home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Bohócőrület
Talpai Lóránt
2016.10.24.
LXXI. évf. 42. szám
Bohócőrület

Rémisztő bohócok ijesztgetnek Amerika-szerte — Az Európai Parlament képviselői az amerikai vízumkényszer eltörlését sürgetik — Franciaországban Nemzeti Gárda alakult — Újabb WikiLeaks-anyagok szivárogtak ki — Öngyilkosságot követett el a szír „bombagyáros”

Rémisztő bohócok ijesztgetnek Amerika-szerte

A nyár végén indult el Amerikában a creepy clownsnak nevezett őrület, vagyis bohócnak öltözött emberek szokatlan helyeken tűnnek fel, és rémisztően viselkednek. Az elmúlt két hétben az Egyesült Államok tíz államából jeleztek olyan bűncselekményeket, amelyeket bohócnak öltözött emberek követtek el. Az esetek többségében a bohócálarcot viselők csak ijesztgetik az embereket. Legtöbbször gyerekeket, fiatalokat rémisztgetnek, de egyre többször öltöznek bohócnak az erőszakos rablások elkövetői is. Eleinte senki sem akarta komolyan venni a bejelentéseket, majd amikor országszerte elszaporodtak a furcsa esetek, a közösségi oldalakon és a különféle médiumokban is feltűntek a hátborzongató felvételek, igazi hisztéria tört ki. A jelenség mára már az Egyesült Királyságban, Brazíliában és Ausztráliában is felütötte a fejét, ahol több helyen láttak iskolák környékén mászkáló, bohócjelmezbe öltözött embereket.

Az Európai Parlament képviselői az amerikai vízumkényszer eltörlését sürgetik

Az Európai Bizottságnak fel kellene függesztenie az amerikai és a kanadai állampolgárok vízummentességét, hogy így gyakoroljon nyomást Washingtonra és Ottawára az uniós tagországokkal szembeni vízumkényszer eltörlése érdekében — sürgette több képviselő az Európai Parlament belügyi, állampolgári és igazságügyi szakbizottságának ülésén. Többen is cselekvésre szólították fel a brüsszeli testületet a vízumkényszer teljes körű kölcsönös eltörlése érdekében. Az Egyesült Államok a huszonnyolc uniós tagállam közül Bulgária, Ciprus, Horvátország, Lengyelország és Románia, Kanada pedig Bulgária és Románia állampolgárait sújtja még mindig vízumkötelezettséggel. Sophie in 't Veld holland liberális képviselő és párttársa, Cecilia Wikström arról beszéltek, hogy az EP-nek bírósághoz kellene fordulnia, ha az Európai Bizottság nem tesz eleget a kötelezettségeinek az ügyben. „Ez kirívó mulasztás, melynek következményei kell hogy legyenek” — hangsúlyozta Wikström.

Franciaországban Nemzeti Gárda alakult

Franciaországban hivatalosan is megalakult a Nemzeti Gárda, mely ezentúl a hadsereg, a rendőrség és a csendőrség megerősített önkéntes tartalékosait tömöríti egybe. François Hollande államfő a július 14-ei, nyolcvanhat áldozatot követelő nizzai terrortámadás után kérte arra a franciákat, hogy a közbiztonság erősítése érdekében csatlakozzanak a fegyveres szervek tartalékos osztagaihoz. A tartalékosok toborzására azonban már a tavaly novemberi párizsi merényletek után kampányt indított a kormány, és azóta minisztériumi források szerint megnégyszereződött a tartalékosnak jelentkező fiatalok száma. A Nemzeti Gárda megalakításával az a kormány célja, hogy a védelmi és a belügyminisztérium irányítása alá tartozó tartalékosok számát a jelenlegi 63 000-ről jövőre 72 000-re, 2018-ra pedig 85 000-re emelje annak érdekében, hogy két év múlva naponta 9250 tartalékos segítse a hatóságok munkáját a jelenlegi 5500 helyett. A tartalékosok gyakorlati működésében semmi sem változik, a Nemzeti Gárda továbbra sem önálló egység, de a kormány létrehozott egy főtitkárságot és egy internetes oldalt a testület fejlesztésére.

Újabb WikiLeaks-anyagok szivárogtak ki

Újabb 1200 elektronikus levelet hozott nyilvánosságra a WikiLeaks, állítólag valamennyi az amerikai demokraták kampányfőnöke, John Podesta magán e-mail-fiókjából származik. A WikiLeaks lépésére reagálva Hillary Clinton demokrata elnökjelölt kampánycsapata megismételte korábbi nyilatkozatát, mely szerint a kiszivárogtatások hátterében Oroszország áll, mely így akarja befolyásolni az amerikai választási folyamatot. Előzőleg a Fehér Ház is állást foglalt az ügyben: Josh Earnest elnöki szóvivő a szokásos napi sajtóértekezletén azt mondta, nagyon komolyan veszik a hackertámadásokat, melyek minden jel szerint Oroszországhoz köthetőek. Earnest azt ígérte, hogy a támadásokat elkövetők és a háttérben állók „arányos választ” kapnak. A napokban nyilvánosságra hozott 1200 oldalnyi e-mailből az amerikai médiumok többnyire párt-, illetve elnökjelölt melletti elköteleződésük szerint szemezgettek.

Öngyilkosságot követett el a szír „bombagyáros”

Holtan találták lipcsei börtöncellájában Dzsaber al-Bakrt, az iszlamista indíttatású robbantásos merénylet előkészítésének gyanúja miatt előzetes letartóztatásba helyezett szír férfit. A huszonkét éves fiatalember öngyilkos lett, annak ellenére, hogy az éhségsztrájk és az akut öngyilkosságveszély miatt állandó megfigyelés alatt tartották. Dzsaber al-Bakrt a múlt héten fogták el Lipcsében szíriai menekültek közreműködésével. A hatóságok gyanúja szerint kapcsolatban állhatott az Iszlám Állam terrorszervezettel. Másfél kilogramm robbanószert állított elő, minden bizonnyal robbanómellényt akart készíteni, és a szövetségi alkotmányvédelmi hivatal szerint a napokban akart volna merényletet elkövetni, valószínűleg valamelyik berlini nemzetközi repülőtéren. Dzsaber al-Bakr 2015 februárjában érkezett Németországba menedékkérőként, a menekült státust júniusban kapta meg. A német hatóságok elvégezték biztonsági ellenőrzését, de nem voltak róla információk az adatbázisokban. Egyelőre nem tudni, hogy a szír fiatalember mikor radikalizálódott.


Nyitókép: Pixabay.com

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..