedezésére is jutott belőle. Hamarosan, a pályázat sikerességétől függően, térmikrofonokkal bővülhet az egyesület eszköztára. Újdonságként január közepétől citeraoktatás indul, a hangszereket és az oktató tiszteletdíját is a pályázatból fedezik. Jelentkezni személyesen az egyesületben vagy a Lifka Sándor ME Facebook-oldalán lehet.

A tervekről szólva az elnök asszony elmondta, hogy az egyesület tagjának, a Petőfi-program keretében a Déva mellett dolgozó Fábián Mónikának köszönhetően a tavaszi szünetben a középső és a nagy néptánccsoport három napra a romániai városba utazik. Emellett egy előszállási látogatás is szerepel a tervek között.

— Homokvidék, amerre a szem ellát elnevezéssel egy kórustalálkozó szervezésére pályázunk, ezzel az eseménnyel az egyesület alapítójának és első elnökének, Somogyi Jánosnak állítanánk emléket. A május második hétvégéjén tartandó rendezvényre hazai és határon túli kórusokat látnánk vendégül — ecseteli a terveket az elnök asszony.

A hajdújárásiak tele vannak elképzelésekkel, és tesznek is ezek megvalósítása érdekében. Mert haladni, fejlődni, a települést még vonzóbbá tenni csakis így lehet.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..