home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Bordás Győző a Magyar Szó Kft. új igazgatója
Tomek Viktor
2010.04.07.
LXV. évf. 14. szám
Bordás Győző a Magyar Szó Kft. új igazgatója

Ülést tartott az MNT
A Magyar Nemzeti Tanács március 31-ei ülésén felmentette tisztségéből Mihók Rudolfot, a Magyar Szó Lapkiadó Kft. megbízott igazgatóját, és Bordás Győzőt, a Forum Könyvkiadó Intézet szerkesztőjét megbízott igazgatóvá nevezte ki. Mind ismeretes, az MNT március 16-ai döntés...

Ülést tartott az MNT

A Magyar Nemzeti Tanács március 31-ei ülésén felmentette tisztségéből Mihók Rudolfot, a Magyar Szó Lapkiadó Kft. megbízott igazgatóját, és Bordás Győzőt, a Forum Könyvkiadó Intézet szerkesztőjét megbízott igazgatóvá nevezte ki.
Mind ismeretes, az MNT március 16-ai döntésével Kazi Istvánt, a kft. hirdetőosztályának vezetőjét nevezte ki megbízott igazgatóvá, aki április 1-jén lépett volna tisztségébe. Józsa László az MNT ülésén elmondta, hogy Kazi a vállalat összetett helyzetére hivatkozva mandátumát három hét szabadsággal kezdte volna.
- Számomra ez a döntés elfogathatatlan volt, azonnal összehívtam a napilap Taggyűlési Jogokat Gyakorló Testületét, majd egyöntetűen arra az álláspontra helyezkedtünk, hogy nem fogatható el az, hogy a megbízott igazgató háromhetes szabadsággal kezdje a megbízatását - mondta Józsa, majd hozzátette, hogy még aznap egy újabb gyűlést tartott a TJGYT, amelyen felkérték Bordás Győzőt, hogy vállalja a tisztséget.
Józsa megköszönte a Forum Könyvkiadó szerkesztőjének, hogy elvállalta a megbízatást, hiszen válságos pillanatban cselekedett a közösség érdekében. Bordás felszólalásában elmondta, hogy kötelességének érezte elfogadni a megbízatást.
- Harminckilenc éve dolgozom a Forum-házban, kötelességemnek éreztem elfogadni a felkérést. Csakis megbízott igazgatói posztot vállalok, az új MNT-nek első feladatai közé kell, hogy tartozzon a Magyar Szó lapkiadó Kft. igazgatóproblémájának a megoldása - mondta, majd hozzátette, hogy tervei között szerepel a nyomdai termelés fellendítése. Véleménye szerint ugyanis a Magyar Szó Kft. csak ebben az esetben tud fejlődni. Az új megbízott igazgató kinevezését Kókai Péter tartózkodása mellett fogadták el.
Negyedik napirendi pont volt a Forum Könyvkiadó Intézet 2009. évi zárszámadásának elfogadása. Dr. Papp Árpád, az intézmény igazgatóbizottságának elnöke elmondta, hogy a 2009-es évet aktív mérleggel zárta. Németh Ferenc igazgató hozzátette: az újvidéki Forum Könyvkiadó Intézet 2002 óta nem tudta elérni az aktív mérleget, ez tavaly sikerült, jóllehet világszerte gazdasági válság volt.
- Ennek az aktív mérlegnek is megvolt az ára. A tiszteletdíjak kifizetése több mint fél évet késett, de a tartománytól is megalázóan alacsony juttatásokat kapunk. Két folyóiratunk - a Híd és a Létünk - munkatársai nagy részét elveszítette amiatt, hogy nagyon alacsonyak voltak a tiszteletdíjak. Kissé ellentmondásos a helyzet. Elértük azt az alsó szintet, ami alá már nem mehetünk, hiszen akkor létünk válik kérdésessé. A helyzet méltatlan és megalázó az 53 esztendeje működő intézményünknek - mondta Németh. Az igazgató szerint ki kellene dolgozni egy stratégiát a vajdasági magyar könyvkiadással kapcsolatban. A Könyvkiadó Intézet 2009. évi zárszámadását egyhangúlag elfogadták.
Utolsó napirendi pontként egy határozatot fogadtak el. Vajdaság Autonóm Tartomány költségvetése kisebbségi tájékoztatási eszközök támogatására szánt részének újraelosztásával, és az ezt meghatározó mércékkel kapcsolatban az MNT Tájékoztatási Bizottsága 4 pontos nyilatkozatot fogalmazott meg. Ennek lényegéről Kókai Péter, az intézőbizottság tájékoztatással megbízott tagja számolt be.
- A Magyar Szó és a Hét Nap egy szakmai bizottságot hozott létre, amely bizottság kidolgozta az MNT javaslatát. Az indítványt a tartományi illetékesek nem vették figyelembe, saját elképzeléseiket próbálják ránk kényszeríteni. A tartomány javaslata értemében az érintett újságok döntő többsége ugyanazon a csapásvonalon haladhat tovább, mint korábban. A Magyar Szó hajszálvékonyan ugyan, de több juttatást kapna, a Hét Nap hetilap azonban kevesebbet - mondta Kókai. Napilapunk 1-2 millió dinárral kapna többet, a Hét Nap ugyanennyivel kevesebbet. A gond az, hogy amíg a Magyar Szónál az 1-2 millió dinár szinte semmit sem jelent, addig a Hét Nap esetében ekkora támogatáskiesés a működését veszélyeztetné. Az MNT munkacsoportja által megfogalmazott javaslatban felhívják a figyelmet arra, hogy a már megszerzett jogok semmilyen módon nem csorbíthatók és csökkenthetők, és ennek az elvnek az értelmében a magyar tájékoztatási eszközök támogatásra szánt tartományi költségvetési része sem csökkenhet. Emellett követelik azt, hogy az első adandó pillanatban, amint azt a gazdasági helyzet lehetővé teszi, a tájékoztatási titkárság tűzze napirendre az MNT munkacsoportja által kidolgozott eszközfelosztási módszert, valamint fejlesztésre szánt eszközöket is építsenek bele az elosztási mércerendszerbe. A tartományi titkárság által javasolt módszer a hetilapok kategóriájában hátrányos helyzetbe hozza a Hét Napot a többi kisebbségi hetilappal szemben. A titkárság által megállapított és elismert 25 százalékos remittenda a Hét Nap esetében túl alacsony, lévén ez az egyetlen olyan kisebbségi nyelven megjelenő hetilap, amelynek a terjesztését egész Vajdaság területén meg kell oldani. Az MNT a probléma orvoslására egy vegyes bizottság felállítását javasolja.
Józsa László, az MNT elnöke mindehhez hozzátette: be kell látni azt, hogy rövid távon a tartományi költségvetésnek túl nagy mozgástere nincs, a napokban azonban tárgyaltak a tartományi titkárság illetékeseivel, akik belátták, hogy a 25 százalékos remittenda a Hét Nap esetében tarthatatlan.
Dudás Károly, lapunk főszerkesztője megköszönte az MNT Tájékoztatási Bizottságának a fáradozást, vagyis azt, hogy szolidaritást vállaltak a Hét Nappal.
- A tartomány által javasoltak után a Hét Nap katasztrofális helyzetbe kerülne. Mindemellett arra hívom fel a figyelmet, hogy a mostani támogatás is csak a szinten tartásra, a vegetálásra elegendő. Ha fejleszteni akarunk, akkor közösen pluszerőfeszítéseket kell tenni - emelte ki Dudás. Az MNT javaslatát eljuttatják az illetékes tartományi titkársághoz.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..