home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Boldoggá avatás
Martinek Imre
2010.11.10.
LXV. évf. 45. szám
Boldoggá avatás

Közös fénykép a nagyváradi vár tövében - Kovács Szöszill felvétele''A kommunista hatalom regnálása idején még a nevét sem nagyon emlegették, csupán az 1989-es változások után jött el az ideje annak, hogy áldott emlékét megidézzük, és példaképként állítsuk a XXI. század papjai és hív...

Közös fénykép a nagyváradi vár tövében - Kovács Szöszill felvétele

''A kommunista hatalom regnálása idején még a nevét sem nagyon emlegették, csupán az 1989-es változások után jött el az ideje annak, hogy áldott emlékét megidézzük, és példaképként állítsuk a XXI. század papjai és hívei elé egyaránt” -- olvasható abban az Adoremus-különszámban, amelyet a Nagyváradi Római Katolikus Székesegyház megbízásából az Új Ember Kiadóhivatal jelentetett meg ez év október 30-i keltezéssel. Annak a történelmi eseménynek a tiszteletére, hogy XVI. Benedek pápa képviseletében Angelo Amato silensisi érsek, a Szentté Avatási Ügyek Kongregációjának prefektusa boldoggá avatta Isten szolgáját, Bogdánffy Szilárd (1911--1953) vértanú püspököt.
A mártírhalált halt püspök az észak-bánsági Feketetó (Crna Bara) falucskában született, hittudományi tanulmányai után pedig a Pece-parti városban lett pappá szentelve huszonhárom éves korában. Számos ifjúsági pasztorális munka szervezője és mozgatója volt, de különösen kimagasló eredményeket ért el a nehéz gazdasági és politikai helyzetű években a szegények, a betegek, az üldözöttek, valamint az ifjúság lelki és testi gondozásában. S persze kollaborálni sem volt hajlandó, amiért az aktuális hatalom kíméletlenül meghurcolta. Földi pályafutását a nagyenyedi börtönben fejezte be, kínzások közepette, fizikailag megtörve, magára hagyatva.
A felterjesztés kétszázötven oldalas dokumentumgyűjteménye ugyan már 2003-ban ott volt II. János Pál pápa asztalán, de a végzést sajnos csak XVI. Benedek pápa hagyhatta jóvá ez év márciusában. A boldoggá avatási szertartást, melynek ünnepi szentmiséjét dr. Erdő Péter bíboros, esztergom--budapesti érsek, Magyarország prímása, a Magyar Katolikus Püspöki Kar elnöke pontifikálta, október 30-án ejtették meg a nagyváradi székesegyházban. Az esemény ihlette zarándokutat a nagybecskereki egyházmegye plébániájából érkező hívek és lelkipásztoraik Csóka, Feketetó és Temesvár érintésével tették meg. Visszatérőben bejárva Nagyvárad művelődéstörténeti jelentőségű helyeit, néma főhajtással tisztelegve az aradi vértanúk emlékhelye előtt is.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..