home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Csak kalandvágyóknak!
Tóth Lívia
2012.01.11.
LXVII. évf. 2. szám
Csak kalandvágyóknak!

Szeben megye Románia közepén, Erdélyben helyezkedik el, székhelye Nagyszeben. A déli részen húzódnak a 2500 méternél magasabb Fogarasi-havasok, a Lotru- és a Csindrel-hegység, amelyek a régió összterületének a 30 százalékát foglalják el. A Fogarasi-havasok a Kárpátok legnagyobb tömegű krist...

Szeben megye Románia közepén, Erdélyben helyezkedik el, székhelye Nagyszeben. A déli részen húzódnak a 2500 méternél magasabb Fogarasi-havasok, a Lotru- és a Csindrel-hegység, amelyek a régió összterületének a 30 százalékát foglalják el. A Fogarasi-havasok a Kárpátok legnagyobb tömegű kristályos hegysége, az egykori Szeben és Fogaras vármegyék területén, a volt román határon emelkedik.

- A szerző fotói

A Transzfogarasi út Ceausescunak a megalomániája szülte. A Conducator dicsőségét egészen 1990-ig hirdették a hegyoldal hídjain elhelyezett táblák. Valóban bámulatos mérnöki munka az út megtervezése és kivitelezése! A feljegyzésekből tudjuk, hogy a nehéz körülmények között dolgozó építőmunkások között volt számtalan kényszermunkára ítélt politikai fogoly, s ide vezényelték a megbízhatatlannak tartott sorkatonákat is. Gondoljunk rájuk, de ez ne gátoljon meg bennünket abban, hogy végigautózzuk vagy motorozzuk legalább egy szakaszát, hiszen a szerpentint övező vidék egyszerűen lenyűgöző. Az adatok szerint 1975-ben készült el a 7 C jelzésű út, ami a 2000 méter magasban fúrt alagúton keresztül köti össze a Kárpátok déli vonulatának két oldalát. A kanyargó betonkígyó 1500 méter magasságkülönbséget küzd le 35 kilométeres nyomvonalon úgy, hogy közben a kezdőponttól a hágóig légvonalban nincs tizenöt kilométer sem. Egy jó tanács: hétvégén rengeteg a kiránduló, vagyis érdemesebb hétköznap felmenni. Ja, és arra is készüljenek fel, hogy útközben hógolyózni lehet. Még a nyári hónapokban is. A teljes útvonal egyébként 90 km hosszú, 830 hídja és 27 viaduktja van. Kialakításához 6520 tonna dinamitot használtak fel. Elhalad a 68 méteres Balea-vízesés, a Balea-tó és a mesterséges Vidraru-tó mellett. Lavinaveszély miatt csak nyáron van nyitva, a hóviszonyoktól függően egy szakaszát októberben vagy novemberben lezárják és csak június közepén nyitják meg újra. 3800 m hosszan drótkötélpálya működik egész évben, a síelők is ezt használják.
A Transzfogarasi út mellett található a jégkorszakból visszamaradt Balea-tó, a Fogarasi-havasok legnagyobb tengerszeme, 2034 m magasságban. A körülötte levő rezervátumban több ritka növény, például havasi gyopár és védett állat, zerge, hiúz, szirti sas található. 2006 telén a tó partján felépítették Kelet-Európa első jégszállóját, 2007 telén pedig az első jégtemplomot is. A szükséges jégkockákat természetesen a tó jegéből vágják ki.
A tó partján álló, jelenleg a Vila Paltinu nevet viselő szálloda volt Ceausescu egyik üdülője. Az 1. szoba szolgálta a diktátor kényelmét, amely ma is ugyanazzal a berendezéssel várja a vendégeket, mint 1990 előtt. Aki szeretné kipróbálni, milyen érzés a ''Kárpátok Géniuszá”-nak franciaágyában aludni, az némi felár fizetésével megteheti. Állítólag hatalmas az érdeklődés iránta!

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..