home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Családtámogatás és munkahelyteremtő beruházások
LACKÓ VARJÚ Sára
2014.01.29.
LXIX. évf. 5. szám
Családtámogatás és munkahelyteremtő beruházások

További beruházások, építkezések és támogatások várhatóak Magyarkanizsán, a tavalyi év nehézségei ellenére. A költségvetés 15%-át a befektetésekre szánják, a nagyobb karbantartásokkal együtt pedig ez már 30%. A VMSZ önkormányzati programjával összhangban, nem a szükséges fejlesztéseken fognak spórolni, hanem a községi adminisztráció csökkentését és olcsóbbá tételét választották.

Így fogják ellensúlyozni azt, hogy az ez évi költségvetés 100 millió dinárral kevesebb a tavalyitól. Nyilas Mihály, Magyarkanizsa polgármestere lapunknak elmondta, hogy tartományi, köztársasági és EU-s forrásokra is számítanak.

• Milyen beruházások várhatóak 2014-ben Magyarkanizsa község területén?

— A várható jelentősebb beruházásaink Magyarkanizsán a buszállomás és a parkoló megépítése, a Vöröskereszt raktárhelyiségének kiépítése és a Népkert felújításának befejezése. Horgoson a művelődési ház befejezése és berendezése, az ipari park infrastruktúrájának kivitelezése, a kerékpárút kiépítése és a halottasház felújítása. Kispiacon az egészségház felújítása, Martonoson az újonnan fúrt ivóvízkút felszerelése és üzembe helyezése, valamint az Orom–Velebit közötti út felújítása. Községszerte folytatjuk iskola- és óvodaépületeink felújítását és az utcaaszfaltozásokat. Azokon a településeken, ahol van helyi járulék, egyéb fejlesztésekre is sor kerül.

• Milyen beruházásokra számíthatunk gazdasági téren?

— Komoly munkahelyteremtő beruházásokra is számítunk. Idén a Geneza Kft. a kaszárnya főépületét alakítja át logisztikai központtá Magyarkanizsán, a Mercator megépíti bevásárlóközpontját, Horgoson pedig az Északi Naperőmű Kft. az illetékes minisztérium utolsó, villamosenergia-termelési kvótára vonatkozó engedély megszerzése után megkezdi a szolárerőmű építését.

• Milyen támogatásokat tartalmaz Magyarkanizsa népesedési akcióterve?

— Vitathatatlanul községünk egyik legnagyobb gondját képezik a lesújtó demográfiai mutatók, amelyek elsősorban a gyermekvállalás hiánya, nem pedig az elvándorlás miatt rosszak. Akciótervünk közvetett támogatásokat tartalmaz, mint a családbarát munkahelyek kialakítása, a nagycsaládos kártya bevezetése. Átvállaljuk és biztosítjuk azokat a támogatásokat, amelyeket előzőleg a tartomány nyújtott, és amelyeket az Alkotmánybíróság megszüntetett. Terveink szerint mindennek köszönhetően általánossá válik községünkben a 2-3 gyermekes családmodell. Az állami és civil szervek megfelelő szociálpolitikával, segítő szolgálattal, programokkal, széles körben elérhető tanulási lehetőségekkel, fejlesztő csoportok létrehozásával segítik majd a kisgyermeket nevelő családokat, mert csak így teremthető meg az a biztonságérzet, amelyben könnyebb a gyermekvállalási döntés megszületése. El kell érni, hogy fiataljaink értékrendjében ne az anyagi javak, hanem a család és a gyermek legyen az első helyen.

• Milyen tervezetekkel pályázik az idén Magyarkanizsa?

— A magyarkanizsai ICR által koordinált önkormányzati csapatnak köszönhetően önkormányzatunk és intézményei évről évre eredményesen pályáznak, valamint községünk civil egyesületei is egyre sikeresebbek. Reményt keltenek a csatlakozási tárgyalásokra vonatkozó brüsszeli hírek, de sajnos az illetékes köztársasági minisztérium közreműködésével új pályázat kiírására csak az év végén számíthatunk. Közvetlen brüsszeli pályázat előbb is lesz. Felkészülten várjuk a kiírásokat olyan fontos projektekkel, mint amilyenek a magyarkanizsai és horgosi kerülőút, a magyarkanizsai városközpont teljes felújítása és az egész községet felölelő szennyvízhálózat és szennyvíztisztító rendszer, valamint az új mezőgazdaságot, a falut és a civil szervezeteinket támogató projektek. Jelenleg a tavaly elnyert EU-s támogatások megvalósítása folyik, összesen öt projektté. Ezek a vízi határ menti infrastruktúra fejlesztéséhez, a kis- és középvállalkozások fejlesztéséhez, a nemzetközi katasztrófavédelemhez, a nemzetközi migrációs politikához és —testvérvárosainkkal együttműködve — az ifjúság- és oktatáspolitika fejlesztéshez kötődnek.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..