home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Bővült a népes sportcsalád
Tóth Tibor
2017.06.01.
LXXII. évf. 21. szám
Bővült a népes sportcsalád

A háromszoros Bajnokok Ligája-győztes és immár tizenháromszoros magyar bajnok Győri Audi ETO KC női kézilabdacsapatának városában tartotta meg a Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ) a hagyományos kongresszusát.

A kétnapos esemény keretében aláírták az MSÚSZ és a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesülete, valamint a Kárpátaljai Magyar Újságírók Szervezete közötti együttműködési megállapodást.


Öt csapat vett részt a Hoffer Kupán

A tartalmas, szakmai előadásokban bővelkedő kongresszust Pálfalvi Gábor, az MSÚSZ dunántúli elnöke, a kétnapos esemény házigazdája nyitotta meg, majd Őri B. Péter, a szövetség főtitkára köszöntötte a vendégeket. Elsőként Ambros Martintól, a Győri Audi ETO KC női kézilabdacsapatának vezetőedzőjétől kérdezhettek a sportújságírók. A spanyol szakember kiemelte, hogy sikerüket nemcsak annak köszönhetik, hogy világbajnokok játszanak a csapatban, hanem annak is, hogy játékosaik ki voltak éhezve a sikerre, és mentálisan minden eshetőségre felkészültek. Mint ismeretes, Martin a román női kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya is egyúttal, ám ahogy fogalmazott, fő tevékenységének a Győrben végzett munkáját tartja.

Csurka Gergely, a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) médiabizottságának tagja a július közepén kezdődő magyarországi vizes világbajnokság előkészületeiről számolt be.

— Az öt helyszínen megtartandó eseményekre 466 000 jegyet nyomtatunk, 7000 akkreditációs kártya várja majd a részvevőket, célunk pedig a hétmilliárdos nézettségi álomhatár átlépése. A fő helyszín a 12 000 férőhelyes Duna Aréna, a médialelátón 500 újságíró elhelyezésére lesz lehetőség. Első ízben kerül sor az óriás-toronyugrásra, melynek a Duna-part ad otthont. A vízilabdatornát a Hajós Alfréd-uszodában rendezzük meg. Az újságírók június 10-éig akkreditálhatnak a jeles sporteseményre.


A vajdasági magyar sportújságírók egy csoportja a gyirmóti Alcufer Arénában

Bodnár Péter, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének főtitkára kiemelte, hogy a magyar női és férfiválogatottnak 47 év után egyszerre sikerült kijutnia az Európa-bajnokságra. Pókász Endre, az MKOSZ sajtófőnöke elmondta, hogy a szövetség 3 millió forinttal támogatja az MSÚSZ Csillag Imre Ösztöndíjprogramját.

Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság új elnöke gratulált dr. Csisztu Zsuzsának, az MSÚSZ alelnökének, amiért a közelmúltban beválogatták a sportújságírók világszövetségének (AIPS) végrehajtó bizottságába, illetve Szöllősi Györgynek, az MSÚSZ elnökének, aki az európai testület (AIPS Europe) végrehajtó bizottságába nyert felvételt. Kulcsár a beszédében kiemelte, hogy partnerséget ajánlott az edzőknek, a sportolóknak, az állami sportirányításnak, a nemzetközi sportszervezeteknek, a hazai üzleti életnek, a sporttudománynak, a sportegészségügynek és a sajtó képviselőinek is. Fontosnak tartja az olimpiai bizottság és a sportújságírók közötti kétirányú kommunikációt, melynek már a februári phjongcshangi téli olimpia kapcsán is nagy szerepe lesz. Bejelentette, hogy a MOB is csatlakozik a Csillag Imre Ösztöndíjprogram támogatóihoz.


Az EYOF egyik helyszíne

Dr. Tóth László, a Magyar Cselgáncsszövetség elnöke a Budapesten augusztus végén megtartandó cselgáncs-világbajnokság előkészületeiről tartott beszámolót. Mint megtudtuk, a rendezvényre a nemzetközi szövetség tiszteletbeli elnökét, Vlagyimir Putyin orosz elnököt is várják. Ezután Domanyik Eszter, a győri önkormányzat főosztályvezetője a július 23-án kezdődő Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválról (EYOF) beszélt, melyen tíz sportágban mintegy háromezer 14 és 18 év közötti versenyző méri össze erejét.

Dr. Csisztu Zsuzsa, az AIPS végrehajtó bizottságának tagja a február 9-e és 25-e között a dél-koreai Phjongcshangban sorra kerülő téli olimpiai játékokról osztott meg információkat a hallgatósággal. A közgyűlés megkezdése előtt Szöllősi György, az MSÚSZ elnöke együttműködési megállapodást írt alá Tóth Líviával, a VMÚE elnökével, hetilapunk főszerkesztő-helyettesével és Dunda Györggyel, a KMÚSZ szakmai titkárával. Tíz délvidéki és öt kárpátaljai magyar sportújságíró részesült tagsági kártyában, így a szövetség immár 665 tagot számlál. A kongresszus keretében átadták a szövetség idei díjait: a Németh Gyula-díjat, a Nívódíjat, a Gyulai István-díjat, a Feleki-díjat és az Életműdíjat.


Bowlingozás

A közgyűlés után a sportújságírók megtekintették a győri EYOF leendő versenyhelyszíneit, majd Gyirmótra látogattak, hogy megnézzék a magántulajdonban levő Alcufer Arénát. A Gyirmót SE tulajdonosai, a Horváth fivérek nevében Horváth Ernő köszöntőjében kiemelte, a fennállásának 25. évfordulóját jövőre ünneplő klub célja, hogy újra visszakerüljön a legjobbak társaságába, az NB I-be.

Másnap az ETO Park műfüves pályáján öt csapat részvételével tartották meg a Hoffer Kupát, melynek idei győztese az újságírókból álló labdarúgó-válogatott lett. Az ETO Park éttermében tartott díjátadó előtt Korsós György, a legtöbb Bajnokok Ligája-mérkőzésen szerepelt magyar labdarúgó, az ETO klubmenedzsere mutatta be a négyszeres magyar bajnok és kupagyőztes egyesületet. A részvevők megkoszorúzták Verebes Józsefnek, az 1982-ben bajnoki címet szerzett győri aranycsapat vezetőedzőjének emléktábláját, majd a sportújságírók a Győri Audi ETO KC otthonát, az Audi Arénát is megtekintették.

Az MSÚSZ 2018-ban Kecskeméten tartja meg évi kongresszusát.


Az ünnepélyes aláírás pillanata: Tóth Lívia, a VMÚE elnöke és Szöllősi György, az MSÚSZ elnöke (Szabó Attila felvételei)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..