home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Családi arcképcsarnok
Szerda Zsófi
2015.09.27.
LXX. évf. 38. szám
Családi arcképcsarnok

„A portréfestészet nem egyszerű mesterség, hiszen itt nincs mellébeszélés, a modellünk vagy hasonlít a róla készült festményre, vagy nem” — mondta Boros György festőművész Korhecz Papp Zsuzsanna portrékiállításának megnyitóján, a Magyar Házban. „A modellünk jellemét is tudni kell ábrázolni a szakmaiság mellett. Ez Zsuzsannának mind sikerült. Realisztikus elemekkel dolgozott, nem adott hozzá, és nem vett el belőle.”

A Magyar Ház kiállítótermébe lépve a falakon különböző korú és nemű gyermekek képeit láthatjuk, olyan az egész, mint egy családi arcképcsarnok. A hangulat is családias. A megnyitó közönségét Molnár Krisztina fuvolaszólamai csendesítették el, Debussy dallamai után pedig Szalma Viktória grafikus és Boros György festőművész, grafikus szólt az egybegyűltekhez.

Szalma Viktória felelevenítette a festőnővel való beszélgetéseit, hiszen elmondása szerint már abból is érződött Zsuzsanna elhivatottsága, ahogyan a restaurálás apró izgalmait részletezte, hiszen munka közben érik az embert izgalmas felfedezések, amikor egy megtisztított felületen előbukkan egy apró részlet a képből.

— Zsuzsanna a festészetnek azt a tiszta vonalát képviseli, amelyben a hangsúly a látványon van, sallangok és a fantázia világába való utazás nélkül.

Ahogyan sok más tehetséges fiatal képzőművészt, őt is Boros tanár úr indította el a pályán, így munkáiról bővebben őt hallottuk beszélni. Boros György hangsúlyozta a Magyar Ház kiállítótermének fontosságát, hiszen kiemelt bemutatóhelye ez a vajdasági magyar képzőművészek munkáinak. Mint mondta, a Kortárs Galériában (korábbi nevén a Képzőművészeti Találkozóban) igen nehéz helyet és időpontot kapni, ezért a Magyar Ház kiállítótermének hatványozottan nő a jelentősége. Korhecz Papp Zsuzsannát — némi túlzással — már a születése előtt ismertem, szülei révén. Mindig a szívemen viseltem Zsuzsika sorsát, járt hozzám rajzolni, de nem nekem köszönheti, hogy felvették a Képzőművészeti Akadémiára, hanem kizárólag a tehetségének, akarásának és jellemének — mondta Boros György.

Ezután kiemelte néhány fontos momentumát a festőnő szakmai életútjának, majd külön kitért a legfontosabb részére, hiszen öt gyermek édesanyjaként  minden tervét véghez tudta vinni. Zsuzsannát példának állítaná minden pályakezdő hölgy elé, hiszen, mint mondja, tehetséggel, kitartással, akarattal minden sikerülhet. A tanár úr ötletét, mely szerint minden kép mellé oda kellett volna állítani a modellt is, hogy a szemlélők maguk vonják le a következtetéseket, illetve döntsék el, mennyire hasonlít a kép a modelljére vagy a modell a képre, nagy derültség fogadta.

Korhecz Papp Zsuzsanna a budapesti Magyar Képzőművészeti Egyetem restaurátor szakán diplomázott, később rajztanári képesítést is szerzett. Jelenleg a Szabadkai Városi Múzeumban dolgozik. Doktori címét 2014-ben szerezte meg. A délvidéki katolikus egyházművészetet kutatja, illetve annak alkotásait restaurálja. Öt önálló kötettel büszkélkedhet.

— Alkotóművészetemmel a klasszikus olajfestészet útjait járom, leginkább arc- és tájképeket készítek, valamint szentképeket, emellett a festett üvegablakok világában is kipróbáltam lehetőségeimet. Két önálló és számos csoportos kiállításon vettem részt — mondta.

Aki a Magyar Ház környékén jár, semmiképpen se hagyja ki ezt a szívet melengető kiállítást!




























































A szerző felvételei


Kattints az alábbi képre, és nézd meg a szerző adatlapját is:
Szerda Zsófi

De ne hagyd ki Zsófi honlapját se! >>> www.szerdazsofi.net

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..