home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Bonyolult viszonyrendszer
Talpai Lóránt
2011.06.01.
LXVI. évf. 22. szám

05-02-1.jpg Az elmúlt időszakban kitűnt, hogy ha valamilyen párttal, országgal vagy politikussal kapcsolatban nem igazán lehet konkrét elítélendő ügyet találni, akkor lehet próbálkozni a WikiLeaks nevű kiszivárogtató műhellyel. Az információk igazságértéke azonban mindig kérdéses marad. Mindenesetre...

05-02-1.jpg
Az elmúlt időszakban kitűnt, hogy ha valamilyen párttal, országgal vagy politikussal kapcsolatban nem igazán lehet konkrét elítélendő ügyet találni, akkor lehet próbálkozni a WikiLeaks nevű kiszivárogtató műhellyel. Az információk igazságértéke azonban mindig kérdéses marad. Mindenesetre érdekesség, hogy az erdélyi magyar politikáról és a magyar-román viszonyról is viszonylag sok információ szivárgott ki a közelmúltban. Sok új azonban nem derült ki, hiszen az eddig is köztudomású volt, hogy a román politikával, külpolitikával rendkívüli módon vigyázni kell, mivel évszázados tapasztalat, hogy a román politikusok az őszinteséget mint fogalmat nem ismerik. Amit kifelé mutatnak, annak szöges ellentétét képesek számtalan alkalommal művelni. Az elmúlt évek során Orbán Viktor rendszeresen találkozott Traian Basescu román államfővel, s úgy tűnhetett, hogy igencsak baráti a két ország viszonya. Miközben a WikiLeaks-féle dokumentumok szerint Basescu Orbán Viktort a legszélsőségesebb politikus közé sorolta Európában, a Fideszt pedig szintén a legszélsőségesebb pártnak bélyegezte. Basescu egykor úgy nyilatkozott, hogy a kialakult feszült magyar-román helyzetért a külföldi agitátorok a felelősök. Orbán Viktor Európa legszélsőségesebb politikusainak egyike, a Fidesz pedig a legszélsőségesebb párt. Orbán Viktor és a Fidesz ''az etnikai katlan alá akar gyújtani” - fogalmazott Basescu.
A furcsa magyar-román viszony mellett azonban meglehetősen kritikussá vált a magyar-magyar viszony is az utóbbi időben. Ez részben a Tőkés László és Markó Béla közötti ellentétben, részben az eltérő politikai eszköztárban, ideológiában keresendő. A Fidesz kétségtelenül erős nyomást gyakorolt az utóbbi időben az RMDSZ-re, amelyet azonban nem igazán kell sajnálni. Hiszen a WikiLeaks dokumentumai szerint az RMDSZ a velejéig korrumpálódott, a párt legfelső vezetőségéig. Markó Béla pedig legalább annyira egyedül, önkéntesen hozta meg a fontos döntéseket, ahogyan a Fidesz vezetője is, csak az a különbség, hogy a Fidesz irányába ezt folyamatosan éles kritikaként szokták felhozni. Orbán Viktort vagy Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettest az örök megosztóként szokták aposztrofálni. Legutóbb a Lehet Más a Politika ostorozta ekképpen a kormány prominenseit. Dr. Dorosz Dávid országgyűlési képviselő és az LMP közleményében elítéli azokat a Fideszes törekvéseket, amelyekkel a kormánypárt a határon túli magyar közösségek megosztására törekszik. Orbán Budapesten akarja kijelölni a jó és rossz szervezeteket, az előbbieket pedig - akár az államközi egyezmények megszegése árán is - előnyös helyzetbe hozni. Az LMP szerint elfogadhatatlan, hogy a nem a Fidesz szája íze szerinti szervezeteket semmibe veszi a támogatások odaítélésekor, a neki tetszőket pedig előnyben részesíti. A határon túli magyar szervezetek támogatási kérelmeinek, pályázatainak elbírálásakor csak azt szabad figyelembe venni, hogy azok céljai mennyiben segítik a közösség építését, a szülőföldön való megmaradást.
Egyre inkább úgy tűnik tehát, hogy mindenki mindenkire dobálja a sarat, és egyre nehezebb fogózókat találni ebben a bonyolult viszonyrendszerben. A legjobban azonban mindenképpen a román politikának éri meg, hogy a magyar-magyar viszony is ellenséges legyen, illetve maradjon. Zavarosban halászni és rombolni ugyanis viszonylag egyszerű dolog.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..