home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Burkolat bel- és kültéren
Gyulai Özvegy Andrea lakberendező
2018.06.07.
LXXIII. évf. 22. szám
Burkolat bel- és kültéren

Nem csak stílus és ízlés kérdése a burkolat kiválasztása, hiszen sok egyéb tényezőt is figyelembe kell venni.

Fontos szempont, hogy a teraszt vagy egy belső helyiséget szeretnénk-e burkolni, és az is lényeges kérdés, hogy a szobának milyen funkciója van.

 

Mi alapján döntsünk?

A nappali burkolatának kiválasztása különösen nagy figyelmet érdemel. Itt tartózkodik legtöbbet a család, és az sem mindegy, milyen korúak a gyermekek, hiszen a kicsik még rengeteget másznak, játszanak a földön. Éppen emiatt sokan a padlószőnyeget tartják praktikusnak. Ám ha padlófűtésünk van, akkor vásárolhatunk jó minőségű laminált padlót is, mely nem megy tönkre a meleg hatására, illetve a padlócsempe mellett is dönthetünk.

 

 

Padlószőnyeg

A faltól falig szőnyeg előnye, hogy meleg, dekoratív, ezenkívül a kisgyermekeknek nagyobb biztonságot nyújt, mint például a keményebb, hidegebb járólapok, illetve a laminált padló. Hátránya, hogy nehezebben lehet tisztítani, és könnyen megül benne a por, valamint az allergiát okozó kórokozók.

 

Laminált padló vagy parketta

A választást elsősorban a pénztárcánk határozza meg. Ha szűkösebb az anyagi keretünk, akkor a laminált padló a nyerő, ám az nem ad annyi melegséget és természetességet, mint a fából készült társa, a parketta. Az sem elhanyagolandó tényező, hogy amíg a laminált padlót akár mi magunk is le tudjuk rakni, addig a parkettánál szakember segítségére van szükségünk a szabályos, precíz munka érdekében.

Azt is tudnunk kell, hogy noha a fahatású laminált padló 90%-a faőrleményből készül, tartósság tekintetében mégis jóval gyengébb, mint a parketta anyaga. Ráadásul a parketta akár több évtizedig is tartós, szép marad a rendszeres karbantartástól, a laminált padló viszont legfeljebb tizenöt-húsz évig használható. A parkettát ugyanis, ha megkopik, le lehet csiszolni, lakkozni, és újra a megszokott fényében ragyoghat, a laminált anyaggal viszont ezt nem tehetjük meg.

Azt se felejtsük el figyelembe venni, hogy a helyiség mennyire lesz használva. Ha a parketta mellett döntünk, akkor lehetőleg keményfából készíttessük, égerből vagy akácból.

 

 

Padlócsempe

A hidegburkolatok előnye, hogy könnyen tisztíthatóak. Napjainkban már hatalmas a kínálat: választhatunk fahatásúakat, valamint különféle színekben pompázókat is. A csempe rendkívül jól mutat, főleg, ha a helyiség több funkciót tölt be, vagy egybenyílnak a terek. Hátránya viszont, hogy hidegérzetet kelt, emiatt kizárólag padlófűtés fölé ajánlatos tenni. Arra is figyeljünk, hogy a csempe felülete ne legyen nagyon sima, inkább egy kicsit érdesebb, hiszen könnyen elcsúszhatunk rajta. Azokban a családokban, ahol kisgyermekek élnek, nehéz szívvel szoktam ajánlani, egy-egy elcsúszás ugyanis nagyobb veszéllyel járhat, mint a padlószőnyeges helyiségekben.

 

Kültéri megoldások

Kültéri burkolatok esetében természetesen oda kell figyelni, hogy a padlócsempe fagyálló legyen. Ha nem így teszünk, könnyen tönkremehet, akár egyetlen téli szezon alatt is. A kültériek kopásállósága sokkal nagyobb, mint beltéri társaiké, így ezeket használhatjuk a lakásban — akár falon is —, viszont a beltérieket sose tegyük ki!

Ezek a burkolatok is sokféle színben, motívummal készülnek. Hatalmas a kínálat, ezért lehetőleg olyat válasszunk, amely a lakásunkban levő stílust követi.

Ha zárt teraszunk van, akkor a faburkolat mellett is dönthetünk — ezt csak az időjárási viszontagságoktól kell jobban védeni, hiszen nem nagyon szereti az esőt és a havat.

Legyen szó bármilyen burkolatról, körültekintően válasszunk — minden szempontot figyelembe véve és a saját igényeink szerint.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..