home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Borivóknak való
Tóth Lívia
2008.02.06.
LXIII. évf. 6. szám
Borivóknak való

Tessék választani! - Barát István fotójaA Temerini Kertbarátkör tizenegyedik alkalommal rendezte meg a Vince-napi borversenyt és a borkóstolót. Az eseményt a helyi sportcsarnokban tartották, mely délutánra megtelt látogatókkal. Az érdeklődők élvezettel válogattak a több száz fajta nemes itók...

Tessék választani! - Barát István fotója

A Temerini Kertbarátkör tizenegyedik alkalommal rendezte meg a Vince-napi borversenyt és a borkóstolót. Az eseményt a helyi sportcsarnokban tartották, mely délutánra megtelt látogatókkal. Az érdeklődők élvezettel válogattak a több száz fajta nemes itóka között, szinte azt sem tudták, melyiket ízleljék meg először. A különlegességeket kedvelők kortyolgathatták a méz- vagy meggybort, esetleg az ürmöst is.
Temerinben mindig nagy becsben tartották a bort, de a szőlő háztáji termelését a nagy parasztporták kettészelésével, új utcák nyitásával tették lehetetlenné. A Kertbarátkör alapítói azonban úgy gondolták, végső ideje változtatni ezen az áldatlan helyzeten. Honlapjukon (www.kertbaratkor.org.yu) olvashatjuk, hogy kezdetben, a kilencvenes évek közepén, kedd esténként találkoztak a borkészítők. Kóstolgatták, bírálgatták egymás nedűjét, de csakhamar kinőtték ezt a szűkös keretet. Összejöveteleik hatására előadássorozat indult a legnevesebb hazai és magyarországi borszakértők részvételével. A borkóstolók és szőlőt telepítők tábora egyre gyarapodott, és a bor visszanyerte méltó helyét a családi asztalon. Borászaik elkerültek a rangos vidéki és külföldi versenyekre, ahonnan érmek sokaságával tértek vissza. 1998 óta a Kertbarátkör minden évben helyben is megszervezi az immár nemzetközi hírnévnek örvendő Vince-napi borversenyt és borkóstolót, ezt megelőzően pedig -- mintegy főpróbaként -- a Márton-napi újborkóstolót. Ma már három okleveles borbírálójuk is van: dr. Dujmovics László, Paska Oszkár és Horváth László 2001-ben vizsgáztak Budapesten.
Snejder Sándor, a Temerini Kertbarátkör elnöke az egyesület nevében köszöntötte a megjelenteket. 220 tagja között vannak borászok, gyümölcs-, virág- és mezőgazdasági termelők, kertészek, méhészek, 2001-ben pedig a Boldog Gizella kézimunka- és hagyományőrző szakcsoport is csatlakozott hozzájuk.
Horváth László, a borverseny elnöke megjegyezte: a tavalyi év rosszul kezdődött a szőlészeknek, mégis sikerült kiváló eredményeket felmutatniuk. A beérkezett 463 bormintát (227 fehér, 164 vörös, 11 schiller, 39 rozé és 22 csemege) ötös csoportokban 45 borbíró osztályozta, a hazaiak mellett magyarországiak és horvátországiak is. Az emberpróbáló, de minden bizonnyal kellemes tevékenység után 7 nagy arany-, 70 arany-, 153 ezüst- és 136 bronzérmet, valamint számos dicséretet osztottak ki.
A bonyhádi Sebestyén József bírálóként már negyedik éve vett részt az összejövetelen. Hangsúlyozta: eddig kisebb társasággal jöttek, de az idén már huszonöten keltek útra. Az egybegyűlteket üdvözölte még az Európai Borlovagrend vajdasági csoportja, Varjú Ernő a tartományi gazdasági titkárság képviseletében, valamint Szabó József, a Vajdasági Mezőgazdasági Fejlesztési Alap igazgatója, aki a kölcsönigénylés feltételeit ismertette.
A számos támogató mellett a jó hangulatú rendezvény fő védnöke a tartományi mezőgazdasági és gazdasági titkárság, valamint a temerini önkormányzat volt.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..