home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Bővül a diplomáciai infrastruktúra
Talpai Lóránt
2013.04.30.
LXVIII. évf. 18. szám
Bővül a diplomáciai infrastruktúra

Új magyar külképviseletek lesznek három kontinensen • Olaszország — régi államfő és új kormány • NATO—Oroszország-csúcstalálkozó Brüsszelben • Összeomlott egy nyolcemeletes épület Bangladesben • Mennyi az átlagkereset Magyarországon?

Új magyar külképviseletek lesznek három kontinensen
A kormányváltás után a mindenkori kormány általában gyorsan alakítja át az ország külképviseleti rendszerét. Minden újonnan felépülő politikai rendszer a saját ideológiai elképzeléseinek megfelelő diplomatagárdát igyekszik pozícióba helyezni. Jelen esetben akár a kormányzati ciklus végéig is eltarthat a diplomáciai infrastruktúra újraépítése. Németh Zsolt, a külügyminisztérium parlamenti államtitkára egyebek között arról számolt be, hogy az idei év folyamán a kormány hat főkonzulátust, illetve konzuli képviseleti irodát szeretne nyitni, illetve újra megnyitni. A külképviseletek Krakkóban, Eszéken, Nagyváradon, Marosvásárhelyen, Torontóban és Melbourne-ben működnének. A számítások szerint mindez 1,2 milliárd forintba kerülhet. Az ellenzék megkérdőjelezi a leendő képviseletek szükségességét. Martonyi János külügyminiszter indokoltnak tartja a hat új külképviselet létrehozását. „Nemzetpolitikai szempontok vezérelték a kormánynak azt a döntését, hogy új külképviseleteket nyisson olyan helyeken, ahol jelentős számú magyar közösség él” — jelentette ki.

Olaszország — régi államfő és új kormány
Az olasz parlament a napokban szavazott másodízben bizalmat Giorgio Napolitanónak, így második mandátumát kezdheti meg az olasz államfő. Napolitano kifejtette, hogy második mandátuma vállalása „komoly próbatétel”-t jelent a számára. „Addig maradok a helyemen, amíg a helyzet megköveteli, és erőm engedi” — nyilatkozta. A régi-új államfő a beiktatása után Enrico Lettát, a balközép Demokrata Párt politikusát bízta meg a kormányalakítással. Letta, illetve a Demokrata Párt azt tervezi, hogy hamarosan kormánykoalíciót alakít a Mario Monti vezette centrummal és a jobbközép Szabadság Népével. Ezáltal ellenzéki szerepbe kerül az 5 Csillag Mozgalom és a Baloldal Környezet Szabadság.

NATO—Oroszország-csúcstalálkozó Brüsszelben
A NATO országai és Oroszország külügyminiszteri találkozót tartottak Brüsszelben. A tanácskozáson főként a NATO–orosz együttműködés hasznosságáról, Afganisztánról, Iránról és Szíriáról esett szó, azonkívül a számítógépes biztonság, a terrorizmus és a kábítószer-kereskedelem elleni küzdelem is a témák között szerepelt. Miként azt Martonyi János magyar külügyminisztertől megtudhattuk, a tanácskozás kellemes légkörben, jó hangulatban zajlott. A felek a kölcsönös bizalom szükségességét és az együttműködés lehetséges területei kijelölésének fontosságát hangsúlyozták.

Összeomlott egy nyolcemeletes épület Bangladesben
A rendkívüli túlnépesedéssel küzdő Bangladesben összeomlott egy nyolcemeletes épület. Az emeletes ház nemcsak lakóházként működött, hanem öt ruhagyár, bank és számos bolt is volt benne. Körülbelül 2500-an dolgoztak, illetve jártak-keltek az épületben naponta. A katasztrófában 160-an életüket vesztették és több mint 1000-en megsebesültek. Az áldozatok pontos száma azonban csak a még gőzerővel folyó mentési folyamatok végeztével derül ki. A mentőalakulatok a romok alatt rekedt embereknek vizet és élelmiszert igyekeznek juttatni.

Mennyi az átlagkereset Magyarországon?
Bizonyára sokakat érdekel, hogy mennyi az átlagkereset a környező országokban, beleértve természetesen Magyarországot is. A magyar Központi Statisztikai Hivatal legújabb adatai szerint jelenleg a teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete 223 100 forint. A vállalkozásoknál dolgozók átlagosan 229 400, a közszférában foglalkoztatottak pedig 212 500 forintot kerestek. A közfoglalkoztatottak átlagkeresete 80 800 forint. A legmagasabb bérek továbbra is a biztosítási tevékenységet folytató gazdasági ágazatban vannak (452 700 forint), utána pedig az információs és kommunikációs szféra (413 500 forint) következik. A legalacsonyabb bérük a szálláshely-szolgáltatásban, vendéglátásban (146 500 forint), a mezőgazdaságban, az erdőgazdálkodásban és a halászatban (164 300 forint) dolgozóknak van.
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..