home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Családi fészek
Talpai Lóránt
2016.03.07.
LXXI. évf. 9. szám
Családi fészek

A magyar kormány nemrég indította el az otthonteremtési programját, melytől sokat remél. A családok otthonteremtési kedvezménye — avagy közismert nevén: a CSOK — azóta mindennapi viták tárgya lett.

Otthonteremtés kedvezménnyel

A magyar kormány nemrég indította el az otthonteremtési programját, melytől sokat remél. A családok otthonteremtési kedvezménye — avagy közismert nevén: a CSOK — azóta mindennapi viták tárgya lett. Különféle megközelítések és szempontok alapján mindenki azt találgatja, hogy a szociálpolitikai kezdeményezésnek vajon milyen hatása lesz a magyar társadalom fiatalabb részére. Mint ismeretes, a 10 vagy a 10 + 10 millió forintos támogatást olyan fiatal házaspárok vehetik igénybe, ahol a férj és a feleség közül legalább az egyik negyven év alatti. A házaspárok abban az esetben is igényelhetik a támogatást, ha még nincs gyermekük, viszont lényeges szempont, hogy legalább három gyermeket tervezzenek. Az otthonteremtési kedvezménnyel támogatott új lakásoknak egyébként legalább 60 négyzetméteresnek kell lenniük, az új házak esetében pedig legalább 90 négyzetméteres alapterület az előírás.

A családok otthonteremtési kedvezménye természetesen számos kérdést is felvet. Sokan a hiteltartozások kapcsán fejezték ki aggodalmukat, pedig a CSOK igénylésekor a meglévő ingatlanon fennálló hiteltartozás nem kizáró ok. A kedvezmény ráadásul abban az esetben is igényelhető, ha valakinek már van saját lakóingatlana, de az a lehetőség kizárólag három gyermek esetében vehető számításba. Az is fontos tudnivaló továbbá, hogy ha az előre vállalt gyermekszám nem teljesül, akkor mind a CSOK-ot, mind pedig a kamattámogatást is vissza kell fizetni. Ezzel ellentétben viszont a háromgyerekes családok esetében nincs korlátozva a meglévő ingatlantulajdon mértéke, a család tehát a támogatásoktól függetlenül megtarthatja a meglévő ingatlanát. A támogatások egyébként kizárólag lakóingatlanra vehetőek igénybe, üzleti vagy egyéb okokból építendő ingatlanokra nem. Fontos szempont még, hogy a CSOK igénybevételéhez nincs szükség önerőre, illetve a támogatott ingatlanok bárkitől, azaz magánszemélytől és beruházótól is beszerezhetőek.

Erősíti vagy gyengíti a határon túli magyarságot a CSOK?

A családi otthonteremtési kedvezményt a határon túli magyarok is igénybe vehetik, ha Magyarországra költöznek. Ezért egyáltalán nem meglepő, hogy a határon túli magyarság is a figyelem középpontjába került a CSOK-ról szóló viták során. Az anyaországi közvélemény többféleképpen közelíti meg a CSOK határon túli magyarságra vonatkozó hatásait. A vélemények — amint azt már megszokhattuk — két részre oszthatóak: jó- és rosszindulatúakra.

A jóindulatú vélemények, vagy inkább aggodalmak többnyire arról szólnak, hogy a családi otthonteremtési kedvezmény tovább gyengítheti a határon túl élő magyarságot. Főként a fiatalok, illetve a fiatal családok szempontjából lehet elvándorlást előidéző hatása. A kevésbé jóindulatú kritikák viszont a szocialista-szabaddemokrata kormányzati éveket idéző kirekesztő, határon túli magyarok ellen irányuló szólamokat juttathatják eszünkbe. „Külföldiek csaphatnak le a magyar CSOK-ra!” „A CSOK miatt tömegével költözhetnek hazánkba a határon túli magyarok!” „Az erdélyi magyarság megkapta a kábító CSOK-ját!” Az ilyen mondatok az egykori „hárommillió románozás” mostani megfelelői.

A magyarországi társadalom a határon túli magyarsággal kapcsolatban továbbra is ugyanannak a törésvonalnak a mentén oszlik meg. A baloldal többsége többnyire félelemmel tekint minden olyan döntésre, amely a határon túl élőkre is vonatkozik vagy vonatkozhat. A jobboldal pedig reményteli megoldásnak és a határon túli területeken való boldogulást elősegítő lépéseknek tartja a kormány szociálpolitikai döntéseit. A különféle interpretációktól függetlenül a kedvezményeknek, támogatásoknak vagy hiteleknek természetesen mindig vonzó hatásuk van. A CSOK kétségtelenül érzékenyen érintheti a határon túli magyar közösségeket, de egyáltalán nem megalapozott kijelentés, hogy közösségromboló hatása lesz. A határon túli területekről ugyanis hosszú évtizedek óta folyamatos a népvándorlás. Van, aki CSOK nélkül is távozott vagy távozni fog, és olyan is lesz, aki pedig CSOK-kal vagy anélkül is a szülőföldjén fog maradni. Mindezt figyelembe véve talán korai még farkast kiáltani.


Kattinson az alábbi képre és tekintse meg a szerző adatlapját is!
Talpai Lóránt

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..