home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Chris Rea Budapesten
Zvekán Péter
2017.09.12.
LXXII. évf. 36. szám
Chris Rea Budapesten

Chris Rea öt év után az idén november 6-án ismét Budapesten koncertezik

Chris Rea több generáció számára is legendás zenésznek számít. Olyannak, aki nem hagyta magát befolyásolni a „nagy zenegépezet” által. Ő inkább mindig magát adta, és bizonyította, hogy így is lehet érvényesülni. Életpályája alatt természetesen rengeteg slágert hagyott maga után, de valahogy sohasem volt igazi mainstream előadó.

 

 

Ettől függetlenül sokan szeretik, és minden Chris Rea-rajongó számára van egy remek hírem, a művész ugyanis öt év után az idén november 6-án ismét Budapesten koncertezik, méghozzá a Papp László Budapest Sportarénában. A turné, mely egyébként október 7-én indul, részben annak az apropója, hogy Chris egy új albumot adott ki, így a koncerten ebből az anyagból is hallhatunk dalokat. Ezt sokan nem szeretik, az igazi rajongók az ismert slágereket akarják hallani, melyekhez különféle emlékek kötik őket. Amikor éppen összejöttek valakivel, vagy amikor szomorúak voltak, és egy keddi esős estén berakták állandó ismétlés funkcióra a The Road to Hellt. Szóval, a rajongók nem mindig fogadják szívesen az új anyagot, viszont valahogy promotálni kell azt, így időnként az ilyen koncertek elkerülhetetlenek. Nem szeretnék ijesztgetni senkit, természetesen a slágereket sem hagyja otthon.

 

 

Chris Rea egyébként 1951-ben született Middlesbroughban, és már 1978-at írtunk, amikor megjelent a várva várt bemutatkozó lemeze. Azért lett sikeres, mert volt rajta egy dal, mely gyorsan uralni kezdte a slágerlistákat. Ez a Fool if You Think it's Over volt. Mondjuk, ez a fiatalabb generációnak lehet, hogy kimaradt, de nem úgy, mint az 1983-ban megjelent Water Sign című stúdiólemeze, melyen hallható az I Can Hear Your Heartbeat. Ez a dal egész Európában ismert lett. Arról nem is beszélve, hogy a korongból valamivel több mint félmillió példány talált gazdára. Érdekesség, hogy „rajongógyűjtő” körútra csak akkor indult, amikor megjelent a Wired to the Moon anyaga. Ekkor vágott bele az addigi legnagyobb turnéjába, mely azóta is tart.

Ezt a néhány sort olvasva nyilván sejthető, hogy bár Chris egészen aktívan tevékenykedett, még mindig nem volt olyan igazi, átütő gigaslágere, amely az egész világban tarolt, és amelyet csupán az első egy-két üteme alapján az emberek rögtön felismernek. Ezzel persze nem azt akarom sugallni, hogy kínos, ha valaki nem olyan fiatalon lesz ismert, mint Justin Bieber vagy Rihanna.

 

 

A nagy öregekkel bizony előfordult, hogy némi időnek kellett eltelnie, mire világhírűvé váltak (gondoljunk csak Leonard Cohen karrierjére). Chris Rea élete akkor változott meg igazán, amikor megírta és kiadta a The Road to Hell című dalát. Úgy gondolom, nyugodtan állíthatom, hogy azóta is ez a legnagyobb slágere. Ezt aztán valóban mindenki ismeri, és az idő próbáját is kiállta, hiszen örök klasszikussá vált, melyet nem igazán lehet kitörölni a zenetörténelemből. Ettől függetlenül az énekes egyszer a következőt nyilatkozta saját magáról: „Soha nem voltam rocksztár, és minden betegségem egy újabb esély volt arra, hogy azt csináljam, amit igazán szeretek a zenében.”

Egy biztos: nem mindennapi zenészről beszélünk. Chris Rea egy olyan világban érvényesült, amelyben a zeneipar szabályai teljesen másak voltak. Akkor még tudni kellett zenét írni, énekelni, illetve az elképzeléseket keményen küzdelemmel megvalósítani. Az én szememben ugyanis ilyenek az igazi „nagy” zenészek. Aki tehát valóban szereti és követte a munkásságát, az ne hagyja ki a novemberi koncertjét Budapesten!


A nyitókép Szalai Attila karikatúrája

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..